Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ.

Γράφει ο
Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

 

Την 8ην εσπερινήν της προχθές Τετάρτης συνήλθεν εις συνεδρίασιν το Δημοτικόν Συμβούλιον παρισταμένου και του εξ Αθηνών επανακάμψαντος Δημάρχου κ. Πετροπούλου. 

Προ της ενάρξεως της συζητήσεως επί των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Λατσός, κατέστησεν ενήμερον το Συμβούλιον των επακολουθησών συζητήσεων μετά τον ασκηθέντα έλεγχον κατά του κ. Δημάρχου. Ανακοινοί την άφηξιν του Επιθεωρητού κ. Γεραγά, όστις απεστάλη υπό του Υπουργείου ίνα δόση την ενδεδειγμένην λύσιν εις το ζήτημα.

«Επειδή, λέγει ο κ. Λατσός, ο κ. Δήμαρχος παρεπονέθη ότι αδίκως τω απεδόθη μομφή επί καταχρήσει, νομίζω ότι δεν έχει δίκαιον να παραπονήται, διότι τοιούτον τι δεν συνέβη κατά της ανωτέρω συζητήσεις και συνεδριάσεις του Συμβουλίου, καθ’ όσον ούτε υπήρξε ζήτημα καταχρήσεως, ούτε ανεγράφει τοιούτον τι εις τα πρακτικά, ούτε συζήτησις τοιαύτη εγένετο, αλλ’ ούτε και υπόνοια τοιαύτη υπήρξε. Απλώς και μόνον ησκήθη έλεγχος των πράξεων του κ. Δημάρχου, εις τον οποίον κατελογίσθη αμέλεια. Συνεπώς δεν πρέπει ο κ. Δήμαρχος να μέμφεται το Δημοτικόν Συμβούλιον.

Παπαστεργίου- Έχει την πεποίθησιν, ότι ουδεμία κατάχρησις εγένετο και δεν ηδύνατο το Συμβούλιον να αποδόση εις τον κ. Δήμαρχον τοιαύτην μομφήν.
 

Δήμαρχος- Κατόπιν της δηλώσεως ταύτης του Συμβουλίου θεωρών τον εαυτόν μου ικανοποιημένον και ευχαριστώ. Δηλώ, ότι θα δεχθώ ευχαρίστως οιονδήποτε έλεγχον του Δημοτικού Συμβουλίου εντός των ορίων του Νόμου. Και εγώ θα διοικήσω κατά τον Νόμον και θα εξασκήσω όλα τα δικαιώματά μου και τα προνόμια, τα οποία μου δίδει η Δημοτική Νομοθεσία.

Λατσός- Λέγει, ότι έχει δημιουργηθή εις την κοινωνίαν η εντύπωσις, ότι το Συμβούλιον ασκεί αντιπολίτευσιν.

Δήμαρχος- Δεν ευθύνομαι δι’ όσα λέγει ο κόσμος.

Λατσός- Εκάματε όμως μίαν δήλωσιν εις το Συνέδριον της Ενώσεως των Δήμων, ήτις θίγει το Συμβούλιον Λαμίας.

Δήμαρχος- Η δήλωσις εκείνη ουδόλως ενδιέφερε την Λαμίαν. Ήτο απολύτως γενικής φύσεως.

Επί της δηλώσεως ταύτης ομιλούν οι κ.κ. Ραχούτης, Ανδρώνος και Τσέλιος. Ο τελευταίος ούτος εν τη εξάψει του εκστομίζει φράσεις θιγούσας τον κ. Δήμαρχον, όστις διαμαρτύρεται και διά τούτο ο πρόεδρος τον επαναφέρει εις την τάξιν, απαγορεύσας την επανάληψιν.

Ο κ. Δήμαρχος επαναλαμβάνει την δοθείσαν εξήγησιν τονίσας, ότι και δια δηλώσεών του προς τας εφημερίδας διηυκρίνισεν, ότι η κατατεθείσα εις την Ένωσιν των Δήμων δήλωσις ήτο γενικής φύσεως και ουδόλως αφεώρα τους Συμβούλους Λαμίας.

Το Συμβούλιον δέχεται την επεξήγησιν του κ. Δημάρχου ως ικανοποπιητικήν και συνεχίζει την συζήτησιν επί διαφόρων υπηρεσιακής φύσεως ζητημάτων.-


«ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ», ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΛΑΙΪΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΕΚΔΗΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΛΑΜΙΑ ΔΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ.
Σάββατο 3 Αυγούστου 1935. Περίοδος Β. Αριθ. Φ. 179

 

 



Ο Σπύρος Πετρόπουλος (1890-1970), ήταν γόνος παλιάς Λαμιώτικης οικογένειας και άνθρωπος με ανώτερη μόρφωση και κάτοχος πτυχίων Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Γεννήθηκε στη Λαμία το έτος 1890 και πήρε το όνομα του παππού του Σπύρου, ιερέας της ιστορικής εκκλησίας της Λαμίας της Αρχοντικής.

‘Υστερα από την αποφοίτησή του από το Σχολαρχείο, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, απ’ όπου έλαβε ντοκτορά.

Εκεί, την ίδια χρονική περίοδο φοιτούσε και ο μετέπειτα βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Β’. Μια γνωριμία την οποία ο Πετρόπουλος διατήρησε πολλά χρόνια.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την Καλλιόπη Γκρίζα, κόρη του Γιάννη Γκρίζα, βλαχοδημάρχου και βουλευτή. Ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Θεσσαλίας και αργότερα της Τράπεζας της Λαμίας, η οποία ανήκε στους αδελφούς Παπαθανασίου.

Ήταν άνθρωπος προοδευτικός και δημοκρατικός..


Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος «Λαμία, τα πρόσωπα (1760-1930)»

 

    

 

randomness