Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας

• Συναντήσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο και το Γεωργιανό πρωθυπουργό

-

Η λύση στην Ουκρανική κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας». 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι, με όρους διεθνών σχέσεων, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους λόγους να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες -στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ- και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, καθώς ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο αν η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα συνδυάζεται με την προσπάθεια εξεύρεσης και υπόδειξης διεξόδου για το μέλλον.

Είναι συνεπώς σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».


Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Ουκρανό Πρόεδρο και το Γεωργιανό πρωθυπουργό 

Με τις συναντήσεις που είχε με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας. 

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα ενεργειακά θέματα. 

Κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι ελληνοουκρανικές σχέσεις, η σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στην Ουκρανία και η στήριξη της ελληνικής ομογένειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης, στη βάση της συνθήκης του Μινσκ.


(ΑΠΕ)


 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.