Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Kάθε λαός έχει τη Δημοκρατία που του αξίζει! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Γιορτάζοντας την επέτειο των πενήντα χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, κόμματα, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι συμφώνησαν ότι αυτός ο τόπος ευτύχησε να έχει σήμερα την καλύτερη δημοκρατία από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους και ότι γι’ αυτό και μόνο το λόγο θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε όλους αυτούς τους γενναίους ανθρώπους της πολιτικής και της κοινωνίας που μόχθησαν και κοπίασαν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που λειτουργεί ως ένωση πολλών δημοκρατιών μαζί.  

Επειδή όμως τέλεια δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, την ώρα της γιορτής δόθηκε στη δημοσιότητα και η Έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου που έρχεται να μας θυμίσει αυτά που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση δικαίως πανηγυρίζει καθώς η Έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που έχει κάνει σε ζητήματα κράτους δικαίου η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θυμίζω όμως την αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης πριν λίγο καιρό όταν μια άλλη έκθεση αυτή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καταδίκαζε τη χώρα μας για θέματα ελευθεροτυπίας και κράτους δικαίου.

Το επιχείρημα κυβερνητικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τότε ήταν ότι επτά ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να εξαπατήσουν με ψεύδη και παραπληροφόρηση 330 ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Με το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου φαινόταν πόσο μεγάλη ζημιά έκανε στο διεθνές κύρος της χώρας η υπόθεση των υποκλοπών. Όχι γιατί η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται υποκλοπές και πέσαμε ξαφνικά από τα σύννεφα με την αποκάλυψη. Αλλά γιατί πρώτη φορά στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε ότι άμεση εμπλοκή σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση είχε το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο. Απλά εμείς στην Ελλάδα και κυρίως τα στελέχη της κυβέρνησης πέσαμε από τα σύννεφα για το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αφού όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις, ''δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος για τις υποκλοπές''.

Αν κρίνουμε μάλιστα και από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών όπου υπερψηφίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι υποκλοπές δεν επηρέασαν καθόλου την ψήφο των πολιτών.

Απορώ όμως με την αντίδραση των στελεχών της κυβέρνησης για το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που σίγουρα κηλιδώνει το προφίλ του κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη.

Αντί να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου άρχισαν να επιτίθενται στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που αναδείκνυαν το πρόβλημα. Στο σημείο αυτό να θυμίσω επίσης την αντίδραση της κυβέρνησης όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαίτησε ενημέρωση και διαφάνεια στο θέμα της παρακολούθησης του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Αλλά κάθε λαός έχει τη δημοκρατία που του αξίζει.

Αν δεχτούμε ότι το μέτρο σύγκρισης για την ποιότητα της δημοκρατίας σε κάθε χώρα είναι οι εκθέσεις που δημοσιεύουν κατά διαστήματα η Κομισιόν και ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ευρώπης που δεν είναι άλλος από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν τα πορίσματα και τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτών των θεσμικών οργάνων και να προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να βελτιώνουν συνεχώς τη δημοκρατία. Αναμφίβολα οι υποκλοπές ''τσαλάκωσαν'' το προφίλ του κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη και σίγουρα το γεγονός αυτό που ήταν πρώτο θέμα για πολλούς μήνες στα ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, δεν βοηθούσε την κυβέρνηση να ''υπερασπιστεί'' το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως επίσης δεν βοηθά την κυβέρνηση να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην απονομή της δικαιοσύνης, όταν υπάρχουν σοβαρές υποθέσεις χρηματισμού και διαφθοράς που αφορούν πολιτικούς και στελέχη δημόσιων οργανισμών και οδηγούνται στο αρχείο λόγω παραγραφής (βλέπε Ζήμενς), αλλά και μια παροιμιώδη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης σε μεγάλες και μικρές υποθέσεις στην Ελλάδα.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα ''Καθημερινή'' την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι στόχος του την επόμενη τετραετία είναι να κάνει την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλύψουμε και αυτό θα γίνει προωθώντας μεταρρυθμίσεις που αποφύγαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε “κληρονομημένες παθογένειες'' και εστίες διαφθοράς και κακοδιοίκησης που μας κρατάνε πίσω σε ζητήματα λειτουργίας θεσμών και κράτους δικαίου.

Διότι κάθε λαός όπως είπαμε έχει τη δημοκρατία που του αξίζει. Και αν θέλουμε μια καλύτερη δημοκρατία από αυτή που κατακτήσαμε τα προηγούμενα 50 χρόνια, θα πρέπει να τη διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για να την κατακτήσουμε. Διότι όπως ειπώθηκε από πολλούς στη γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο η δημοκρατία είναι ένας συνεχής αγώνας!

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

    

 

randomness