Αντ. Σαμαράς: Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση
Την εκτίμηση ότι η σημερινή Βουλή «δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης» και ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «η μόνη λύση» εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο Αντώνης Σαμαράς. «Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση», δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Δεν "πιέζει" ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές. Η πραγματικότητα πιέζει. Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Πάνω από το 80% του κόσμου λέει πως τον Νοέμβριο του 2014 βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στην εφαρμογή μέτρων που είναι «εντελώς αχρείαστα», ενώ ταυτόχρονα «ματαίωσε ή μπλόκαρε πράγματα που έπρεπε να γίνουν».
«Ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέτρα πολύ οδυνηρά για τον κόσμο, επειδή δεν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν. Κι επειδή ματαίωσε όσα εμείς είχαμε τολμήσει κι είχαμε ξεκινήσει», δηλώνει. Κάνοντας αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Αναλάβαμε με το έλλειμμα να "τρέχει" στο 9,5% και σε δυόμισι χρόνια το κατεβάσαμε στο 2,6%. Νιώθω υπερήφανος που πήραμε την οικονομία με ύφεση 7,2% και δυόμισι χρόνια αργότερα την παραδώσαμε με ανάπτυξη 0,7%. [...] Παρά τη θεαματική μείωση των ελλειμμάτων, καταφέραμε ταυτόχρονα να μειώσουμε μία σειρά φόρους. [...] Νιώθω υπερήφανος που, ύστερα από δυόμισι χρόνια, στα τέλη του 2014, έβλεπα την κοινωνία μας να ανακτά σιγά- σιγά την αισιοδοξία της και την εθνική αυτοπεποίθηση».
Παράλληλα, κάνει την αυτοκριτική του: «Το κυριότερο λάθος ήταν πως όλα αυτά δεν "επικοινωνήθηκαν" στον κόσμο. Το λάθος αυτό το παίρνω πάνω μου», δηλώνει. Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι αποτέλεσε ένα μέσο για να καταγραφεί, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, δημιουργώντας «στέρεη βάση για Κτηματολόγιο». Προσθέτει, δε, ότι ήταν προγραμματισμένες τρεις μειώσεις του φόρου, έως 20%, «μειώσεις που ματαίωσε ο Τσίπρας», όπως λέει, ενώ είχε εξαγγελθεί ότι μετά το 2018 θα δινόταν εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «πράγμα που θα τον καθιστούσε απόλυτα "ανταποδοτικό" και θα ήταν από μόνο του πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. «Και αυτό ματαιώθηκε από τον Τσίπρα», προσθέτει.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης, στα τέλη του 2014, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι δεν έκλεισε «για πολιτικούς λόγους».
«Γιατί οι δανειστές μας κατάλαβαν τότε πως μάλλον δεν θα καταφέρναμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οπότε και θα πηγαίναμε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει και συνεχίζει: «Οι δανειστές φοβήθηκαν τότε πως αν η Ελλάδα έπαιρνε την τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο του 2014, τα χρήματα αυτά θα κινδύνευαν να βρεθούν στα χέρια της επόμενη κυβέρνησης, που απειλούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν το "ρίσκαραν"».
Σχετικά με το χρέος, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη «τσάκισε τη χώρα και τη διαχείριση του χρέους της», κάτι που «δεν το είχαν προβλέψει ούτε οι δανειστές». Στον αντίποδα, τονίζει ότι ο ίδιος πίεζε να μπει η χώρα στην ανάπτυξη και να βγει από το μνημόνιο, κάτι που, όπως αναφέρει «τα πετύχαμε, με τη βούλα και του ΔΝΤ». «Το ίδιο το ΔΝΤ υποστήριζε πως το 2015 θα είχαμε ανάπτυξη 2,9%. Και ότι το 2016 θα είχαμε ανάπτυξη 3,7%. Με τέτοια ανάπτυξη πιάναμε τους στόχους για τα πλεονάσματα χωρίς νέα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην πρόταση που είχε γίνει στον Φώτη Κουβέλη για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει: «Στον κ. Κουβέλη έφτασε τότε η πρότασή μας από διάφορες πλευρές και όχι μόνο από τη ΝΔ. Και βεβαίως, από τον υπουργό μου Επικρατείας, τον κ. Σταμάτη. Απλώς είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του: να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το πλήρωσε ολόκληρη η χώρα».
Τέλος, ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει «προκλητικό» και «απρόβλεπτο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σήμερα «τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά» σε σχέση με τις αρχές του 2013, όταν «υπήρξε ανταπόκριση» από την τουρκική πλευρά για «συνθήκες ηρεμίας».
(ΑΠΕ)