Νάντια Ναντίμ, από σύμβολο στο «στόχαστρο» της κριτικής
Η απόφασή της να γίνει πρέσβειρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Η Δανή αστέρας του ποδοσφαίρου, Νάντια Ναντίμ, η οποία γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και βρέθηκε στην Δανία σε ηλικία δώδεκα ετών, μετά την δολοφονία του πατέρα της από τους Ταλιμπάν, έγινε «στόχος» έντονης κριτικής γι' αυτήν την επιλογή.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, από την στιγμή που η ομοσπονδία της Δανίας έχει... πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ (21 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου), ασκώντας πίεση για να λάβει εγγυήσεις από τους διοργανωτές, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των LGBT, στο εμιράτο.
Η άτυπη αυτή διαμάχη, προκάλεσε την απώλεια της ιδιότητάς της Ναντίμ, ως πρέσβειρα μιας δανικής ΜΚΟ για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και κατέληξε να θέσει θέμα για την συμμετοχή της στην εθνική ομάδα.
«Η Νάντια Ναντίμ είναι ένα διχαστικό άτομο που έχει γίνει πολύ αντιδημοφιλές, λόγω της επιλογής της να είναι πρέσβειρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ», δήλωσε σχετικά ο προπονητής, Λαρς Σόντεργκααρντ, ανακοινώνοντας στα τέλη Ιουνίου τον κατάλογο με τις 23 διεθνείς για το EURO 2022 και πρόσθεσε: «Επιλέχθηκε, απλώς, για αθλητικούς λόγους», παρά τον τραυματισμό που κράτησε την 34χρονη παίκτρια, μακριά από τα γήπεδα για εννέα μήνες.
Η άλλη κορυφαία ποδοσφαιρίστρια της εθνικής Δανίας, Περνίλε Χάρντερ, σπουδαία δικηγόρος για τα δικαιώματα των LGBT, έχει αποστασιοποιηθεί κατά την διάρκεια των επιλογών για τις διεθνείς.
«Θα είχα πάρει άλλες αποφάσεις στην καριέρα μου γι' αυτό. Εσείς κάνετε τις επιλογές σας και το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι θα είχα πάρει άλλες αποφάσεις», σχολίασε δηκτικά η Χάρντερ, η οποία διατηρεί σχέση με την Σουηδή διεθνή, Μαγκνταλένα Ερικσον.
Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Κατάρ είναι ένα από τα θέματα ανησυχίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Για την Ναντίμ, αυτή η... διαμάχη ήλθε να αμαυρώσει την όμορφη ιστορία του παιδιού από το Αφγανιστάν που έγινε σταρ του ποδοσφαίρου -αλλά και πτυχιούχος ιατρικής- αφού μεγάλωσε σε μια δύσκολη συνοικία του Ορχους, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Δανίας, μετά την πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη.
Σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να... εξηγηθεί, η Ναντίμ ανέδειξε την καταγωγή και την καριέρα της για να δικαιολογήσει την επιλογή της από το Κατάρ, χαρακτηρίζοντας την ως «προφανή».
«Γεννήθηκα στην περιοχή και ξέρω ποια είναι η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων όσων ισχύουν για τις γυναίκες», τόνισε η ιθαγενής από το Χεράτ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στο Αφγανιστάν, και πρόσθεσε: «Σε όλη μου την ζωή, χρησιμοποιούσα το ποδόσφαιρο ως μεγάφωνο. Αυτό έκανα όταν ήμουν 19 και έπαιζα στο γκέτο στο Ρόζενοϊ. Το ίδιο είναι και τώρα, απλώς υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος».
Μεγάλοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τσάβι Ερνάντες και ο Σαμουέλ Ετό, έχουν την ιδιότητα του πρεσβευτή του Μουντιάλ του Κατάρ.
Παρά τους περί του αντιθέτου φόβους, η Ναντίμ χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους, σε έναν ιστορικό αγώνα όπου η Δανία νίκησε με 2-1 την Βραζιλία στις 24 Ιουνίου. Ηταν η πρώτη φορά που η εθνική γυναικών της Δανίας, που συνήθως αγωνιζόταν σε ένα μικρό γήπεδο στην πόλη Βίμποργκ, στα δυτικά της χώρας, έδωσε έναν αγώνα στο Πάρκεν, το εθνικό στάδιο και προπύργιο της ανδρικής ομάδας.
Με αφορμή το Euro, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αγγλία, η Ναντίμ και η Χάρντερ διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μεταξύ τους. Η πρώτη επισήμανε ότι θα παλέψει για να μπορέσει η συμπαίκτρια της να φιλήσει δημόσια την σύντροφό της στο Κατάρ, ενώ η Χάρντερ είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμηχανία μεταξύ μας».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ