Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς για τα προϊόντα που βλάπτουν την υγεία ΠΟΥ: Τέσσερις βιομηχανίες «σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη κάθε χρόνο»

Ο καπνός, το αλκοόλ, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με νεα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς για τα προϊόντα που βλάπτουν την υγεία.
Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτές οι βιομηχανίες ευθύνονται για την χειροτέρευση της υγείας και τους πρόωρους θανάτους χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ και παρεμβαίνοντας στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποτρέψουν φονικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο καπνός, τα ορυκτά καύσιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον 7.400 ανθρώπους στην Ευρώπη. Συνολικά, οι τέσσερις βιομηχανίες προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, περίπου το 1/4 (24,5%) της συνολικής θνησιμότητας.
Η έκθεση της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ περιγράφει πώς οι βιομηχανίες αυτές χρησιμοποιούν φανερές και κρυφές μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους καθυστερώντας και εκτροχιάζοντας τις πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
«Ένας μικρός αριθμός διεθνικών εταιρειών κατέχουν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία λειτουργούν και παρεμποδίζουν τους κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους», ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη διατύπωση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων της ή τα περιβαλλοντικά της διαπιστευτήρια» δήλωσε ο Δρ. Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Οι τακτικές αυτές υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, του αλκοόλ και της παχυσαρκίας- αιτίες ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το αλκοόλ, ο καπνός, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά και τα ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως- το 34% όλων των θανάτων.
Η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας ή μείωση του καπνίσματος σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, κατά 30%. Οι 53 χώρες μεταξύ τους καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.
Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μόνο μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα επιβλαβή προϊόντα μέσω της απλής συσκευασίας, της φορολογίας του αλκοόλ και της επισήμανσης των τροφίμων, δεν εφαρμόστηκαν ευρέως, σημειώνει η έκθεση.
«Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νόμων για την εμπορία καπνού που έχουν εγκριθεί σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, υποτονικές», αναφέρει η έκθεση.
«Ενώ σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν νομικά μέτρα που ρυθμίζουν το μάρκετινγκ του αλκοόλ και των ανθυγιεινών τροφίμων, συνήθως εστιάζουν σε συγκεκριμένα μέσα ή περιβάλλοντα, ορισμένες ομάδες πληθυσμού ή σε συγκεκριμένες τεχνικές μάρκετινγκ και επομένως, παρέχουν ανεπαρκή προστασία».
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, το 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Σχεδόν 600.000 (578.908) θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από την καύση των ορυκτών καυσίμων (5% όλων των θανάτων), ενώ το αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 400.000 θανάτους ετησίως (426.857). Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών και λιπαρών, αλμυρών τροφίμων.
Η έκθεση παροτρύνει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς για τον τρόπο εμπορίας προϊόντων που βλάπτουν την υγεία, να περιορίσουν τις μονοπωλιακές πρακτικές και τα λόμπι και να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες και οι οικονομικοί νόμοι δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο προτρέπει τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα φυτικά προϊόντα και να περιορίσουν το αλκοόλ προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών, καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και οσπρίων, και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε η Κέντρα Τσάου, η υπεύθυνη πολιτικής και δημοσίων υποθέσεων του οργανισμού.
Η Ρεμπέκα Φερνάντεζ, διευθύντρια για την ασφάλεια των τροφίμων, την έρευνα και την καινοτομία της FoodDrinkEurope, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δήλωσε: «Η σύνδεση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με τις βιομηχανίες καπνού και ορυκτών καυσίμων είναι ανεύθυνο και εξωφρενικά παραπλανητικό. Όλοι χρειαζόμαστε φαγητό και όλοι χρειαζόμαστε επεξεργασμένα τρόφιμα. Δυστυχώς η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για το τι ακριβώς είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, πόσο μάλλον ο αντίκτυπός τους στην υγεία».
Ο Ούλριχ Άνταμ, γενικός διευθυντής της spiritsEurope, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών στην Ευρώπη, επίσης αμφισβήτησε τη μεθοδολογία του ΠΟΥ, η οποία ισχυρίστηκε ότι «υπονομεύει» την αξιοπιστία του.
«Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ στην Ευρώπη, η κατανάλωσή του έχει μειωθεί κατά 10% από το 2010 και οι θάνατοι που συνδέονται με αυτό έχουν επίσης μειωθεί κατά πάνω από 30% την ίδια περίοδο» πρόσθεσε.
Η Ναταλί Νταρζ, γενική διευθύντρια της Tobacco Europe, η οποία εκπροσωπεί τις τρεις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, δήλωσε: «Η Tobacco Europe και τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον αντίκτυπο του καπνίσματος στην υγεία στην Ευρώπη επενδύοντας σε καινοτόμα και δυνητικά λιγότερο επιβλαβή νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, προκειμένου να υποστηρίξει τους ενήλικες καπνιστές που σκέφτονται να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσουμε τις βλάβες που συνδέονται με το κάπνισμα και να συμβάλουμε στους στόχους του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ertnews

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων