Δύο αγρότες από τη Δράμα συμμετέχουν στο Erasmus για αγρότες της Greenpeace
Δύο νέοι από τη Δράμα, είναι οι πρώτοι αγρότες από την Ελλάδα οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα Erasmus για αγρότες, που λέει όχι σε χημικά και φυτοφάρμακα και υλοποιείται από την Greenpeace.
Η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος, συμπωματικά με καταγωγή και οι δύο από το χωριό Νέα Αμισός της Δράμας, είναι οι δύο από τους συνολικά 16 αγρότες - οι υπόλοιποι είναι από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία , που μαζί με τη Greenpeace, ξεκινούν το πρόγραμμα «FarmErasmus», ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για παραγωγούς που τους ενδιαφέρει η καινοτομία και η βιώσιμη γεωργία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις και φιλοξενία σε αγροκτήματα του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, όπου εφαρμόζεται ένα πλούσιο φάσμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Ο Αλέξανδρος και η Βαρβάρα, θα βρεθούν στις 7 Φεβρουαρίου στο Βέλγιο, όπου θα επισκεφθούν τρία αγροκτήματα, το ένα είναι η σύμπτυξη τεσσάρων μικρών βιολογικών αγροκτημάτων, που συνδυάζουν λαχανικά, άνθη, και γαλακτοφόρες αγελάδες και φέτος, θα συνενωθούν σε ένα μεικτό αγρόκτημα.
Το δεύτερο μέρος που θα επισκεφθούν είναι μια οργανική φάρμα βοοειδών που παράγει τη δική της ζωοτροφή, ενώ κατά την τρίτη επίσκεψή τους, θα ακούσουν την ιστορία ενός παραγωγού βιολογικών μήλων με 25 χρόνια εμπειρία.
«Από τα μοντέλα που έχουμε μελετήσει σε διάφορες χώρες, όπου υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα αγροκτήματα και οι παραγωγοί ζουν αποκλειστικά από τέτοιου είδους γεωργία, είναι ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο. Δεν είναι μια γεωργία που βοηθάει μόνο το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι και οικονομικά βιώσιμη. Τέτοια παραδείγματα, είναι η Γαλλία, το Βέλγιο», δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη του προγράμματος «FarmErasmus» από το ελληνικό τμήμα της Greenpeace.
Οι δύο νέοι στηρίζουν πολλά στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με αγρότες στο εξωτερικό που εφαρμόζουν βιολογικές καλλιέργειες εδώ και χρόνια, καθώς, όπως τονίζει στο Πρακτορείο ο Αλέξανδρος «στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μια σχετική βάση».
Ο Αλέξανδρος σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός στη Βρετανία, όπου και εργάστηκε για κάποια χρόνια στο αντικείμενό του. Όταν έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, αποφάσισε αυτή η επιστροφή στην πατρίδα να γίνει μόνιμη.
«Ένας σημαντικός παράγοντας που με βοήθησε να επιστρέψω είναι το γεγονός ότι ο πατέρας μου αποφάσισε να μετατρέψει το αγρόκτημά μας από συμβατικό σε βιολογικό» εξομολογείται και εξηγεί ότι ο πατέρας του δεν μπορούσε να συνεχίσει να φροντίζει με φυτοφάρμακα το κτήμα τους, με τις μηλιές, ροδακινιές, αχλαδιές και νεκταρίνια, που έχουν στο χωριό: «Δεν ήθελε άλλο, δεν άντεχε. Είχε προβλήματα με την υγεία του. Κάθε φορά μετά το ράντισμα τον έπιανε πονοκέφαλος. Πρώτα, λοιπόν, σταμάτησε γι αυτόν και μετά για τους καταναλωτές».
Όταν λοιπόν, μέσα στην οικονομική κρίση ο Αλέξανδρος του είπε ότι αποφάσισε να δουλέψει μαζί του, ο πατέρας του δεν τον εμπόδισε, με την προειδοποίηση πάντως, ότι θα είναι δύσκολα. Αυτές τις δυσκολίες δεν κρύβει και ο νεαρός αγρότης όταν περιγράφει το νέο εγχείρημα.
«Ο πατέρας μου καλλιεργεί συνολικά τέσσερα χρόνια με βιολογικό τρόπο. Δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχει βάση στην Ελλάδα. Είναι πολλές οι ζημιές στην παραγωγή. Έχουμε πολύ άγχος, πολύ τρέξιμο. Βγάζουμε τη μισή παραγωγή απ' ό,τι βγάζαμε».
Και στις δύο λαϊκές, σε Δράμα και Καβάλα, όπου πουλούν τα φρούτα τους, το κέρδος δεν είναι υψηλό, άλλωστε όπως λέει ο Αλέξανδρος «και πόσο να τα αγοράσει ο άλλος, φρούτα είναι, δεν είναι χρυσός».
Στόχος λοιπόν, της συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα της Greenpeace για τον Αλέξανδρο είναι οι γνώσεις, οι γνώσεις που θα πάρει από άλλους, πιο έμπειρους αγρότες σε αυτόν τον τομέα. «Ο αγρότης στο Βέλγιο ασχολείται με αυτού του είδους τη γεωργία πάνω από 20 χρόνια, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Πηγαίνουμε λοιπόν, για να μάθουμε περισσότερα πράγματα, για να βγάλουμε καλύτερη παραγωγή».
Η Βαρβάρα Θανασιά, μητέρα δύο εφήβων, έχει ένα μικρό αγρόκτημα στο χωριό Νέα Αμισός, όπου μεγάλωσε και καλλιεργεί μόνη της με βιολογικό τρόπο, λαχανικά, φρούτα- κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κυδώνια- βότανα και φτιάχνει μαρμελάδες. Έχει δώσει το όνομα «Της γης» στα προϊόντα της και προμηθεύει οικογένειες, ταβέρνες και μανάβηδες στην περιοχή της Δράμας.
Κύριο εισόδημα για τη Βαρβάρα είναι η πρωινή εργασία της σε ένα φούρνο, αλλά όπως λέει στο Πρακτορείο «με ενδιαφέρει να ζήσω από το κτήμα μου μόνο. Προσπαθώ πολύ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να μην το βάλω κάτω. Αγαπάω πολύ τη δουλειά στο κτήμα, την κάνω με χαρά και χωρίς κούραση. Το πρόγραμμα FarmErasmus ήταν δώρο για μένα. Έκανα μια αίτηση και δέχθηκα ένα τηλεφώνημα για τη συμμετοχή μου. Είναι μεγάλη ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, αγρότες από πολλές χώρες, που αγαπάμε το ίδιο πράγμα και να μάθουμε».
«Οι αγρότες που ξέρω εγώ από την περιοχή, δεν έχουν ιδέα για βιοκαλλιέργεια, ξέρουν τον παλιό τρόπο, αυτόν έμαθαν και φοβούνται να αλλάξουν», τονίζει. Όμως, και στο χωριό τώρα, όπως επισημαίνει η Βαρβάρα, άρχισαν να οργανώνονται άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα, που θέλουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, για να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλλουν.
«Η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος είναι πολύ ωραίες περιπτώσεις. Είναι αυθεντικές περιπτώσεις. Δύο νέοι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να μάθουν περισσότερα, τους ενδιαφέρει η δικτύωση με άλλους αγρότες. Ο Αλέξανδρος μας φάνηκε μεγάλη ελπίδα για το μέλλον και η Βαρβάρα είναι μητέρα δύο εφήβων που θέλει να προωθεί τα βιολογικά προϊόντα της σε προσιτές τιμές προκειμένου να μην είναι τα βιολογικά μόνο για λίγους» εξηγεί η κ. Δανάλη την επιλογή των δύο αυτών αγροτών για συμμετοχή στο FarmΕrasmus.
Η Greenpeace καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των δύο αγροτών στο Βέλγιο, ενώ σχεδιάζει να επαναλάβει το πρόγραμμα στο μέλλον και να προβάλλει περισσότερα ελληνικά αγροκτήματα, που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές στην πλατφόρμα https://gr.farmers2farmers.org.
«Η χημική βιομηχανική γεωργία έχει καθιερωθεί με πολλούς τρόπους ως το μόνο μοντέλο που μπορεί να παράξει τροφή, ενώ δεν είναι έτσι» υποστηρίζει η κ. Δανάλη.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ