Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το κλείσιμο μιας εφημερίδας είναι πλήγμα στην δημοκρατία και την ελευθεροτυπία

Όταν απειλείται με λουκέτο μια εφημερίδα σημαίνει ότι τα πράγματα στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας δεν πάνε καθόλου καλά. Δεν έχει σημασία ποιον πολιτικό χώρο εκφράζει, ποιές είναι οι θέσεις της εφημερίδας στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αν είναι φιλοκυβερνητική ή αντιπολιτευόμενη.

Το κλείσιμο μιας εφημερίδας είναι πλήγμα στην δημοκρατία και την ελευθεροτυπία και κανένας δεν μπορεί να επιχαίρει με μια τέτοια εξέλιξη.

Με την λίστα Πέτσα, ήταν πολλοί οι συμπολίτες μας που έβγαλαν χολή μέσα από τα μέσα από τα σόσιαλ μίντια και τους ιστότοπους με τα ψευδώνυμα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μοίρασε 20 εκατομμύρια για να στηρίξει τα μέσα ενημέρωσης σε μια εποχή γενικευμένου λοκντάουν και μεγάλης οικονομικής κρίσης. Συνδέοντας μάλιστα αυτή την μικρή οικονομική βοήθεια με έναν κοινωνικό σκοπό. Την ενημέρωση για τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.

Δυστυχώς ήταν λίγοι αυτοί που ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα και το οποίο δεν είναι άλλο από το οτι ο χώρος του τύπου δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Πολλές επαρχιακές εφημερίδες δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δεν είναι πάντα εύκολη η ενημέρωση των πολιτών.

Η εντύπωση που έχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου για τα μέσα ενημέρωσης είναι εσφαλμένη. Θεωρούν ότι πίσω από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τις εφημερίδες κρύβονται κάποια παντοδύναμα οικονομικά συμφέροντα που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις και κρατάνε από το ... μανίκι τους πολιτικούς. Δεν είναι έτσι φίλοι μου αναγνώστες.

Στην Ελλάδα οι ολιγάρχες του τύπου είναι στη φαντασία ορισμένων που τρέφονται με τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είμαστε αρμόδιοι να μιλήσουμε για τις τηλεοράσεις και ούτε γνωρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των μέσων. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά τι συμβαίνει στις εφημερίδες. Στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το μεράκι κάποιων - δυστυχώς - λίγων παραδοσιακών εκδοτών που έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι η κυκλοφορία καθημερινής εφημερίδας είναι ενας επίπονος αγώνας που απαιτεί προσωπικές θυσίες.

Χρ. Α