Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Μαστρογεωργίου: Αναγκαία η στρατηγική πρόβλεψη του μέλλοντος στο χώρο της οικονομίας και των επενδύσεων

Στον σημαντικό ρόλο της στρατηγικής πρόβλεψης και στις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, με την ιδιότητα του ως επικεφαλής της Επιτροπής Foresight, που συστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο 4th InvestGR Forum 2021.

Ο κ. Μαστρογεωργίου επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του θεσμού στην χώρα μας με ότι θετικο συνεπάγεται αυτό για τις επιχειρήσεις και την Οικονομία γενικότερα. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες συν διαμορφώνουν το μέλλον, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη που παρέδωσε στον πρωθυπουργό η Επιτροπή και αφορά τις επτά «μεγα-τάσεις» που θα διαμορφώσουν τον κόσμο την επόμενη εικοσαετία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις δημογραφικές ανισορροπίες, επισημαίνοντας ότι το 2050 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητάς στην ΕΕ λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού της. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και των συστημάτων Υγείας και Συνταξιοδότησης ενώ θα παραστεί ανάγκη για νέες υπηρεσίες και προϊόντα εστιασμένα κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως επισήμανε γενικότερα η στρατηγική πρόβλεψη του μέλλοντος, θα πρέπει να είναι καθημερινή τακτική στο χώρο της οικονομίας και των επενδύσεων σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους ακόμη και σε μικρές που μπορεί να ξεκινήσουν από πιο απλά πράγματα όπως η ανάλυση του ανταγωνισμού.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος O. Βιδάλης αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και γενικότερα την προώθηση της καινοτομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη διασύνδεση του οικοσυστήματος με την πραγματική οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυνατότητες αξιοποίησης των ομογενών, επισημαίνοντας ότι μόνο στις ΗΠΑ οι αξία των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει Έλληνες ομογενείς ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια και στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ να αξιοποιήσει την εμπειρία που διαθέτουν οι συγκεκριμένοι ομογενείς προς όφελος του ελληνικού οικοσυστήματος

Από την πλευρά του, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Με αφορμή και την παρουσίαση σχετικής μελέτης της PwC για λογαριασμό του ΣΦΕΕ είπε ότι την τελευταία διετία έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως είπε χρειάζεται ένα πιο απλουστευμένο, εναρμονισμένο και λιγότερο γραφειοκρατικό πλαίσιο διεκπεραίωσης για τις κλινικές μελέτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης νέων κινήτρων για κλινικές μελέτες, επισημαίνοντας την αύξηση του αριθμού κλινικών μελετών με βάση τα υπάρχοντα κίνητρα.

Ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής Ζωής και Υγείας της Interamerican και πρόεδρος του τομέα Υγείας αναφέρθηκε γενικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο που αποτελεί πόλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τις αλλαγές που γίνονται και στον ίδιο τον κλάδο και στις συνεργασίες που προκύπτουν με άλλα οικοσυστήματα. Μίλησε για το μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας και τα προστιθεμένα οφέλη για τους πελάτες, τον μέτοχο και την ίδια την εταιρεία.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness