Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αφιερωμένη στη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας η 2η ημέρα του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου

Η πολυεπίπεδη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ανάπτυξη του αθλητισμού της Ελλάδας και ειδικότερα της Κύπρου και της Κρήτης απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, κατά τη 2η ημέρα των εργασιών, στο Ηράκλειο. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος Τμήματος Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

Χορηγός επικοινωνίας στο 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας - Κύπρου ήταν το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο παρείχε και livestreaming κάλυψη στο κανάλι του στο YouTube: 

Ημέρα 1η (30/11):   https://youtu.be/S8fGDrtnYG0
Ημέρα 2η (01/12):   https://youtu.be/GzY-2hwpfjY

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, ως πρώτος εισηγητής, ανέπτυξε το θέμα: «Η συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κρήτη (1923-1950)». Αφού πρώτα εξήγησε πως η μουσική και ο αθλητισμός ήταν οι δύο χώροι στους οποίους έχουμε σημαντική παρουσία των Μικρασιατών, τόνισε πως η ενασχόλησή τους με τα προαναφερθέντα στον ελεύθερο χρόνο τους βοήθησε να τους ανακουφίσουν από τα προβλήματα και από τις συσσωρευμένες ανάγκες τους. Παράλληλα, ο αθλητισμός υπήρξε «όχημα» για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ο Γιάννης Ζαϊμάκης έκανε αναφορά στα προσφυγικά σωματεία που ίδρυσαν με την άφιξή τους στην Κρήτη και εν γένει στην Ελλάδα, καθώς και στους Μικρασιάτες παράγοντες και αθλητές που συνέβαλαν στον ελληνικό αθλητισμό, συνδυάζοντας την παρουσίασή του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ο Δημήτρης Δάλλας (πρόεδρος του Πανιωνίου από το 1914), η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου και ο Ναπολέων Σουκατζίδης ανάμεσα σε άλλους έβαλαν τις βάσεις του προσφυγικού αθλητισμού ως παράγοντες. Ειδική αναφορά έκανε στον Κωνσταντινοπολίτη ποδοσφαιριστή και «δάσκαλο» ποδοσφαίρου στην Ιωνία Χανίων Χαρίλαο Κυριαζή, τον ποδηλάτη και ποδοσφαιριστή Λέανδρο Καρούσο, ο οποίος ήταν από τους ιδρυτές του ΟΦΗ μαζί με τον αδελφό του, τον πρώτο Κρητικό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε εθνική ομάδα Δημήτρη Βάβουλα και τον Τάσο Μεσθεναίο.

Το 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου επίτιμου προέδρου του ΠΣΑΤ Πέτρου Λινάρδου. Ο θεσμός του Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου εξάλλου ξεκίνησε επί προεδρίας του Πέτρου Λινάρδου. Ο γιος του, Νίκος Λινάρδος, προπονητής μπάσκετ και μέλος της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ του 87, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ως εισηγητής στο Ηράκλειο, θυμήθηκε τη λαχτάρα του πατέρα του τότε, το 1982, μεταφέροντας τα ακριβή λόγια του Πέτρου Λινάρδου: «για ένα κοινό συνέδριο με τους εκλεκτούς Έλληνες και Κυπρίους αθλητικούς γραφιάδες». Ο Νίκος Λινάρδος ανέτρεξε στη φράση «αδελφούς Κυπρίους» που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του όταν αναφερόταν σε Κύπριους αθλητικούς δημοσιογράφους. Εν συνεχεία, ο Νίκος Λινάρδος χρησιμοποίησε κείμενα αυτούσια του πατέρα του που δημοσίευσε κατά καιρούς για τον Μικρασιατικό αθλητισμό κατά την εισήγησή του με θέμα «Η αθλητική πρωτοπορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η πολυσήμαντη προσφορά της Ιωνίας στο γένος των Ελλήνων» στο 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου. Ο Νίκος Λινάρδος αποκάλυψε δε πως του έχει ανατεθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του πατέρα του, Πέτρου Λινάρδου, με τον καθηγητή κύριο Αλμπανίδη και το πανεπιστήμιο Κομοτηνής.

Ο Ρεθυμνιώτης αθλητικός δημοσιογράφος, Βασίλης Σκουντής, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την προσφορά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στον αθλητισμό της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ο ελληνισμός της Ιωνίας ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Είχαν αναπτύξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη μουσική, τις τέχνες και τον αθλητισμό, ώστε όταν ήρθαν εδώ ξεριζωμένοι, χωρίς σπίτια, χωρίς περιουσίες, κυνηγημένοι, διωγμένοι, σκοτωμένοι, λεηλατημένοι κουβάλησαν εδώ και μας ενεχείρισαν πραγματικά μια πολύ σημαντική κληρονομιά και όχι μόνο την αθλητική,» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Σκουντής και τόνισε πως ο αθλητισμός βοήθησε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), Μικαέλο Παπαδάκης, στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, αναφέρθηκε στη συμβολή του μικρασιατικού αθλητισμού στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού, με αναφορές σε διαπρεπείς Κύπριους αθλητές που ακόμη και σήμερα κατάγονται από οικογένειες με μικρασιατικές ρίζες.

Ο Κύπριος αθλητικός δημοσιογράφος και επίτιμος πρόεδρος της ΕΑΚ χάρισε εν συνεχεία το βιβλίο του «Γιαλούσα 1974 - Εγκλωβισμένος Τίτλος Τιμής» στον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, στον καθηγητή Κοινωνιολογίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας Πανεπιστήμιου Κρήτης Γιάννη Ζαϊμάκη, στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζανίδη και στον Νίκο Λινάρδο.

Ακολούθησε η ανάπτυξη της τελευταίας θεματικής του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας - Κύπρου, με τίτλο «Τα άτομα με αναπηρία στον αθλητισμό και στα ΜΜΕ». Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο σύμβουλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, Μάνος Χρυσός.

Μετά το τέλος των εργασιών του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις Εθνικές Παράκτιες Εγκαταστάσεις στον Καρτερό, όπου θα διεξαχθούν οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ξενάγησε τους Έλληνες και τους Κύπριους αθλητικούς δημοσιογράφους στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δίνοντας λεπτομέρειες για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο με αποτέλεσμα την μεταμόρφωση προς το καλύτερο της μοναδικής παραλίας του Δήμου Ηρακλείου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness