Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Γραμματείς και Φαρισαίοι! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Πως αλλάζει ο κόσμος. Κυριακή των Βαΐων προχθές και αντί να γιορτάζουμε την θριαμβευτική και επιβλητική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, θρηνούμε την βάρβαρη εισβολή και την απάνθρωπη σφαγή αμάχων σε εκκλησία ορθοδόξων στην Ουκρανία και την ατελείωτη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. 

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό βαρβαρότητας ετοιμάζονται ορθόδοξοι και καθολικοί να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου !

Στην πολιτισμένη Ευρώπη οι άρχοντές μας, οι ηγέτες μας ... υποφέρουν από φαριγγίτιδα !

Τους περνά όταν είναι να καταδικάσουν πράξεις βίας του σοβιετικού καθεστώτος του Πούτιν, ενώ χάνουν τη φωνή τους πάλι όταν είναι να μιλήσουν για την ωμή βία κατα αμάχων του καθεστώτος Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Το Χριστός Ανέστη θα ακουστεί σε λίγες ημέρες στα πέρατα της οικουμένης αλλά ποιό νόημα, αλήθεια, ενσαρκώνει στην πραγματική μας ζωή ;

Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται, γράφει ο Ντοστογιέφσκι στους αδελφούς Καραμάζοφ. Με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και κυρίως στα μέτωπα των πολέμων αναρωτιέται κανείς πόσο αίμα αθώων ανθρώπων, αμάχων, μικρών παιδιών και γυναικών μπορεί να αντέξει ο πολιτισμένος κόσμος της Δύσης που βρίσκεται πάντα “στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, όπως συνεχώς διακηρύσσουν και επαναλαμβάνουν οι ηγέτες του δυτικού κόσμου επικαλούμενοι τις κοινές αξίες και αρχές που τους ενώνουν ;

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι διαπρύσιοι κήρυκες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας κρατών και λαών δεν σταμάτησαν να αποκαλούν τον Πούτιν δικτάτορα και δολοφόνο υπερασπιζόμενοι και ορθώς τον αμυνόμενο απέναντι στη βαναυσότητα της ρωσικής εισβολής.

Βλέποντας τα πράγματα πάντα από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία άμαχου πληθυσμού και την μετατροπή ενός φεστιβάλ νεολαίας για την ειρήνη σε εκατόμβη νεκρών αθώων ανθρώπων.

Με ποιό ηθικό ανάστημα, όμως, σήμερα οι ηγέτες της Δύσης ανέχονται τις φρικαλεότητες του Ισραήλ που στο όνομα της εξόντωσης των τρομοκρατών της Χαμάς, αυτό που κάνουν είναι να δολοφονούν αμάχους και μικρά παιδιά ;

Τι νόημα έχει σήμερα να μιλάμε για διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα και για διεθνείς οργανισμούς, η αποστολή των οποίων είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ κρατών, όταν δεν λαμβάνονται καν υπόψιν οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ;

Και πως αλήθεια μπορούμε σήμερα να ξεχωρίσουμε τους υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου από τους πολέμιους αυτών των θεσμών για να μπορούμε να διακηρύξουμε ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” και ότι εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αν δεν τολμούμε να καταδικάσουμε τις φρικαλεότητες Νετανιάχου με τον ίδιο τρόπο που καταδικάσαμε τις φρικαλεότητες του Πούτιν και της Χαμάς ;

Το έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Η διπλωματία στη Δύση κινδυνεύει να πέσει θύμα στην παγίδα του ηθικού συμψηφισμού, να διαμορφωθεί δηλαδή η πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες της Δύσης δεν διαφέρουν και πολύ από τα αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Ότι όλοι ίδιοι είναι και ότι η στάση και η συμπεριφορά μας απέναντι σε πράξεις βίας και στις παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου εξαρτάται κάθε φορά από τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κάθε πλευρά.

Τα θεμέλια της ελευθερίας μας αλλά και της υπεροχής της Δημοκρατίας δυτικού τύπου έναντι όλων των άλλων συστημάτων ήταν πάντα οι απλοί άνθρωποι και η ηθική χρεοκοπία των αρχών και των αξιών της δυτικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας θα συντελεστεί από τη στιγμή που οι απλοί άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στη Δημοκρατία και την απολυταρχία.

Ας το προσέξουν αυτό οι ηγέτες της Δύσης που κλείνουν τα μάτια τους στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διότι αυτό που ταιριάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει προς το χειρότερο είναι ο αφορισμός του Ιησού: Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί ...


Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

randomness