Αλ. Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω στα όσα έχουμε εξαγγείλει
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τίποτα και ονειρεύονται ότι η χώρα μας θα ξαναγυρίσει στην εποχή των μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε. Όχι απειλές σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι απειλές στον ελληνικό λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε, εντολή να βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πτέρυγες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, «το πρώτο νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε εδώ» και προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες από όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, απειλώντας με οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογράμμισε: «Ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου, που δεν μεταφράστηκε. Γράφτηκε εδώ. Υπό αυτή την έννοια έχει αξιοσημείωτη σημασία ότι ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από mail στην ελληνική γλώσσα, απ' ό,τι φαίνεται θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Έχει αξιοσημείωτη σημασία, επίσης, ότι ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι κάποιων λίγων και εκλεκτών. Ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δίνει σε αυτούς που έχουν περισσότερο από όλους μας την ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Το πρώτο νομοσχέδιο μετά από πέντε χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αντιθέτως έρχεται να σταθεί αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».
Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αντιθέτως θα καταθέσει τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει, κυρίως όσα είναι απαραίτητα για να ανασάνει και η οικονομία. «Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις και που κάποιοι αδυνατούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν. Δεσμευτήκαμε να είμαστε η κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες της. Δεσμευτήκαμε, αν χρειαστεί, ακόμα και να ματώσουμε ώστε να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο. Σήμερα κάνουμε μία αρχή. Συνεχίζουμε, Πέμπτη και Παρασκευή, με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που θα δώσει ανάσα στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θα δώσει και τη δυνατότητα να γεμίσουν τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συνεχίζουμε με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ΕΡΤ και τη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ διότι εμείς δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Με λίγα λόγια δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως από όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία» σημείωσε.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τις πιέσεις που ασκούνται και την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο λαός ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και στη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει πραγματική, ουσιαστική σκληρή διαπραγμάτευση. «Αυτή την εντολή που λάβαμε την υπηρετούμε. Γνωρίζαμε από την αρχή πολύ καλά ότι ο δρόμος για την υλοποίηση αυτής της εντολής είχε από τα πριν ναρκοθετηθεί. Γνωρίζαμε καλά τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Ακόμη και αυτή την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και τις πιέσεις, ώστε να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό. Ώστε να συρθούμε στην υλοποίηση μίας πολιτικής που πολύ απλά θα ήταν η συνέχεια των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα γνωρίζαμε πολύ καλά. Τώρα, όμως, αρχίζουν να μας γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταίροι μας» είπε και πρόσθεσε: «Προσήλθαμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση χωρίς κρυφή και προσωπική διπλωματία. Τίποτα δεν κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση».
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, όπως την εξέφρασε στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να βρεθούν ικανά κονδύλια από τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ, ώστε να επουλωθούν αυτές οι πληγές.
«Για πρώτη φορά η Ευρώπη άρχισε να συνηθίζει ότι μπορεί, εντός του πλαισίου της ΕΕ, να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στο νεοφιλέλευθερο δογματισμό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου η Ελλάδα πέτυχε ένα πρόγραμμα γέφυρα χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας, ούτε ένα μέτρο εσωτερικής υποτίμησης. Ταυτόχρονα «ακυρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος του περιβόητου e mail Χαρδούβελη» και η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε αυτό το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που είχε συνηθίσει να πηγαίνει στα υπουργεία, να κατεβάζει φακέλους και να εξευτελίζει υπουργούς που περίμεναν στην ουρά μέχρι να ανακριθούν από τους τεχνοκράτες.
«Από εδώ και πέρα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες» τόνισε και παραπέμποντας στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί με e mail». Πάντως, σε αυτό το σημείο κατήγγειλε ότι ενώ η χώρα στη συνέχεια κατέθεσε το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και από την πρώτη ημέρα προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης.
Για όσους επιχειρούν να στείλουν τελεσίγραφα στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εμείς τους απαντάμε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τους απαντάμε σήμερα και αύριο στη Βουλή, υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μένοντας πιστοί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 20 Φλεβάρη. Τους απαντάμε με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα».
Επίσης, κατήγγειλε ότι αυτή η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ορισμένων εκ των τεχνοκρατών το μόνο που κατορθώνει είναι να εκθέτει την Ευρώπη. «Τι άλλο να πει κανείς για το θράσος που έχουν κάποιοι να γράφουν σε χαρτί ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια για να συνεχίσουν στην Ελλάδα κάποιοι να ξεπαγιάζουν» συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε εάν αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε και ποιον εκφράζει σήμερα αυτή η Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, καταγγέλλοντας ότι η καλούμενη εργαλειοθήκη του Οργανισμού ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη, εργαλειοθήκη για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και στην περίπτωση αυτή κάποιοι υπέκλεψαν την υπογραφή του ΟΟΣΑ.
(ΑΠΕ)