Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Tι να πρωτοκάνει ένας Πιερρακάκης!

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Εχει γίνει της μόδας το τελευταίο διάστημα να γίνονται συζητήσεις σε ολα τα επίπεδα ασκησης εξουσίας για την πράσινη ανάπτυξη και για τα εργα που θα χρηματοδοτηθούν απο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αν και τα χρήματα του Ταμείου δεν τα εχουμε δεί ακόμα, εν τούτοις οι συζητήσεις εχουν ξεκινήσει και στη δική μας Περιφέρεια.
Το παράδοξο είναι οτι συζητάμε για ενα Ταμείο Ανάκαμψης την ωρα που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα χρήματα απο το ΕΣΠΑ και την ωρα που εχουμε ανοιχτές πολλές τρύπες απο την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με πολλά εργα να παραμένουν ημιτελή και αλλα να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργολάβοι.Μόλις χθες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης κληθείς να απαντήσει σε ευλογα ερωτήματα που τέθηκαν απο τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέφερε οτι διεκδικεί μια γενναία χρηματοδότηση για να πληρωθούν ολες αυτές οι εκκρεμότητες που ερχονται απο το παρελθόν.
Η επίσημη δικαιολογία είναι οτι τα πήγε ολα πίσω η πανδημία και οτι για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της υγειονομικής κρίσης, ''φαγώθηκε'' ενα κομμάτι απο τις δημόσιες επενδύσεις. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική που την ακολουθούν ολες οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν εκτακτες ανάγκες. Σε βάρος φυσικά του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η αλλη εκδοχή είναι να εγινε κακός προγραμματισμός.
Αλλά αυτό δύσκολα τεκμηριώνεται απο αυτούς που θέλουν να ασκήσουν κριτική, δεδομένου οτι ολα τα εργα δημοπρατούνται με συγκεκριμένους προυπολογισμούς. Υπολογίζεται οτι η Περιφέρεια χρωστά σε εργα που εκτελέστηκαν ή είναι σε εξέλιξη ενα ποσό που αγγίζει τα 10 εκ ευρώ. Και συζητάμε για εργα που δημοπρατούνται με ''θηριώδη'' ποσοστά εκπτώσεων που φθάνουν ακόμη και στο 60-65 %. Λογω κρίσης και λόγω σκληρού ανταγωνισμού. Ενδεχομένως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργων να αγγίζουν και μια αλλη παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Την γραφειοκρατία που καθιστά χρονοβόρες τις διαδικασίες για τα εντάλματα πληρωμής. Σημασία εχει πάντως οτι με αυτά τα προβλήματα να μας ταλαιπωρούν θα πορευτούμε και το επόμενο διάστημα και υπο αυτές τις συνθήκες, ετοιμαζόμαστε να αξιοποιήσουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το κακό είναι οτι εχουμε μόνο εναν Πιερρακάκη, ενω χρειαζόμαστε περισσότερους για να μας κάνουν τη δουλειά!

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness