Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το εφιαλτικό σενάριο προκαλεί ανατροπές – Η Ελλάδα, ο πόλεμος και το ραντεβού Μητσοτάκη με Μπάιντεν

Η απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει μια περιφερειακή σύρραξη με την Ουκρανία σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας άμεσα και την Ευρώπη, αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο θα προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες.

Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές δομές με στόχο τα όπλα που φτάνουν από τη Δύση, σε συνδυασμό με τις απειλές για εισβολή στη Μολδαβία αλλάζουν ριζικά το σκηνικό.

Η Μόσχα πλέον βάζει στο κάδρο το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα ότι τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τους Ουκρανούς.

Εμπλέκει επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες, που συνεχίζουν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει μια περιφερειακή σύρραξη σε ένα παγκόσμιο πόλεμο.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται επιταχύνει τις αποφάσεις για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν μπροστά σε ένα ενεργειακό εφιάλτη που θα τινάξει στον αέρα προϋπολογισμούς και οικονομίες.

Στο Μαξίμου τρέμουν τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο γενικότερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η οποία θα ενισχύσει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Γι΄ αυτό αποκτά μεγάλη σημασία η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και οι συνομιλίες που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα και έχει γίνει χώρα καταφύγιο για τους ολιγάρχες.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR