Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έκπληξη από Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές»

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με μία κατηγορία την οποία έχει αμελήσει δύο χρόνια και έχει στοχοποιήσει δύο χρόνια. Σχεδόν για ό,τι συνέβαινε στη χώρα αυτοί που είχαν την ευθύνη ήταν νέοι άνθρωποι (…). Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νεολαίας σήμερα. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, φιλοδωρήματα. Θέλουν όραμα. Προοπτική και σχέδιο για να μπορέσουν να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς. Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε το εξευτελιστικό που ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και κάποια gigabytes που αξίζουν άπαξ 20 ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές σημείωσε: «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Νομίζω ότι και πέρυσι σας απάντησα λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι»

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο»

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να αναζητηθεί και κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας. Διάβασα προχθες τα επίσημα στοιχεία του ΕCDC και η χώρα μας είναι το τελευταίο διάστημα από τον Αύγουστο και μετά είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους και σε κρούσματα. Αυτή η πραγματικότητα, η δυσμενής πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πετύχανε τους στόχους τους (…)».

«Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης»

Απαντώντας σε ερώτημα με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας μία διαφορετική πολιτική, ριζικά διαφορετική προοπτική προς όφελος της κοινωνίας, μία πολιτική που θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων, στις μεγάλες αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. (…) Το κρίσιμο δίλημμα ετούτη την ώρα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή εάν η χώρα θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή. (…) Εμείς έχουμε θέσει και το στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών, που είναι πάρα πολύ απλό. Θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογες και περιπετειες; Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει εντολή  σχηματισμού κυβέρνησης αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μία εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής».

«Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος»

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να νομοθετήσει και πανηγύρισε γι’ αυτό για το 0,4% των Ελλήνων. Εγώ δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουνε τόσο μεγάλη περιουσία. Φανταστείτε δηλαδή τώρα αν έχεις τρία παιδιά και είναι ένα ζευγάρι το σύνολο του αφορολόγητου μεταβίβασης πηγαίνει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Ποιοι έχουν αυτές τις δυνατότητες; Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη. Ενδεχομένως και ο ίδιος. Από ότι είδα στο πόθεν έσχες του έχει 32 ακίνητα. Αλλά δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος», είπε απαντώντας σε άλλο ερώτημα.\

Πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα μας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως τα μέτρα που παρουσίασε το Σάββατο είναι πλήρως κοστολογημένα.
«Τα μόνιμα μέτρα που προτείνουμε είναι αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ούτε καν 2. Είναι πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα. Εχουμε την εμπειρία», τόνισε.

«Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει»

«Κατά τη γνώμη μου η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός και για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές τους απόψεις, δεν άλλαξε φαντάζομαι άποψη για να γίνει υπουργός, απλά κρύβει αυτές τις απόψεις προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ταχθεί σε προηγούμενη περίοδο αναφανδόν με το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είχε ταχθεί κατά των εμβολίων στην περίπτωση του H1N1, είχε ταχθεί με σθένος και με δυναμισμό απέναντι στις αφρικανές οροθετικές γυναίκες όπου μιλούσε για την ανάγκη να τις αποπέμψουμε από τη χώρα. Αυτός που μιλούσε για την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα αν θέλουμε να κρατήσουμε καθαρή τη χώρα, την πατρίδα. Και πρόσφατα, για να μην πιάσω όλο το παρελθόν, αυτός ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε βγει και είχε πει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Ε τώρα αυτό εσείς πως το εξηγείτε; Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο που συνυπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος του. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ανησυχητικό για την πολιτική ζωή του τόπου», είπε μεταξύ άλλων για την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη.

«Η κυβέρνηση δεν έχει εθνική στρατηγική»

«Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, έχει γίνει προβλέψιμη, θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη. Υπήρξε παρενόχληση γαλλικού σκάφους μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι πρόβλημα της Γαλλίας. Ακούστηκε και το ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια. Τι περιμένουμε λοιπόν; Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, δεν αξιοποίησε τη συγκυρία. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα», για τα ελληνοτουρκικά.

«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης – Αδιανόητο να μιλά ο Μητσοτάκης για αυτήν»

3265649.jpg

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. Να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί; Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στη θητεία μας, δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του ’19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη»

«Εχω την αίσθηση ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος, ούτε στην ομιλία του, ούτε στις ερωτήσεις. Και θεωρώ ότι μαζί με τη μεσαία τάξη είναι μία κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
«Εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη», τόνισε.
«Εμείς είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να μειώσουμε στο 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. 120.000 εκκρεμείς συντάξεις παραδόσαμε στον κ. Βρούτση που έβγαινε και έλεγε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα αποδόσουμε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις. Δύο χρόνια περάσανε. Τι έχει γίνει;», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα σε κίνηση»

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι είναι ένα κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται. Σε όλη του τη διαδρομή. Από την περίοδο του Συνασπισμού, μετά η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμαχία με κινήματα της Οικολογίας και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, διασπάσεις, συνθέσεις, ανασυνθέσεις. Είναι ένα κόμμα σε κίνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR