Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Γ. Φλωρίδης: Θα είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τον νέο δικαστικό χάρτη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την έναρξη των εργασιών της 39ης τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) ανέφερε ότι «το κράτος πρέπει να εκπέμπει ένα καθεστώς ασφάλειας, δεν μπορεί να ενισχύει την ατιμωρησία» και για το λόγο αυτό εκπέμπει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι «δεν μπορείς να παρανομείς, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι θα υπάρχει τιμωρία».

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι ο νέος Δικαστικός Χάρτης άλλαξε μετά από 113 χρόνια και «τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά και η Δικαιοσύνη θα μπει σε άλλο δρόμο», προσθέτοντας ότι ο νέος χάρτης «δεν έχει τη σφραγίδα της τελειότητας είναι μια προσπάθεια».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΕΕ, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, αναφερόμενος στην βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, είπε ότι «οι καθυστερήσεις ισοδυναμούν με μη απονομή της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας με έμφαση ότι «η Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα δεν είναι Δικαιοσύνη». Ως λύση του προβλήματος πρότεινε να υπάρξει θεσμική συνεργασία των φορέων της Δικαιοσύνης, δηλαδή δικαστών, δικηγόρων, πανεπιστημιακών καθηγητών και δικαστικών υπαλλήλων.

Ως προς το νέο δικαστικό χάρτη ο κ. Ζήσης, είπε ότι σε βάθος 5ετιας θα αποδώσει καρπούς, προσθέτοντας ότι εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, πρότεινε να συμπεριληφθεί διάταξη, η οποία θα κατοχυρώνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποχρεωτικά θα προέρχεται από την ορθία Δικαιοσύνη (εισαγγελικό κλάδο) και για το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση θα έχει προηγηθεί σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ανέφερε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης δοκιμάζει τις ικανότητες του εισαγγελικού κλάδου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και πάντως μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς ανταποκρίνονται παρά το φόρτο εργασίας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος αναφέρθηκε στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της επαγγελματικής ικανότητας και της επιστημονικής ικανότητας, επισημαίνοντας ότι ο δικαστής μπορεί να έχει μεν επιστημονική μόρφωση και ικανότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δικαστικού σώματος που προϋποθέτουν ταχύτητα και ποιότητα στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Ακόμη, ο κ. Πικραμένος ανέφερε ότι δεν μπορεί ο δικαστής να χρησιμοποιεί την δικαστική ισοβιότητα και να καθυστερεί στην έκδοση των αποφάσεων, γιατί τότε είναι αναγκαίο να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα και συνέχισε ότι δεν μπορούν ο δικαστές, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις τους, να επικαλούνται επαναλαμβανόμενα παρατεταμένα χρόνια οικογενειακά προβλήματα επί 4 και 5 έτη, όπως είναι ότι πήραν διαζύγιο ή ότι συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τη στιγμή που όλοι σε κάποια συγκυρία της ζωής αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. Αυτά όλα αποτελούν καταχρηστικές συμπεριφορές, προσέθεσε με νόημα ο κ. Πικραμένος.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣτΕ, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων, σημειώνοντάς ότι «δεν μπορεί οι δικαστές, που αμειβόμαστε αξιοπρεπώς, να διεκδικούν δικαστικά τον 13ο και 14ο μισθό και οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν περισσότερες ανάγκες από εμάς τους δικαστές να μη λαμβάνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας (13ο και 14ο μισθό)». 

Το ψήφισμα της ΕΕΕ 

Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει:

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 39η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2024, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζουν τα εξής:

1. ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ΚΑΛΟΥΝ όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.

2. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ κάθε προσπάθεια απαξίωσης και στοχοποίησης των εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή τους χειρισμούς τους σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν προσήκουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που σέβεται τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, διαπνέεται από τον βασικό κανόνα της διάκρισης των λειτουργιών και αυτοαποκαλείται «ευνομούμενο» και ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι δεν πρόκειται να επιφέρουν τις επιδιωκόμενες παρενέργειες, δηλαδή τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εισαγγελική αρχή και τη Δικαιοσύνη εν γένει, καθόσον οι Έλληνες εισαγγελείς δεν επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, αλλά ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, με αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.

3. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όπως και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων και ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ την πολιτεία να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, ώστε οι λειτουργοί της δικαιοσύνης να επιτελούν το λειτούργημα τους, υπό συνθήκες πλήρους ασφαλείας και ελευθερίας.

4. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness