Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Από το ΑΠΘ ξεκινά η «συμμαχία» του ΥΠΑΑΤ με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων

Το θεμέλιο λίθο, προκειμένου οι επαγγελματίες Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πέρασαν από τα φοιτητικά έδρανα να αποκτήσουν πρόσβαση στη γνώση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, έβαλαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος, στη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο κτίριο του ΑΠΘ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρύτανης Οικονομικών ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ο κοσμήτορας και ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας Απόστολος Αποστολίδης και Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος αντίστοιχα και ο καθηγητής του τμήματος Γωεπονίας, Στέφανος Κουνδουράς.

Στόχος της συνάντησης, που έγινε στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία, είναι όπως επεσήμανε κ. Αυγενάκης, να αναπτυχθεί άμεσα ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του ΥΠΑΑΤ, αφού όπως σημείωσε «η περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους».

«Το ισχυρότερο όπλο για καλύτερα ενημερωμένους αγρότες είναι η γνώση. Γι' αυτό αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά με το ΑΠΘ και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσουμε συνεργασίες στο πλαίσιο της κατάρτισης, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών και κυρίως των νέων που αποφασίζουν συνειδητά να ασχοληθούν με τη γη», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη σχετική προετοιμασία, «έτσι ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, όπου και μέσω αυτών θα διοχετεύσουμε γνώση που είναι απολύτως απαραίτητη για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες».

Για τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί «μια μεγάλη υπερδύναμη του ΥΠΑΑΤ και της χώρας μας συνολικά και η δουλειά η οποία γίνεται είναι εξαιρετική». Όπως είπε, «θέλουμε με κάθε τρόπο να την ενδυναμώσουμε και κυρίως να τη φέρουμε ακόμη πιο κοντά στην παραγωγή και στον ιδιωτικό τομέα. Για μας είναι απολύτως απαραίτητη η σύνδεση, όλων αυτών των ερευνητικών καινοτόμων πρωτοβουλιών με την παραγωγή, με τον ιδιωτικό τομέα, με την αγορά, έτσι ώστε μαζί να πάμε πολύ καλύτερα και ψηλότερα τη χώρα μας σε επίπεδο πρωτογενή τομέα».

Λέγοντας ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί βασικό κρίκο της αλυσίδας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσα χρήματα κι αν δώσουμε στους νέους αγρότες, χωρίς κατάρτιση, εκπαίδευση και γνώση, ίσως τελικά δεν καταφέρουν να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση των παραγωγών τους».

'Αλλωστε, όπως επισήμανε ο ίδιος, τα γνώση, κατάρτιση και εκπαίδευση είναι «όπλα» που και οι ίδιοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αναζητούν και επιδιώκουν και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα εξεταστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο τρόπος συνεργασίας, και το πλαίσιο μεταξύ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΑΠΘ, ώστε «να έχουμε άμεσα αποτελέσματα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο προς σχεδίαση πλαίσιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν μελλοντικά και αλλά πανεπιστήμια της χώρας όμως, «αναγνωρίζουμε το ΑΠΘ ως ένα από τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας και για αυτό ναυαρχίδα είναι το Πανεπιστήμιό σας. Φυσικά θα συνεργαστούμε με όλους».

Τη θέση του ότι το ΑΠΘ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, διατύπωσε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο έχει παρά πολλές συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς του αγροτικού τομέα όπου «παρέχουμε σημαντική τεχνογνωσία και έχουμε μια μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη των δασών και στην προστασία τους από πυρκαγιές».
Ευχαριστώντας τον ΥΠΑΑΤ για την παρουσία του στο ΑΠΘ, ο κ. Κωβαίος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το πανεπιστημιο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο έχει περισσότερους απο 83.000 φοιτητές και τόνισε «είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμος της χώρας με 7.000 ερευνητές και με έναν ετήσιο προϋπολογισμό έρευνας 40 εκατ. ευρώ και χιλιάδες αποφοίτους, οι οποίοι με τις επιστημονικές τους γνώσεις βοηθούν την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Οικονομικών, σημείωσε ότι το ΑΠΘ έχει δύο από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα Τμήματα Δασολογίας και Γεωπονίας της χώρας, που είναι πρωτοπόρα σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Έχουν πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα και μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία και αγροτικη ανάπτυξη και διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις όπως το αγρόκτημα του ΑΠΘ και τα δάση σε Ταξιάρχη και Περτούλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι δύο πλευρές, δεσμεύτηκαν να έχουν εκ νέου σύντονα μια συνάντηση, ώστε να τεθούν οι βάσεις για το νέο αυτό πλαίσιο συνεργασίας.

Οι επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες

Με στόχο να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στην άσκηση του επαγγέλματός τους, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει τις βέλτιστες λύσεις και να στηρίξει έτσι έμπρακτα το έργο τους, συνεχίζει τις επισκέψεις του σε παραγωγικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης.

Στόχος των επισκέψεών του σε παραγωγικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, δεν είναι μόνο η επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, ώστε να τεθεί ο κλάδος σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά και η προσέλκυση και των νέων γενιών στον χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥπΑΑΤ, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, τους γ.γ. Κώστα Μπαγινέτα, Γιώργο Στρατάκο και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Βουλευτή Φάνη Παπά, επισκέφθηκε και την παραγωγική μονάδα Σύκων στον Λαγκαδά.

Στην παραγωγική μονάδα που διατηρεί ο νέος αγρότης Θοδωρής Νετσκίδης, καλλιεργεί 5.500 συκιές και 12.000 σμέουρα και στόχος του αποτελεί να αυξήσει την παραγωγή του και να καταφέρει να διευρύνει ακόμα περισσότερο το μερίδιο που καταλαμβάνει σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Επιπλέον, ο ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία, είχε συνάντηση με μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν που παράγουν το 1/3 της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα και με τον επικεφαλής της, Ηλία Κοτόπουλο, συζήτησαν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής, αλλά και την αξιοποίηση δυναμικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η κτηνοτροφία είναι πυλώνας του πρωτογενούς τομέα και «οφείλουμε να τον υποστηρίξουμε με κάθε μέσο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness