Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Νοσοκομείο Λαμίας νοσεί...

Η ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με θέμα την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ανέδειξε με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον βαθμό του προβλήματος. Σήμερα, σε 325 αναπτυγμένες κλίνες εργάζονται 84 ιατροί, εκ των οποίων οι 7 επικουρικοί, (στοιχεία του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας).

Άρα κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνωρίζει.

Πολύ περισσότερο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που από τον Νοέμβριο του 2021 έχει στα χέρια της το έγγραφο του Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, ο οποίος κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού της Κυβέρνησης της ΝΔ, κας Γκάγκα, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί (το έγγραφο κατατέθηκε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου).

Όμως η επιστολή αυτή, αντί να χτυπήσει ως καμπάνα στα αυτιά του αρμόδιου Υπουργού κ. Πλεύρη και της Κυβέρνησης της ΝΔ, αυτοί ουδέν έπραξαν, με αποτέλεσμα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να τελεί σήμερα σε καθεστώς κατάρρευσης.

Και αυτά δεν είναι λόγια κάποιου αντιπολιτευόμενου την Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά τα λόγια που «εκτοξεύθηκαν» από τα επίσημα χείλη του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Τα ίδια κατατέθηκαν και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της εκπροσώπου του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, που όλοι μίλησαν για επικίνδυνες εφημερίες και οριακές καταστάσεις.

Η απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι όμως βέβαιος ότι δεν θα «ενεργοποιήσει» τον Υπουργό για να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Και τούτο γιατί είναι πλέον φανερό, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού το ιδεολογικό της αφήγημα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας και την σταδιακή αποσάθρωση του ΕΣΥ. Δεν το έκανε κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν θα το κάνει ούτε και σήμερα.

Μάλιστα ρεπορτάζ του ethnos.gr στις 13.09.2022 αναφέρει ότι,  η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει να ανάψει το πράσινο φως ώστε οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές - αντί να δεσμευθεί για αύξηση των αποδοχών τους και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Η θέση δε αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν παρέστησαν οι τρείς από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δυο εξ αυτών είναι κορυφαίοι Υπουργοί της και δυνητικά θα μπορούσαν να σταθούν αρωγοί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διεκδίκηση προσλήψεων.

Επομένως το να επιδιώκεις να συναντηθείς με τον Υπουργό Υγείας τη στιγμή που γνωρίζεις τις εκπεφρασμένες θέσεις της Κυβέρνησης που εκπροσωπεί, αποτελεί μάλλον, μια προσπάθεια καθυστέρησης παρά ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι δε παγκοίνως γνωστό ότι, εάν δεν θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, συστήνεις επιτροπές.

Απαιτείται λοιπόν κατά την άποψή μου, άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων της Πόλης και του Νομού μας , με εξωστρεφείς δράσεις, όπως λ.χ την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών κ.α, έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι ως εδώ και μη παρέκει.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούμαστε, να διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο την προστασία της Δημόσιας Υγείας των συμπολιτών μας .

Ως δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών της Υγείας και να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ να ανοίξει την κερκόπoρτα της μεταβολής του Δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες που δεν έχουν να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να θεραπευτούν ή να χειρουργηθούν.

Νίκος Ε. Πάπουτσας
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.