Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλντίμπ, ο μοναδικός Παλαιστίνιος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες: «Στο Παρίσι δείχνουμε ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί»

Μία ημέρα πριν από εννέα μήνες, ο Φαμπί Αλντίμπ είχε δεχθεί πολλές τηλεφωνικές κλήσεις από τον αδερφό του, χωρίς όμως να μπορέσει να του απαντήσει. Την επόμενη ημέρα -τότε-, ανακάλυψε ότι είχε σκοτωθεί σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του.

Ο Αλντίμπ, ο μοναδικός Παλαιστίνιος αθλητής στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού, έφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από μια δεκαετία, προσπαθώντας να ξεκινήσει -μεταξύ άλλων- μια καριέρα μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο που τον οδήγησε στην Τουρκία και την Ελλάδα πριν από τη Γαλλία.

«Στις 6 Δεκεμβρίου, είχα έναν αγώνα γαλλικού πρωταθλήματος και όταν τελείωσα, διαπίστωσα ότι ο αδερφός μου με είχε καλέσει πολλές φορές. Προσπάθησα να τηλεφωνήσω, αλλά δεν υπήρχε σύνδεση», είπε στο Reuters ο Αλντίμπ, ο οποίος συμμετείχε στη σφαιροβολία των Παραολυμπιακών Αγώνων. 

«Στις 7 Δεκεμβρίου το βράδυ έμαθα ότι «ο αδερφός σου σκοτώθηκε σε επίθεση στο κτήριο μας», είπε ο Αλντίμπ, προσθέτοντας ότι συχνά αναρωτιέται ποιο ήταν το τελευταίο μήνυμα του αδελφού του.

Στο Παρίσι, ο Αλντίμπ αισθάνεται την πίεση να είναι αυτό που λέει ότι είναι η φωνή του λαού του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι πάρα πολλά συναισθήματα, υπερβολική ευθύνη, γιατί δεν μιλώ για τον εαυτό μου, δεν παίζω για τον εαυτό μου. Είμαι εδώ για 11 εκατομμύρια, για όλους όσους είναι Παλαιστίνιοι, για όλους όσους μιλούν για ανθρωπιά και για την ελευθερία της Παλαιστίνης», είπε.

«Όταν υψώνουμε τη σημαία εδώ στο Παρίσι, είμαστε δείχνουμε ακόμα ζωντανοί, χρειαζόμαστε ακόμα τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, χρειαζόμαστε ακόμα την ελευθερία μας», είπε.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Παλαιστίνης αναγνωρίστηκε πριν από τρεις δεκαετίες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατομμύρια ακόμη Παλαιστίνιοι ζουν αλλού.

Ο 40χρονος Αλντίμπ είπε ότι έγινε παραπληγικός αφού πυροβολήθηκε στην πλάτη από έναν Ισραηλινό στρατιώτη το 2001 κατά τη διάρκεια της δεύτερης «Ιντιφάντα», της εξέγερσης, κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ανεβάζει τη φωνή του όταν μιλά για τη ζωή στη Γάζα, όπου το υπουργείο Υγείας λέει ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση εναντίον της Χαμάς.

Ο Αλντίμπ, ο οποίος θα ξαναρχίσει να παίζει μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο στο προάστιο του Παρισιού Ζενεβιλιέ μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, βλέπει τον ισραηλινό στρατό ως μια «φονική μηχανή»:

«Δεν υπάρχει διαφορά για τον στρατό του Ισραήλ)μεταξύ αθλητών, ανάπηρων ή μη, παιδιών ή γυναικών, μεγάλων ή μικρών σπιτιών, νοσοκομείων, ξενοδοχείων, πανεπιστημίων ή σχολείων», είπε.

Ο Αλντίμπ κατέστησε σαφές ότι ένιωθε άβολα με την παρουσία Ισραηλινών αθλητών στο Παρίσι, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια τελετή πριν από τους Αγώνες για να αποτίσουν φόρο τιμής στα μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους ένοπλους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Ωστόσο, χαιρετίζοντας την υποστήριξη που είχε λάβει από άλλους είπε: «Δεν νιώθω ότι είμαι μόνος, αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά, είναι εκπληκτικό και απίστευτο, μου δίνουν ένα αίσθημα ανθρωπιάς».

Να σημειωθεί ότι ο «Ολυμπιακός Χάρτης» δηλώνει ότι οι αγωνιζόμενοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης, αλλά ότι δεν επιτρέπεται καμία «πολιτική προπαγάνδα» σε οποιονδήποτε Ολυμπιακό χώρο, χώρο ή άλλη περιοχή.  Γι αυτό το λόγο η συνέντευξη του Αλντίμπ έγινε έξω από το Ολυμπιακό χωριό.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness