Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

O αγώνας των μαθητών για την επιτυχία

Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιος

 

Η επιτυχία είναι συνδεδεμένη με την έννοια της προσπάθειας και του αγώνα. Έτσι η βούληση, η επιμονή, η φρόνηση και η αγωνιστική διάθεση αποτελούν προϋποθέσεις και παράγοντες επιτυχίας. Το ίδιο πνεύμα εκφράζει περίπου και ο Άγγλος πολιτικός Ντισραέλι: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αδιάλλακτη επιμονή στο σκοπό». Και εμείς θα προσθέταμε με σιγουριά, και η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου, συμφωνώντας με τον Σαίξπηρ: «Η στιγμή που έρχεται θα μας φανεί γλυκιά, αν μεταχειριστήκαμε στο καλό τη στιγμή που έφυγε».
Είναι, όμως, φρόνιμο να γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι μια εναλλαγή καταστάσεων και το στάδιο των αγωνισμάτων της είναι ανάμεικτο από επιτυχίες και αποτυχίες. Η αποτυχία είναι η αρνητική μορφή της νίκης, γιατί ανήκει στις μεγάλες ίσως και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ανθρώπου. Η αποτυχία για κάθε άνθρωπο δεν είναι μοιραίο σφάλμα, αφού στη ζωή είναι υποχρεωμένος καθένας μας να προσπαθεί και να αγωνίζεται. Κατά τους αρχαίους μας, «κακόν το αποτυγχάνειν, αλλ’ έτι χείρον το μη πειράσθαι επιτυχείν» (κακό μεγάλο είναι το να αποτυγχάνει κανείς, αλλά ακόμη μεγαλύτερο κακό το να μην προσπαθεί να πετύχει).
Για τούτο η αποτυχία δίνει την ευκαιρία να αφυπνιστούν νέες δημιουργικές δυνάμεις και να ενεργοποιηθούν με κατάλληλα μέσα και επιδέξιους χειρισμούς. Να αποτελέσει αφετηρία αυτοπροαγωγής και αυτοδημιουργίας και όχι το τέρμα των προσπαθειών. Τα πλήγματα της αποτυχίας πρέπει να εφοδιάζουν τον άνθρωπο με πίστη στο Θεό και με μια ισχυρή ψυχική πανοπλία, πάνω στην οποία θα συντρίβονται μελλοντικές αποτυχίες.
Η απαισιοδοξία δεν έχει θέση στη ζωή μας και μάλιστα στη ζωή του νέου, που πρέπει να τολμά αυτό που δεν τολμούν να κάνουν οι άλλοι. Η πραγματική καταξίωση δεν βρίσκεται στο αποτέλεσμα, αλλά στον αγώνα. Δεν βρίσκεται στην Ιθάκη, αλλά στην προσπάθεια που κάνει κανείς για να φτάσει στην Ιθάκη των ονείρων του και των επιδιώξεων.

    

 

randomness