Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Νόμος-Φρανκενστάιν για την Αυτοδιοίκηση !

Γράφει ο Κώστας Ζαχαριάδης
στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου στην Κοινή Συνεδρίαση Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ δεν απαντά στα επείγοντα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επίσημα αναγγέλλεται ότι στο νέο προϋπολογισμό ξεκινούν από τους πόρους του 2025 που υπολείπονται έξι (6) δις ευρώ από τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου 3852/2010.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες δεν δεσμεύεται στην ολοκληρωμένη πρόταση της ΚΕΔΕ για την κοστολόγηση στην άσκηση των υπαρχουσών, των μεταφερόμενων και των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Το σύστημα εποπτείας ενέχει τον κίνδυνο της πελατειακής αντιμετώπισης, μια που είναι εποπτευόμενες υπηρεσίες από την κυβέρνηση παρά τις όποιες βελτιώσεις που μένει να δούμε. Δεν συμπεριλαμβάνει τους Δήμους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό παρά μόνο τους αντιμετωπίζει ως παρόχους υπηρεσιών.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο οποίος αντιμετωπίστηκε ως δευτερεύον ζήτημα από τους αιρετούς αυτά που αναφέρει ως πρόβλεψη στον νέο κώδικα αποπνέει έναν νεο-συγκεντρωτισμό που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερημοποίηση και υποβάθμιση της υπαίθρου όταν κάνει ενιαία εκλογική περιφέρεια κάθε δήμο.

Θα εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρίως από το κέντρο των περιφερειακών και επαρχιακών Δήμων. Δεν αναφέρει λέξη για την ενδοδημοτική αποκέντρωση. Δίνοντας δυνατότητα όλα να γίνονται με τηλε-συσκέψεις καταργεί την ώσμωση και την δια ζώσης διαβούλευση. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις Δημοτικές Εκλογές όταν δεν υπάρχει υφιστάμενο πλαίσιο ψηφοφοριών.

Η Κυβέρνηση μεθοδεύει έναν εκλογικό νόμο-Φρανκενστάιν για την Αυτοδιοίκηση, που καταργεί την δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών της. Επιχειρεί με τις παρεμβάσεις της να διασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Αθήνας, αλλά όχι μόνο την Αθήνας,του 2023, δεν θα ξανασυμβεί. Τα όσα ισχυρίζεται περί ταλαιπωρίας των πολιτών για την κατάργηση του δεύτερου γύρου, προκειμένου να επιλέξουν τους Δημάρχους τους, είναι προσβολή για την Δημοκρατία.

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness