Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δημοσκόπηση MRB: Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς και Αριστεράς

Ποια κόμματα θέλουν στον ενιαίο φορέα Αριστεράς- Κεντροαριστεράς οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Υπέρ της συνεργασίας δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα, που όμως δεν «χωράει» όλα τα κόμματα αυτού του φάσματος, τάσσονται οι ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της MRB.

Τα συμπεράσματα της έρευνας της MRB για λογαριασμό της «Real» παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά.

Το 52,2% των ερωτηθέντων εκφράζουν την άποψη ότι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στη ΝΔ και να διεκδικήσουν τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Βάσει πολιτικής τοποθέτησης, το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ αυτής της συνεργασίας τάσσεται στην Κεντροαριστερά (72,5%). Το 56,1% των Αριστερών επίσης τάσσονται υπέρ, ενώ την ίδια άποψη έχει το 50,1% των Κεντρώων.

Με βάση τις απαντήσεις, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση θέλουν τρία κόμματα σε αυτό τον ενιαίο φορέα. Το 53,9% πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 44,7% λένε «ναι» στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και το 44,5% θεωρούν ότι πρέπει σε αυτό το εγχείρημα να μπει η Νέα Αριστερά.

Αντίθετα, το 57% τάσσονται κατά της συμμετοχής του ΚΚΕ σε αυτό τον ενιαίο φορέα. Την ίδια άποψη έχει το 50% για το ΜέΡΑ25, το 48,3% για το Κίνημα Δημοκρατίας και το 43,6% για την Πλεύση Ελευθερίας.

Αρνητικές οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, θετική η εκλογή Φάμελλου

Αρνητικά αξιολογεί το 68,2% (39,5% σίγουρα και 28,7% μάλλον αρνητικά) τις αποχωρήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό όσων αξιολογούν αρνητικά αυτή την εξέλιξη ανεβαίνει στο 69,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια άποψη έχει το 79,4% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας, το 70,3% όσων ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές και το 63,3% στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

Στον αντίποδα, οι περισσότεροι βλέπουν ως θετική εξέλιξη την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την εκτίμηση εκφράζει το 46,5% στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 65,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 52,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος μπορεί να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος (47%), να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα και προτάσεις (49,9%), να ανασυγκροτήσει το κόμμα (54%), να έχει ομαλή συνύπαρξη με Πολάκη (56,3%) και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προοπτική μελλοντικής εξουσίας (62,9%).

Αντίθετη είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη «δεξαμενή» οι περισσότεροι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος μπορεί να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος (66,4%), να αρθρώσει ένα νέο πειστικό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα και προτάσεις (67,6%), να ανασυγκροτήσει το κόμμα (63,2%), να έχει ομαλή συνύπαρξη με τον Πολάκη (59%) και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προοπτική μελλοντικής εξουσίας (54,8%).

 

Πηγή: Dnews.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness