Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Να αναλογιστούμε την αξία του σχολείου !

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά,

Εκπαιδευτικός -Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας

 

Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στον Αγιασμό του 5ου Νηπιαγωγείου και 5ου Δημοτικού σχολείου Λαμίας ανάμεσα σε γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα και να τύχουμε όλοι της ευλογιάς του αγαπητού πνευματικού μας πατέρα ιερέα Χρήστου Καραγιάννη. 

Καταρχάς να ευχηθούμε σε όλους καλή σχολική χρονιά! Όμως, εκτός από τα τυποποιημένα να αναλογιστούμε την αξία του σχολείου.
Ετυμολογικα η λέξη προέρχεται από το ρήμα έχω και από τη ριζική λέξη σχολή που σημαίνει σπουδή γνώσης, αλλά και σχόλη που σημαίνει αργία και ελεύθερος χρόνος. Ακριβως αυτό είναι το σχολείο. Είναι αρχικά ένα θερμοκήπιο γνώσης του οποίου οι ρίζες είναι ο νους και οι καρποί του τα γνωστικά εφόδια που μπορεί να προσεγγίσει το κάθε παιδί με βάση το βαθμό δεκτικότητας.

Άρα, όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα τα παιδιά δε θα φτάσουν στον ύψιστο βαθμό της γνώσης και ότι αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί δεν αξίζει.

Αντιθετα με βάση το βαθμό γνώσης που μπορεί να κατακτήσει, μπορεί να αποτελέσει έναν υπέροχο άνθρωπο του αύριο, έναν επιστήμονα, έναν επαγγελματία, έναν τεχνίτη και γενικά έναν εργάτη της χειρός η του πνεύματος και να απολαύσει την πραγματική ευτυχία. Γι’ αυτό μην καταδικάζουμε κανένα παιδί με βάση το βαθμό γνώσης, αλλά με βάση τον τρόπο που θα εφαρμόσει την γνώση και μην διαμορφώνουμε στερεότυπα που κλονίζουν τις σχέσεις μαθητών-εκπαιδευτικών και μαθητών μεταξύ τους και τις δηλητηριάζουν.

Έπειτα το σχολείο με τη δεύτερη σημασία του πρέπει να ιδωθεί ως χώρος αγωγής της ψυχής, χώρος κοινωνικής συνάθροισης, αθλοπαιδιών, καλλιέργειας αισθητικής και μεταλαμπάδευσης πολύτιμων αξιών ζωής, πράγματα που προσπαθούμε να κατακτούμε στον ελεύθερο χρόνο μας και που αφειδώλευτα τα προσφέρει το σχολείο.

Τα παιδιά πρέπει να αγαπούν το σχολείο και να μάθουν να δοκιμάζονται, να συναγωνίζονται, να συναθλούνται, να συνεκπαιδεύονται χωρίς τάσεις ανταγωνισμού, εγωισμού και βαθμοθηρίας κατανοώντας ότι η επιτυχία του άλλου συμμαθητή τους είναι και δική τους επιτυχία, αφού συμμαθαίνουν και συμπορεύονται στον ίδιο χώρο και με κοινό στόχο την κατάκτηση γνώσεων και αξιών ζωής.

Και εμείς οι γονείς ας μάθουμε να αγαπούμε τα παιδιά μας για αυτό που είναι, για αυτό που μπορούν να δώσουν, για αυτό που εν δυνάμει αντιπροσωπεύουν ως μοναδικές προσωπικότητες και ως μέλη ενός συνόλου και να μην τα θεωρούμε οχήματα ικανοποίησης των δικών μας ονείρων και προσδοκιών!

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί καλή σχολική χρονιά με υγεία, Θεία φώτιση και πραγματική ενσυναίσθηση της θέσης και του ρόλου του καθενός!


 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness