Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απεβίωσε ο Ζαν Μπομπέ

Ο Ζαν Μπομπέ, τον οποίο ο συγγραφέας, Αντουάν Μπλοντέν, ονόμασε «ο άνδρας με την μάσκα του αδελφού», πέθανε σε ηλικία 92 ετών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η Εθνική Ένωση Επαγγελματιών Ποδηλατών (UNCP), της οποίας ο εκλιπών, υπήρξε εκ των ιδρυτών.

    Ποδηλάτης και στην συνέχεια δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Μπομπέ είναι αχώριστος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, Λουϊζόν, τον πρώτο πρωταθλητή, ο οποίος επικράτησε στον Γύρο της Γαλλίας τρεις συνεχόμενες φορές (1953, 1954, 1956).

    «Ημουν ένας ιδιαίτερος ποδηλάτης», είχε πει ο κατά πέντε χρόνια μικρότερος, Ζαν, προσθέτοντας: «Πρώτον, ήμουν μια ιδιαιτερότητα που περιγράφηκε ως διανοούμενος. Ηταν γραμμένο στο πρόσωπό μου: Φορούσα γυαλιά. Και μετά, ήμουν ο αδελφός του άλλου. Το έγραφε παντού: Ο Λουϊζόν Μπομπέ ήταν ο πρωταθλητής».

    Μετά την αθλητική καριέρα του, Ζαν Μπομπέ, στράφηκε στην δημοσιογραφία (L'Équipe, RTL όπου διηύθυνε το αθλητικό τμήμα) και μάλιστα τον προσέγγισαν για ένα διάστημα για να διευθύνει τον Γύρο της Γαλλίας. Δεν αντιστάθηκε όμως στο κάλεσμα του αδελφού του, ο οποίος είχε αρχίσει την θαλασσοθεραπεία.

    Μετά τον θάνατο του Λουϊζόν το 1983, ο Ζαν Μπομπέ έγινε ο φύλακας της μνήμης του πρωταθλητή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά την... δουλειά ως συναθλητής στον δρόμο, άρχισα μια άλλη δουλειά, αυτήν του φύλακα που συνδέεται με τη στενή προστασία του πρωταθλητή».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

randomness