Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Μιχαηλίδου: Ενίσχυση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η εκδήλωση «Ακούμε τη φωνή των παιδιών», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Child Guarantee, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Unicef, υλοποιεί το πρόγραμμα «Εγγύηση για το Παιδί», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της φτώχειας, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την εξάλειψη των ανισοτήτων, μέσω της εξασφάλισης βελτιωμένης πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

«Η πρωτοβουλία "Child Guarantee" είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που την νιώθουμε εθνική» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ενσωμάτωσε την «Εγγύηση για το παιδί» στην εθνική νομοθεσία της και υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του αριθμού των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας κατά 5 εκατομμύρια παιδιά σε επίπεδο ΕΕ έως το 2030.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε επίσης και ορισμένες δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκτείνονται από την προσχολική αγωγή έως την αποϊδρυματοποίηση και την προώθηση θεσμών, όπως η αναδοχή.

Ενδεικτικά, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, την αύξηση κατά 20% των vouchers για την προσχολική αγωγή και φροντίδα και το πρόγραμμα «Κυψέλη», που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των βρεφών και των νηπίων, καθώς και την πρώιμη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε και τις δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης στις δομές παιδιών, σημειώνοντας ότι θεσπίστηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση των φορέων παιδικής προστασίας να διαθέτουν υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων και ότι έγινε πλέον υποχρεωτικό το λευκό ποινικό μητρώο για όλους τους εργαζόμενους σε δομές που φιλοξενούν και φροντίζουν παιδιά.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, άλλες σημαντικές δράσεις είναι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός του οποίου αυξήθηκε, όπως και ο αριθμός των καθημερινών γευμάτων κατά 20%, η ενίσχυση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση, η θέσπιση προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων παιδικής προστασίας και φροντίδας από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η επαγγελματική αναδοχή, κ.ά..

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παιδιά, ανάδοχοι γονείς, αλλά και εργαζόμενοι σε δομές παιδικής προστασίας, μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές ιστορίες τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ