ΕΣΠΑ: Τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Xαρακτηριστικά και προϋποθέσεις υπαγωγής
Δεύτερη ευκαιρία σε ανέργους, πρώην επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις δίνει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της εμπειρίας της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων για την αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» είναι μία από τις τρεις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να προκηρυχθούν στις αρχές του 2017. Οι άλλες δύο δράσεις είναι η «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην ανάπτυξη αλυσίδων αξίας προϊόντων / υπηρεσιών και η «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» που ενισχύει επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών. Οι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ ύστερα από εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών νέων προγραμμάτων, οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι επιλέξιμες δαπάνες έχουν ως εξής:
1. ΔΡΑΣΗ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ»
Περιγραφή της Δράσης - Σύνδεση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΠΑνΕΚ2014-20
Η Δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των εννέα τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος (Αγροδιατροφή ‐ Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά - Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία) με πυρήνα την μεταποιητική δραστηριότητα. Αφορά τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων, ή/και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
§ ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και το σεβασμό προς το περιβάλλον
§ μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων / καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος.
§ κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος.
§ ανάπτυξη προϊόντων / υπηρεσιών και σύνταξη τεχνικών φακέλων και προδιαγραφών.
§ πιστοποίηση προϊόντων / υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών
§ ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις επιταγές της Ψηφιακής Βιομηχανίας και του νέου παραγωγικού προτύπου.
§ προώθηση της οργανωτικής και διαδικαστικής καινοτομίας (άρθρο 29 του ΕΚ 651/2014)
§ προώθηση/προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά
Επιλέξιμοι Δικαιούχοι είναι ομάδες τουλάχιστον πέντε υφιστάμενων ανεξάρτητων επιχειρήσεων (ΜμΕ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό) με κάθετες, συμπληρωματικές, ή/και ομοειδείς δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας (ΜοU), όπως θα ορίζεται από τον Οδηγό του Προγράμματος.
Επίσης, σε κάθε συνεργατικό σχήμα μπορεί να συμμετέχει και μία υπό ίδρυση επιχείρηση, η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμένη με επιχείρηση ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχήμα.
Οι επιλέξιμες δαπάνες των ενισχυόμενων επιχειρηματικών συνεργατικών σχεδίων θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη στόχευση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα και περιλαμβάνουν δαπάνες που αντιστοιχούν στις ακόλουθες ενέργειες:
§ Ανάπτυξη πρότυπων ή / και πιλοτικών γραμμών παραγωγής.
§ Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού & εργαστηριακού εξοπλισμού εφόσον συνδέεται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο.
§ Στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, εφόσον συνδέονται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο.
§ Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία.
§ Κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος.
§ Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
§ Ανάπτυξη και πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων, πιστοποίηση και τυποποίηση προϊόντων / υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών και κανονισμών, πιστοποίηση .
§ Ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων & εφαρμογών.
§ Αύξηση της εξωστρέφειας / εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων (προβολή των προϊόντων / υπηρεσιών των επιχειρήσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, στοχευμένες ενέργειες προώθησης - επέκτασης σε νέες αγορές, κλπ.).
§ Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος (όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας, μεταφοράς τεχνολογίας, διείσδυσης σε νέες αγορές και χρήσης νέων τεχνικών marketing, καθώς και συμβουλές για αγορά, προστασία και εμπόριο δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, χρήσης προτύπων και συμφωνίες για άδειες εκμετάλλευσης).
§ Εξειδικευμένες λειτουργικές δαπάνες ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του κοινού επιχειρηματικού σχεδίου.
§ Δαπάνες οργανωτικής και διαδικαστικής καινοτομίας (άρθρο 29 του ΕΚ 651/2014).
§ Εκπαίδευση Προσωπικού σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος (Αξιοποίηση Ρήτρας Ευελιξίας -χρηματοδότηση δράσεων τύπου ΕΚΤ).
§ Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού
Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα επιτρεπόμενα ανά Περιφέρεια όρια και τις επιλογές προτεραιότητας που θα τεθούν.
Το προτεινόμενο συνολικό ύψος επενδυτικών σχεδίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 1.000.000,00 Euro έως 4.000.000,00 Euro κλιμακούμενο ανάλογα με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στην κάθε αλυσίδα αξίας -επενδυτικό σχέδιο.
2. ΔΡΑΣΗ: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΜΕ»
Η δράση «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» παρέχει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτύξουν - ισχυροποιήσουν τις απαραίτητες εταιρικές δομές και προϋποθέσεις για την στήριξη εξωστρεφούς προσανατολισμού.
Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων (ΜμΕ), τόσο μεταποιητικών όσο και πολλών άλλων οικονομικών κλάδων επιχειρήσεων, που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειας τους, της συμμετοχή του σε περιφερειακές και διεθνείς αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά, ενσωματώνοντας πλήρως τις πολιτικές, τους στόχους και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΠΑνΕΚ. Εκτός από τον μεταποιητικό κλάδο, στα πλαίσια του προγράμματος θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα και επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, των κατασκευών, των δημιουργικών βιομηχανιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του περιβάλλοντος, της πληροφορικής και του χονδρεμπορίου, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα οικονομικών δραστηριοτήτων των 8 τομέων εθνικών προτεραιοτήτων (εκτός του Τουρισμού).
Ο σχεδιασμός της δράσης αποσκοπεί:
Ø Στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας.
Ø Στην αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας ευκαιρίας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ενίσχυση των προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων να σχηματίσουν συνεργατικούς σχηματισμούς με στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακας για την υποστήριξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων.
Ø Στην ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργιών βιομηχανίας - εμπορίου - υπηρεσιών και δεσμών συνεργασίας Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την παροχή ενισχύσεων στους (8) τομείς εθνικής προτεραιότητα κατά τρόπο συμβατό και συμπληρωματικό με τους άξονες περιφερειακών ενισχύσεων και τις επιλογές των Περιφερειών στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης.
Ø Στον αναπροσανατολισμό των επιχειρήσεων σε οργανωτικές και λειτουργικές δομές ευελιξίας και προτρέπει στην ανάπτυξη μορφών επιχειρηματικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Ø Στην αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην ευρωπαϊκή αγορά και στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση του εκπαιδευμένου έμψυχου δυναμικού στην Ελλάδα.
Επιλέξιμοι Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις. Ακολουθούν οι ενδεικτικές επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να συμπεριληφθούν σε επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δράσης.
1 Στοχευμένος μηχανολογικός & εργαστηριακός εξοπλισμός- Ειδικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του στόχου του εξωστρεφούς επιχειρηματικού σχεδίου
2 Τεκμηριωμένες Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών - ψηφιοποίησης διαδικασιών.
3 Ενέργειες / δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών και συσκευασίας /ετικέτας
4 Ενέργειες / δαπάνες ποιότητας / πιστοποίησης διαχειριστικών και λειτουργικών συστημάτων
5 Ενέργειες / δαπάνες εξειδικευμένης πιστοποίησης -διαπίστευσης για αγορές στόχους.
6 Ενέργειες / δαπάνες προβολής / προώθησης & επικοινωνίας σε αγορές -στόχους
7 Ενέργειες/ Δαπάνες μίσθωσης εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για τη συμμετοχής σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση
8 Ενέργειες προστασίας και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας
9 Εξειδικευμένες μελέτες που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους
10 Πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού
11 Λοιπές Ενέργειες / Δαπάνες ( εξειδικευμένες λειτουργικές δαπάνες)
12 Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
Το συνολικό ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%.
Το Προτεινόμενο κατώτατο και ανώτατο ύψος επενδυτικών σχεδίων ανά τύπο επιχείρησης και αντίστοιχα το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται ως εξής:
- 1η κατηγορία: Πολύ Μικρές -Μικρές επιχειρήσεις. Κόστος Επιχειρηματικού Σχεδίου 20.000 - 40.000 ευρώ, Ποσοστό Επιδότησης 100%
-2η κατηγορία: Μικρές -Μεσαίες. Κόστος Επιχειρηματικού Σχεδίου 40.000 - 250.000 ευρώ, Ποσοστό Επιδότησης 50%
Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μια από τις δυο κατηγορίες υποβολής προτάσεων
Από την δράση αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 2.500 ΜμΕ επιχειρήσεις
3. ΔΡΑΣΗ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»
Η Δράση «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας αξιοποιώντας το γνωστικό κεφάλαιο που τα άτομα αυτά κατέχουν.
Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 Euro έως 60.000 Euro, για την κάλυψη ισόποσων επιλέξιμων δαπανών για διάστημα μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Το 60% των εγκεκριμένων σχεδίων θα εντάσσονται στον τομέα της μεταποίησης.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι της Δράσης θα πρέπει να είναι 'Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, οι οποίοι θα ιδρύσουν επιχείρηση (ή θα αποτελούν βασικό μέτοχο επιχείρησης) και δεν θα αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και οι οποίοι στο παρελθόν:
- συμμετείχαν σε επιχειρήσεις είτε με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, είτε ως ιδρυτικά μέλη επιχειρήσεων
ή
- διαθέτουν σωρευτικά τουλάχιστον 5ετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο του επιχειρηματικού σχεδίου που επιδιώκουν να υλοποιήσουν
Οι επιλέξιμές δαπάνες των ενισχυόμενων επιχειρηματικών σχεδίων θα περιλαμβάνουν:
• Ηλεκτρο -μηχανολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό
• Κτιριακές Παρεμβάσεις - Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας
• Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού (με χρήση ρήτρας ευελιξίας)
• Αγορά / Χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού - εργαστηριακού εξοπλισμού
• Λειτουργικά (π.χ. ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)
• Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου και επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.)
• Δαπάνες προβολής και συμμετοχής σε εκθέσεις
• Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
• Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις (ΝΘΕ)
• Δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισμένο τίτλο βιομηχανικής ή διανοητικής ιδιοκτησίας, branding, σχεδιασμού προϊόντος / υπηρεσίας .
• Ενέργειες πράσινης ανάπτυξης και οικοκαινοτομίας
• Δαπάνες εφαρμογών ΤΠΕ - ψηφιακής οικονομίας.
Το προτεινόμενο συνολικό ύψος επιχειρηματικων σχεδίων ανά πρόταση θα κυμαίνεται από 15.000 Euro έως 60.000 Euro.
(ΑΠΕ)