ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Έχοντας υπόψη την πρόσφατη ειδησεογραφία για τις εξελίξεις και τις υπολειπόμενες εργασίες στα πλαίσια ολοκλήρωσης του κόμβου των Καμένων Βούρλων, οι απορίες είναι εύλογες.
Πως γίνεται οι τεχνικές μελέτες έργου ύψους 15,6 εκατ. ευρώ να εμφανίζουν ανεπάρκειες ακόμη και για τα αυτονόητα; Είναι δυνατό παρέμβαση ευρείας κλίμακας σε περιοχή που περιβάλλεται από το σχέδιο πόλεως Καμένων Βούρλων -της περιοχής δηλαδή που θεωρείται η «αιχμή του δόρατος» σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη του Νομού- να μελετάται με τόση προχειρότητα;
Πως μπορεί να κατορθώθηκαν τα αδιανόητα; Με άλλα λόγια, να μη λαμβάνεται υπόψη το σχέδιο πόλεως και το έργο να φέρεται ότι «κόβει τη Λουτρόπολη στα δύο»; Λειτούργησε επίβλεψη για αυτές τις επιλογές; Σε σχέση με το επιγενόμενο κόστος, που είναι ολοφάνερο, δεν υπάρχει καμία ευθύνη και κανένας υπόλογος;
Βέβαια και σε ότι αφορά την παραγωγή των δημόσιων έργων στη χώρα μας ο φαύλος κύκλος των παθογενειών δεν έχει αρχή και τέλος. Με τις αιτίες για τους γνώστες να είναι πασιφανείς. Μία από αυτές, που δείχνει να αφορά και την περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, είναι η διαχρονική παραγνώριση και υποτίμηση της ανάγκης για την επίλυση των προβλημάτων μέσα από την αγαστή συνεργασία των ειδικών. Ώστε να εκπονούνται οι οριστικές μελέτες των έργων από αρμόδιους επιστήμονες που θα πρέπει να έχουν όλες τις υποχρεώσεις ανάληψης ευθυνών. Επίσης με τη δημοσιοποίηση των λύσεων και τη συνέργεια των συντελεστών που ορίζει ο νόμος αλλά και οι ισχύουσες προδιαγραφές. O Δήμος Καμένων Βούρλων είχε εκφράσει άποψη για τις επιλογές της υπόψη μελέτης; Στην εποχή μας όμως φθάσαμε στο σημείο να «ψαχνόμαστε» για τα αυτονόητα.
Η απουσία δημόσιων διεργασιών με επιδίωξη τις βέλτιστες λύσεις, προτάσεις και αποφάσεις έγινε κανόνας. Με τους όρους για την άσκηση χρηστής διοίκησης διαρκώς να αναζητούνται.