Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Euroleague: Ονειρική πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό στη Μόσχα, απέναντι στην Κίμκι

Ονειρική πρεμιέρα στην Euroleague για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά από μία πειστική εμφάνιση πέρασε νικηφόρα με 88-67 από τη Μόσχα, απέναντι στην Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, «αρπάζοντας» με το... καλημέρα της σεζόν ένα πολύτιμο «διπλό».   

Η κυριαρχία του Ολυμπιακού στα ριμπάουντ (37 έναντι 18), κυρίως στα επιθετικά (10 έναντι 5, με 6 του Μιλουτίνοβ), ο επιθετικός πλουραλισμός (σκόραραν όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν, πλην των Μάντζαρη και Τουπάν) και η συνέπεια στη δημιουργία (25 ασίστ με 7 του Σπανούλη) απλοποίησαν την αποστολή των «ερυθρόλευκων» σε μία δύσκολη και άκρως επικίνδυνη έδρα.  

Πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών ο Ζακ Λεντέι με 14 πόντους, αλλά τα εύσημα απονεμήθηκαν σε Αλέξανδρο Βεζένκοφ (13π., 4ρ., 2ασ., 1κλ.), Γιάνις Στρέλνιεκς (11π., 3/6τρ., 3ασ.), Γιώργο Πρίντεζη (11π.), Νικολα Μιλουτίνοβ (9π., 9ρ., 1 μπλοκ) και φυσικά Βασίλη Σπανούλη (8π., 4ρ., 7ασ., 1κλ.).

Από τους Ρώσους, ο «συνήθης ύποπτος», Αλεξέι Σβεντ, «έλαμψε» με 34 πόντους και εκτός του Αντονι Γκιλ (13π.), μετά τον Ρώσο σούτινγκ γκαρντ ακολούθησε το... χάος στην επίθεση. 

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 34-44, 54-63, 66-87

Ένας σαστισμένος Ολυμπιακός στο πρώτο τρίλεπτο της αναμέτρησης, με πολλά αμυντικά κενά και έλλειψη συγκέντρωσης, είδε την Κίμκι να κυριαρχεί στο παρκέ, να βγάζει αιφνιδιασμούς και να γράφει άνετα το 10-2. 

Ένα τάιμ άουτ του Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, ήταν αρκετό για να μεταμορφώσει τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι στην επιστροφή τους στο παρκέ έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 2-11 για το προσπέρασμα στο 6΄ (12-13). Με τον Σβεντ όμως να συνεχίζει να βρίσκεται λύσεις, η Κίμκι έκλεισε την περίοδο στο +2 (22-20). 

Με το... καλημέρα της δεύτερης περιόδου, οι Πειραιώτες βρήκαν και πάλι την αμυντική τους ταυτότητα, ο Βεζένκοφ έδειχνε ασταμάτητος στην επίθεση, τη στιγμή που ο Σπανούλης κυριαρχούσε στη δημιουργία και ο Ολυμπιακός με επιμέρους σκορ 7-16 προηγήθηκε στο 18΄ με +7 (29-36), για να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (34-44). 

Στην τρίτη περίοδο και με τους Σπανούλη, Γκος να εκτελούν από την περιφέρεια, οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν ακόμη και με 15 πόντους (36-51), αλλά η αδυναμία τους να περιορίσουν τον Σβεντ δεν τους επέτρεψε να συντηρήσουν μία διαφορά, κλείνοντας το δεκάλεπτο στο +9 (54-63). Στον... επίλογο του αγώνα, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλάτ έδωσε ρεσιτάλ από την περιφέρεια, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, η άμυνα απενεργοποίησε τους αντιπάλους, πλην του Σβεντ και ο Ολυμπιακός χωρίς να αγχωθεί έφτασε άνετα στη νίκη με 87-66. 


ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο, Γιαβόρ, Ντιφάλα

Οι συνθέσεις:

ΚΙΜΚΙ (Γιώργος Μπαρτζώκας):  Σβεντ 34 (8), Μποστ 6, Κρόκερ 8 (2), Βιάλτσεφ, Μάρκοβιτς, Μόνια, Γκιλ 13 (1), Γκουμπάνοφ, Τζένκινς 2, Τόμας, Μίκι 3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 8 (2), Τουπάν, Σπανούλης 8 (1), Τίμα 8 (1), Μιλουτίνοβ 9, Στρέλνιεκς 11 (3), Βεζένκοβ 13 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, ΛεΝτέι 14. 



Μπλατ: «Παίξαμε πραγματικά πολύ καλό μπάσκετ»

Στα αντανακλαστικά του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση και στο γεγονός, όπως εξελίχθηκε, ότι... «το να έχεις τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας είναι μερικές φορές αβαντάζ για τη φιλοξενούμενη ομάδα», στάθηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη νίκη των «ερυθρόλευκων» επί της Κίμκι στη Μόσχα, στην πρεμιέρα της εφετινής Euroleague. 

«Είπα πριν το παιχνίδι και το έχω επαναλάβει σε πολλές περιπτώσεις στην καριέρα μου... Το να έχεις τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας είναι μερικές φορές αβαντάζ για τη φιλοξενούμενη ομάδα», είπε αρχικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια δυναμική σε ψυχολογικό επίπεδο σε αυτό το σενάριο και απόψε ήταν γεγονός. Χρησιμοποιήσαμε αυτό το αβαντάζ με τον σωστό τρόπο. Παίξαμε πραγματικά πολύ καλό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ, σε άμυνα και επίθεση. Η Κίμκι είναι ποιοτική ομάδα και θα κερδίσει πολλά παιχνίδια φέτος, με την ομάδα που έχει και το προπονητικό επιτελείο. Το ότι κερδίσαμε εδώ στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας είναι κάτι πολύ θετικό».

Αναφερόμενος στην παραγωγικότητα των αναπληρωματικών της Κίμκι, που μέτρησαν μόλις 2 πόντους, είπε: «Δεν το γνώριζα, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Είχαμε ένα πλάνο για τον αγώνα και οι παίκτες μας παρέμειναν εξαιρετικά πιστοί σε αυτό. Μου είναι αρκετά οικείοι πολλοί παίκτες της Κίμκι από την Κίμκι λόγω των ετών που περάσαμε μαζί στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας. Ακόμη έχω κοουτσάρει στο παρελθόν τον Μάλκομ (Τόμας) στην Μακάμπι. Αλλά παρότι τους γνώριζα, ο Σβεντ σκόραρε 34 πόντους... Οπότε τι να πω... Θεωρώ πως οι παίκτες μας έκαναν σπουδαία δουλειά πάνω στους υπόλοιπους παίκτες της Κίμκι και αυτό αντανακλά στον εξαιρετικά μικρό αριθμό πόντων που πήρε από τον πάγκο η αντίπαλός μας».

Όσο για τον ρόλο του Βασίλη Σπανούλη στον φετινό Ολυμπιακό δήλωσε: «Το σπουδαίο του να κοουτσάρεις τον Βασίλη έχει να κάνει με την προσωπικότητά του! Καταλαβαίνει τι πρέπει να γίνεται για την ομάδα. Αυτή είναι μια νέα ομάδα, διαφορετική, μια ομάδα με περισσότερη νεανικότητα. Δεν θεωρώ πως ο ρόλος του έχει αλλάξει. Παραμένει ηγέτης. Έχει αλλάξει με το πώς πρέπει να μοιράσουμε τις ευθύνες για το τι συμβαίνει στο παρκέ. Και να μην βρίσκεται μονίμως το βάρος στους ώμους του και να του ζητάμε να κάνει πράγματα που ενδεχομένως να μην αρμόζουν στα χρόνια που υπηρετεί αυτή την ομάδα. Αλλά λόγω της προσωπικότητάς του και της θέλησής του να παίζει μπάσκετ και να κερδίζει, ανεβάζει τους άλλους παίκτες... Θα δείτε κάποια διαφορετικά πράγματα, αλλά όχι επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικός ή σπουδαίος. Είναι ένας από τους ελάχιστους κορυφαίους όλων των εποχών στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ και αξίζει αυτόν τον τίτλο».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Κίμκι, Γιώργος Μπαρτζώκας, είπε: «Οι παίκτες και κυρίως οι νέοι είχαν την ευκαιρία σε αυτό το ματς να μάθουν πώς είναι η Euroleague. Είναι μια λίγκα στην οποία πρέπει να είσαι δυνατός, συγκεντρωμένος και έτοιμος να παλέψεις για κάθε μπάλα. Πήραμε αυτό που αξίζαμε. Αξίζαμε να χάσουμε με αυτόν τον τρόπο, γιατί χάσαμε όλες τις μάχες. Σε κάθε μάχη στο παρκέ ήμασταν δεύτεροι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Ολυμπιακός βρήκε αυτοπεποίθηση και άξιζε να κερδίσει. Πρέπει να μάθουμε πώς να παίζουμε μαζί. Δεν μπορούμε να νικήσουμε κανέναν αν παίζουμε ένας εναντίον πέντε. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει τον ρόλο του. Αν γίνουμε ομάδα, έχω την πεποίθηση πως θα πάμε καλά. Αλλά, πρέπει να μάθουμε από αυτό το ματς. Ειλικρινά, δεν κρατάω ούτε ένα θετικό. Δεν υπήρχε τίποτα θετικό. Παίξαμε πολύ άσχημα. Δεν έχουμε κάτι καλό να θυμόμαστε από αυτό το ματς. Το θέμα είναι πώς παίζεις ως ομάδα και πώς ακολουθείς το πλάνο. Ήμασταν διστακτικοί σε όλα. Δεν μπορείς να νικήσεις όταν είσαι δεύτερος στη μπάλα κάθε φορά». 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness