Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με τον “κανέναν” πρωθυπουργό; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί μεν ένα σαφές προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με “ψαλιδισμένα” τα φτερά της σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον, είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σίγουρο είναι ότι θα αντέξει μέχρι την άνοιξη του 2023, όταν και θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Μέσα στο Φθινόπωρο του 2022 δεν αναμένονται πολιτικές εξελίξεις, όπως παραίτηση πρωθυπουργού που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ούτε και πρόωρες εκλογές αναμένονται, αφού αποκλείστηκαν με κατηγορηματικό τρόπο απο τον ιδιο τον πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά την Παρασκευή από του βήματος της Βουλής, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές.

Επειδή όμως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε οκτώ - δέκα μήνες από σήμερα, δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης προλαβαίνει να λύσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Και το λέμε αυτό γιατί με τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις το πλέον βέβαιο είναι ότι το βράδυ των εκλογών η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Όχι μόνο για λίγες ώρες μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, αλλά για πολλές ημέρες, αφού η αυτοδυναμία έχει αρχίσει να μοιάζει άπιαστο όνειρο ακόμα και με τις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε αυτή την περίπτωση η τάση “με τον κανέναν πρωθυπουργό” ενισχύεται.

Αν ξεχάσουμε τα σενάρια συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, αφού αυτά τα έκαψε ο κοριός της ΕΥΠ, θα πρέπει να αμφιβάλλουμε σοβαρά και για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Που ναι μεν κυκλοφορούν ευρέως στις δημοσιογραφικές πιάτσες, αλλά δεν προκύπτουν από τα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι δείχνουν όλα αυτά ; Ότι μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν, την άνοιξη του 2023, να έχει στεφθεί πρωταθλήτρια η ΑΕΚ παρά να προκύψει κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Από την δημοσκόπηση όμως του Αυγούστου προκύπτει και ένα άλλο στοιχείο απογοητευτικό για τους φίλους του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Η υπόθεση των υποκλοπών αντί να ευνοήσει δημοσκοπικά αυτόν που έγινε αιτία για να αποκαλυφθεί, ευνοεί αυτόν που προσπάθησε να την εκμεταλευτεί πολιτικά και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραδοξότητα αυτή ίσως έχει να κάνει με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη φάση, να εκπροσωπηθεί στη Βουλή από τον αρχηγό του. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους υπολογισμούς των κομμάτων, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να ζήσουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της μια πόλωση διαρκείας.

Με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να ρίχνουν στη μάχη όλα τα όπλα προς εξουδετέρωση του πολιτικού τους αντιπάλου. Δεν ξέρω αν αυτή η ακραία πόλωση ωφελεί την κοινωνία. Δεν ξέρω ακόμη αν βοηθά και στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πολιτική όμως πάντοτε ακολουθούσε τους δικούς της κανόνες και σχεδόν ποτέ δεν ευθυγραμμιζόταν με το οικονομικό κλίμα της συγκυρίας.

Το ζήσαμε αυτό και σε άλλες εποχές, τότε που έπρεπε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί η ελληνική οικονομία, αλλά το πολιτικό σύστημα δυστυχώς έκανε τα πάντα για να οδηγηθούμε στον εκτροχιασμό της οικονομίας και από εκεί στα μνημόνια. Αλλά έτσι ήταν πάντα η πολιτική. Σύγκρουση για την κατάκτηση της εξουσίας.

Χρήστος Αλεξανδρής