Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αποθέωση για τον Πογκμπά στην Γουϊνέα

  Ο Πολ Πογκμπά, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από χιλιάδες φιλάθλους, κατά την άφιξή του στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας, χώρα καταγωγής των γονιών του.

    Οι φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της διαδρομής της πομπής πολλών οχημάτων του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος γεννήθηκε στην Γαλλία από γονείς από την Γουινέα. «Πογκμπά το παιδί της χώρας», «καλώς ήλθες πίσω στην Γουινέα, Πολ», φώναζαν χιλιάδες άτομα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

    Ο Πογκμπά, έφθασε γύρω στις 10:00 το πρωί στο αεροδρόμιο, ντυμένος με τοπική ενδυμασία και χαιρέτησε το πλήθος από την ανοικτή οροφή του οχήματος που τον μετέφερε. Η αυτοκινητοπομπή, υπό την επίβλεψη της χωροφυλακής, προκάλεσε μποτιλιάρισμα στον δρόμο που οδηγεί στο Καλούμ, διοικητική και επιχειρηματική περιοχή του Κονακρί.

    «Έχουν περάσει ένδεκα χρόνια από τότε που ήμουν εδώ. Είπα ότι θα έλθουμε για να βοηθήσουμε την Γουινέα, για να προχωρήσει η Γουινέα. Ερχομαι να βοηθήσω την χώρα μου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πογκμπά, συνοδευόμενος από την μητέρα του και τον Γάλλο πρεσβευτή στην Γουινέα.

    Στην συνέχεια, ο έμπειρος μέσος, είπε ότι θέλει «η χώρα να είναι ευτυχισμένη, για εμάς και για τα παιδιά μας, για την μελλοντική γενιά». 

    Παρά τον πλούτο του υπεδάφους της, η Γουινέα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Κυβερνήθηκε για δεκαετίες από αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1958, και κυβερνάται ξανά από τον στρατό μετά το πραξικόπημα το 2021.

    Ο Πογκμπά πρόκειται να αγωνισθεί σήμερα (22/6) σε φιλανθρωπικό αγώνα, σε ένα γήπεδο στο Κονακρί με παλιότερες δόξες, όπως ο Σενεγαλέζος Ελ Χατζί Ντιούφ, ο Καντέρ Κεϊτά από την Ακτή Ελεφανοστού, ο προπονητής της Γουινέας, Καμπά Ντιαβαρά και ο Γάλλος, Βικάς Ντορασό.

    Η παραμονή του Πογκμπά στην Γουινέα, τελεί υπό την αιγίδα του τοπικού συλλόγου «48 ώρες για την Γουινέα», που αγωνίζεται για καλύτερη πρόσβαση στο νερό, την υγεία και την εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ