Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ξεκίνησε η φθορά !

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Όποιος πιστεύει στο τυχαίο, στο απρόβλεπτο και το αμεθόδευτο στη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους, θα συμφωνήσει μαζί μας ότι μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική για να αλλάξουν τα πάντα. Είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος άλλωστε για μια κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, είναι τα απρόβλεπτα γεγονότα. Ανατρέπουν σχεδιασμούς, τινάζουν στον αέρα προγραμματισμούς και δρομολογούν εξελίξεις.
Ένα τέτοιο απρόβλεπτο γεγονός ήταν το καλοκαίρι που πέρασε, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας με οδυνηρές συνέπειες για τους πληγέντες. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι για την Ελλάδα είναι περίπου κανόνας να καίγονται τα δάση κάθε καλοκαίρι και κυρίως κάθε Αυγουστο, από μόνο του αυτό το γεγονός πυροδότησε εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό σε ανασχηματισμό. Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός που επέσπευσε τις εξελίξεις και δοκίμασε τις αντοχές της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που είχε αποφασίσει ήδη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς .
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διατηρούσε σαφές προβάδισμα από τον βασικό αντίπαλό της, το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, κέρδισε και πάλι τις εκλογές, αλλά με σημαντική συρρίκνωση των ποσοστών της.
Για εκείνη την περίοδο πολλοί εκτιμούν ότι οι ευθύνες για τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών αποδόθηκαν ετεροχρονισμένα στις εκλογές του 2009, όπου η κυβέρνηση Καραμανλή υπέστη μια συντριπτική ήττα με δέκα μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές.
Οι φονικές πυρκαγιές του 2018, έκαψαν το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την οικονομική επιτροπεία, ανέτρεψαν προεκλογικούς σχεδιασμούς και δρομολόγησαν εξελίξεις απολύτως αρνητικές για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η σημερινή κυβέρνηση “στη βάρδιά της” κλήθηκε να διαχειριστεί τρία απρόβλεπτα γεγονότα. Την εισβολή στον Έβρο, με χιλιάδες μετανάστες από την Τουρκία να επιχειρούν να μπουν σε ελληνκό εδαφος, την πανδημία και τη θεομηνία των πυρκαγιών.
Η αποτελεσματικότητα με την οποία αντέδρασε στις δύο μεγάλες κρίσεις, εθνική και υγειονομική, της εξασφάλιζε μέχρι σήμερα ένα σαφέστατο προβάδισμα δώδεκα και πλέον μονάδων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήρθε όμως το απρόβλεπτο γεγονός του 4ου πανδημικού κύματος για να ραγίσει το γυαλί της δημοσκοπικής της υπεροχής.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα αλλά με ψαλιδισμένα τα ποσοστά της. Δεν είναι βέβαιο αν αυτή η πτώση της δημοτικότητάς της (για πρώτη φορά στα δύο χρόνια πέφτει κάτω από το 30%), θα σηματοδοτήσει την αρχή της φθοράς της και της απομείωσης του πολιτικού της κεφαλαίου, ωστόσο για μια ακόμη φορά η πανδημία δρα ως ένα καταλυτικό γεγονός, ικανό να δρομολογήσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο.
Απρόβλεπτο γεγονός ήταν και ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Δρομολόγησε εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ που δείχνει να ανακάμπτει και να επιστρέφει δυναμικά.
Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Αυτό σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη φθορά του κυβερνώντος κόμματος ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης, μπορεί να σημαίνει πολλά για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που ποντάρει σε μια δεύτερη τετραετία μέσα από διπλές εκλογές. Βέβαια στις εκλογές κρίνεται συνολικά το έργο μιας κυβέρνησης και όχι μόνο ένα γεγονός.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στις επιτυχίες του πρώτου κύματος της πανδημίας, στη συνέχεια χαλάρωσε και έδειξε να απολαμβάνει τις νίκες της με αυταρέσκεια. Όμως, όπως είπαμε, μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική για να αλλάξουν πολλά και να ανατραπούν τα πάντα.

 

 

    

 

randomness