Κ. Μητσοτάκης: Παιδεία, η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας
Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Παιδείας ως πυλώνα παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεφύγει από το τέλμα.
Μιλώντας σε εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η παιδεία δεν είναι ακόμα μια πλευρά μίας εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να περιοριστεί σε ένα επιμέρους τμήμα ενός πολιτικού προγράμματος, αλλά αποτελεί τον καθρέφτη της αντίληψης που έχει ο καθένας για το μέλλον του τόπου. «Μιλώντας για την παιδεία είναι σαν να αναφέρομαι για την Ελλάδα που θέλω και μάχομαι κάθε μέρα» είπε προσθέτοντας πως οι δείκτες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας ταυτίζονται απολύτως με αυτούς της παιδείας.
«Οι χώρες με ευημερία έχουν πολύ καλά εκπαιδευτικά συστήματα. Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η δημόσια παιδεία αποτελεί τον καλύτερο κοινωνικό ανελκυστήρα και ειδικά για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως ονειρεύεται μια παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό όλων, θα αποτελεί χώρο δημιουργίας, θα ενθαρρύνει ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες. «Θα δημιουργηθούν οι αυριανοί πολίτες, οι Έλληνες της δημοκρατίας, της άμιλλας και της αλληλεγγύης, του ήθους και της προκοπής. Η παιδεία σφυρηλατεί αξίες και διαμορφώνει συνειδήσεις και βάζει τα θεμέλια για μια καλή κοινωνία», σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε στον σκληρό κόσμο αν δεν βάλουμε την παιδεία σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα;».
Όπως είπε, οι πολιτικοί του σήμερα έχουν την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουν αυτά που πρέπει για να κάνει το σημερινό παιδί τα όνειρά του πραγματικότητα στο μέλλον. «Παιδεία σημαίνει μια στρατηγική θεώρηση που θα πρέπει να διακλαδώνεται στο σύνολο των πολιτικών ενός σύγχρονου κράτους» ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση κάνοντας λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς, υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, για αλλαγές στα προγράμματα με απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και πειράματα στο μάθημα της ιστορίας. «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του δεν γνωρίζει από πού έρχεται και που πάει» είπε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας ένα περιβάλλον ανομίας και κάνοντας λόγο για σχολές- γιάφκες της βίας και στέκια εγκλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή μιλώντας για έναν αμήχανο πρωθυπουργό που προσπάθησε να παρουσιάσει μια ανύπαρκτη πραγματικότητα. «Η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα οι γνώσεις. Τελεία και παύλα. Αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα» είπε προσθέτοντας πως η χώρα θα αποκτήσει καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια επανάσταση, όπως είπε, για την παιδεία που θα βασίζεται σε τρεις κατευθύνσεις, την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση σε ακαδημαϊκά ελεύθερες μονάδες έτσι ώστε όλα τα ελληνόπουλα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το οικονομικό βηματισμό της χώρας, καθιστώντας εθνική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, και τέλος δεσμεύτηκε να υπάρξει αξιολόγηση παντού.
«Ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορες μισθολογικές προαγωγές» είπε καλώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο. «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Σας εμπιστεύομαι. Είστε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, σας καλώ να αντισταθείτε στην γκρίζα πραγματικότητα» είπε τονίζοντας πως η κοινωνία αντιλαμβάνεται το ναυάγιο του μύθου περί τέλους μνημονίου.
«Η παιδεία ευημερεί μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης και κράτος δικαίου. Ο σημερινός προβληματισμός μας θα καταστεί γόνιμος μόνο μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Η ώρα αυτής της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει και όλοι εσείς δεν μπορεί παρά να είστε παρόντες. Θέλω να δημιουργήσω μια σχέση εμπιστοσύνης. Χρειάζομαι τη συμπαράσταση και τη γνώση σας ακόμα και μέσα από ενστάσεις, χρειάζομαι και τη δράση σας. Σας καλώ σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας, χάθηκε πολύς χρόνος, μαζί μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος
Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πρόγραμμά της για την Παιδεία δεν αφορά ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μία μεταρρύθμιση που τοποθετεί στο επίκεντρο των αλλαγών τους λειτουργούς τής εκπαίδευσης, τους μαθητές και φοιτητές και τους γονείς τους, όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης όσο και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μία «ρετρό» και «οπισθοδρόμική» αντίληψη για τα εκπαιδευτικά πράγματα καθώς και για τάση επαναφοράς στη δεκαετία του '80. «Ο κόσμος προχωρεί με τεράστιες ταχύτητες και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την όπισθεν στα θέματα της εκπαίδευσης. Με τη λογική της λιγότερης προσπάθειας, την ισοπέδωση, την ανοχή στην ανομία» είπε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για μία εκπαίδευση που θα αποτελέσει το όπλο των νέων για το μέλλον, θα αποτελεί χώρο δημιουργίας και δημιουργικότητας, θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα ενθαρρύνει τα ταλέντα των Ελλήνων.
Αναφερόμενος στις αρχές που διέπουν το πρόγραμμα της ΝΔ ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα πανεπιστήμια, την ανάγκη να υπάρξει μια ποιοτική εκπαίδευση με αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών, τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών ενώ δεσμεύτηκε για να υπάρξει ελευθερία με την κατάργηση όλων των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν, όπως είπε, τα πόδια των εκπαιδευτικών και των γονιών στην ιδιωτική εκπαίδευση σε ένα παπούτσι δεσμευόμενος και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Παιδεία: Η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως η οποία και παρουσίασες αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα είναι η επένδυση στην Παιδεία και η βασική αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι να εξοπλίζει τους νέους με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες και να δημιουργεί ευκαιρίες για εργασιακή και προσωπική ανέλιξη.
Πέντε είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω παρεμβάσεις:
Ι. Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή.
* Το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται σε μια σύγχρονη και δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. Με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), αντί για ενθάρρυνση της αποστήθισης και της παπαγαλίας.
* Τα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζονται με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως η επιχειρηματικότητα, η οδική συμπεριφορά, ο εθελοντισμός, η αντίδραση σε φυσικές καταστροφές κ.ο.κ.
* Καθιερώνεται η δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία, και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά.
* Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των 3 τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
* Αλλάζει ριζικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
* Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα θα εξελιχθούν σε αναπτυξιακούς πυλώνες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δικτυώσεις με τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, με κοινωνικούς φορείς, και με ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
* Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους, και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.
ΙΙ. Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς:
* Το δημόσιο σχολείο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου σε επίπεδο οργανωτικό και διοικητικό, αλλά και σε επίπεδο παιδαγωγικό. Ο εκπαιδευτικός αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία να εμπλουτίζει τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας, και να διαμορφώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
* Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους. Αντίστοιχα, θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας.
* Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αποκτούν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών στα ν+2 έτη, εκτός εξαιρέσεων που θα αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα του εκάστοτε ιδρύματος.
ΙΙΙ. Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους
* Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
* Δημιουργείται ένα Πρότυπο και ένα Πειραματικό σχολείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, ξεκινώντας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, ιδρύονται και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
* Όλοι οι μαθητές αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α' Λυκείου, ενώ μέσα στα σχολεία θα προσφέρεται εκμάθηση ξένων γλωσσών και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.
* Σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός υποτροφιών, που θα χορηγούνται με βάση τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την οικονομική κατάσταση των φοιτητών.
* Ενισχύεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης στα Πανεπιστήμια, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και να ενισχύουν τις προοπτικές απασχόλησής τους στη συνέχεια.
* Καθιερώνεται εσωτερικό πρόγραμμα κινητικότητας για τους φοιτητές μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus.
IV. Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον
* Προτεραιότητα για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους μαθητές και τους γονείς, με ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, μέσα από την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών.
* Κατάργηση του ασύλου. Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.
V. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών
* Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.
* Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σήμερα κρατάνε τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο όρθιο. Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι ο στιγματισμός και η τιμωρία, αλλά η διαρκής βελτίωση και η επιβράβευση της προσπάθειας, και για αυτό η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης, για συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού δυναμικού.
* Στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) καθιερώνεται ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των Ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές).
* Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, και συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιπλέον, ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας (π.χ. συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Πηγή: ΑπΕ