Το «Εxperience AI» της Google έρχεται να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Από τις πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα «Εxperience AI» της Google θα είναι η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης από κοινού με την Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της εταιρείας, «ΑΙ Connect», χθες, Τετάρτη.
Το πρόγραμμα «Experience AI», που αρχικά υλοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο 2023, υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) σε συνεργασία με το Raspberry PiFoundation, διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό, που εδρεύει στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα παρέχει τη βασική εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου μέσω του προγράμματος εφοδιάζονται με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου να διδάξουν τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning-ML) με τρόπο ενδιαφέροντα και υπεύθυνο στους μαθητές και τις μαθήτριές τους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στις τάξεις του γυμνασίου, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία και να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα «Experience AI», περιλαμβάνει:
- Πλήρες διδακτικό υλικό, με σχέδια μαθημάτων, δραστηριότητες, βίντεο και παρουσιάσεις.
- Πόρους ειδικά σχεδιασμένους για μαθητές Γυμνασίου, που καθιστούν την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη και ενδιαφέρουσα.
- Επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, ώστε να διδάσκουν με αυτοπεποίθηση τις έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης και να ενισχύουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα υλικά του προγράμματος επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο: experience-ai.org/el.
«Στο υπουργείο Παιδείας ανασχεδιάζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με στόχο να απελευθερώσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων των παιδιών μας, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια πάγιων δεξιοτήτων, όπως η αλγοριθμική σκέψη, η συνεργασία και η ενσυναίσθηση», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
«Η υποστήριξη του προγράμματος που αναπτύχθηκε σε συνέργεια με την Google, καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την καινοτομία στην εκπαίδευση. Ενθαρρύνουμε τον "ψηφιακό αλφαβητισμό", δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές να αδράξουν με σιγουριά και υπευθυνότητα τις ευκαιρίες του μέλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.
«Έχουμε δημιουργική αγωνία και για αυτό θα τρέξουμε γρήγορα», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Από την πλευρά της, η κ. Αντωνάκου έκανε λόγο για ένα «πρωτοποριακό και καινοτόμο» πρόγραμμα, που αφορά και τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία και υπογράμμισε την πολύ μεγάλη επιθυμία που έχει εκφραστεί από τους εκπαιδευτικούς για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.
«Εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με πρωτοποριακούς πόρους, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους στην Ελλάδα να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα με την τεχνολογία που θα καθορίσει τον κόσμο τους. Έτσι, θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διανοούμενων, ερευνητών και ηγετών. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά με γνώσεις και δεξιότητες που ανοίγουν παγκόσμιους ορίζοντες», ανέφερε η κ. Αντωνάκου.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ