Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Χρήστος Σταϊκούρας: «Γιατί είναι ιστορικός για την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2023» Άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού 2023

Με τον εισηγητή της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, άνοιξε στην ολομέλεια της Βουλής, η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.
Η συζήτηση έκλεισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές όλων των κομμάτων, ενώ από αύριο θα αρχίσουν εναλλάξ οι ομιλίες όλων των εγγεγραμμένων βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών.
Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερχόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να ανέβει στα ύψη με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
Στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η χάραξη του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε κάποιες διεθνείς παραδοχές, όπως ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο εύρος των 120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αλλά και ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορούν κυρίως μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων, αλλά και ασφαλιστικού χαρακτήρα όπως:
• η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ)
• η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ)
• η συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ) και
• η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον:
• η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023) και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022)
• η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους, με δεδομένο πως εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών
• η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, από τη στιγμή που επεκτείνεται από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ και η στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας, χορηγείται αυξημένο επίδομα στέγασης (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023)
• η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023)
• η παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023.

Χρήστος Σταϊκούρας: «Γιατί είναι ιστορικός για την Ελλάδα
ο προϋπολογισμός του 2023»
«Ιστορικό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατίθεται το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή, καθώς όπως επισημαίνει «είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πρόκειται για «στοιχεία που επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προβλέπει ότι το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». Και προσθέτει: «φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο), ενώ το επόμενο έτος το ποσοστό, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου. Παράλληλα, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. "Αγκάθι" θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος.
Ιδιαίτερα σημαντικό, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ. Ήτοι, σε μια τριετία το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά περίπου 50 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, δίδοντας "ισχυρό σήμα" στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης. «Γι' αυτό», δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας, «βασική επιδίωξή μας, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι να διατηρήσουμε, αφενός, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να στηρίζουμε την κοινωνία, με μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα».
«Στόχος μας να "χτίσουμε" πάνω σε αυτά που με κόπο πετύχαμε, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη. Είναι ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness