Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΡΣΙΣ:Αναγκαία η νομοθετική επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων στους ασυνόδευτους ανήλικους

Την ανάγκη νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων σε ασυνόδευτα παιδιά, των οποίων το αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας έχει απορριφθεί από τις αρμόδιες Αρχές επισημαίνει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την αποτροπή της απέλασης του προσφυγόπουλου από τη Γουινέα που φοιτά σε λύκειο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρέπει να προβλεφθεί από το νόμο η χορήγηση άδειας διαμονής σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους, τουλάχιστον όταν το αίτημά τους για διεθνή προστασία απορρίπτεται και σε δεύτερο βαθμό, μέχρι την ενηλικίωσή τους. «Με τον τρόπο αυτό τα ασυνόδευτα παιδιά δεν θα βρίσκονται σε νομικό κενό και θα μπορούν να διαβιούν νόμιμα στην Ελλάδα με όλες τις θετικές συνέπειες που προκύπτουν από την πρόσβασή τους σε παροχές υγείας, φιλοξενίας και εκπαίδευσης».

Η ΑΡΣΙΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει υποστηρίξει εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απορριπτικές αυτές αποφάσεις εκδίδονται παρά το γεγονός ότι τα παιδιά παρακολουθούν σχολείο ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, οι απορριπτικές αποφάσεις συχνά διατάσσουν -πέραν της επιστροφής του ασυνόδευτου ανηλίκου στη χώρα καταγωγής του εντός προθεσμίας λίγων ημερών- και τη διακοπή παροχής φιλοξενίας από τη δομή, όπου το παιδί έχει τοποθετηθεί με απόφαση της ίδιας της πολιτείας, επισημαίνεται.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ