Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «Η Παιδεία Στα Μέσα»

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση της ημερίδας με θέμα «Παιδεία Στα Μέσα», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου. Ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που ξεκινά σε όλη τη χώρα η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα «Μέσα στα μέσα»
Στόχος της ημερίδας, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, ήταν να προάγει την «Παιδεία Στα Μέσα» για τους πολίτες. Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, επηρεάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η ημερίδα απευθύνθηκε στη νέα γενιά και σε όσες και όσους την πλαισιώνουν και την υποστηρίζουν, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, αλλά και σε κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες και λειτουργίες των Μέσων, αποφεύγοντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας τα οφέλη τους.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με δράσεις σαν τη σημερινή, αλλά και με αυτές που θα ακολουθήσουν, επιδιώκουμε να θωρακίσουμε τους πολίτες και κυρίως τις νέες γενιές, τους μαθητές, με αυτό που ονομάζουμε μιντιακό εγγραμματισμό. Όχι με μια ελεγχόμενη πληροφορία, αλλά με τρόπο αξιολόγησης της ουσίας της πληροφορίας. Οφείλουμε να εξοπλίσουμε τη νέα γενιά με εργαλεία ελέγχου των πληροφοριών, αξιολόγησης των δεδομένων».
Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, o Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ανοίγοντας τον κύκλο των θεματικών ενοτήτων, ανέφερε:
«Η σημερινή ημερίδα σηματοδοτεί την έναρξη των δράσεων, οι οποίες θα ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα. Πέρα από δράσεις σε σχολεία, με εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα πραγματοποιηθούν και επόμενες ημερίδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Τη θεματική ενότητα «Η Παιδεία Στα Μέσα: Πόσο καλά γνωρίζουν και χειρίζονται τα Μέσα οι Έλληνες; Καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό» συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Ξενάκης, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν η Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Παπαδημητρίου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), Στέλιος Κυμιωνής και η Προϊσταμένη Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Κατερίνα Πολύζου.
Τη θεματική ενότητα «Η δύναμη της εικόνας – Κώδικες και αποκωδικοποίηση – Συμπεριφορές» συντόνισε η Βουλευτής, Έλενα Ράπτη και εισηγήσεις παρουσίασαν ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Σκαρπέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας και η Ψυχολόγος Υποψ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δομές «Φιλικές» για Έφηβους/Νέους, Βασιλική Μπούμπα.
Τη θεματική ενότητα «Ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση – Ο ρόλος και η αξία των δημοσιογράφων στην εποχή των social media» συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παπαδόπουλος και εισηγήσεις παρουσίασαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και δημοσιογράφος, Γιώτα Αντωνοπούλου, ο δημοσιογράφος και Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Ανδρέας Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος και Διευθυντής του «Power Game», Ευτύχης Παλληκάρης.
Στη διάρκεια της ημερίδας διεξήχθη εποικοδομητική συζήτηση γύρω από την Παιδεία στα Μέσα με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις απόψεις τους, ενώ η ημερίδα έκλεισε με τον κύκλο συμπερασμάτων, από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η κάθε θεματική ενότητα αφήνει κάποια στοιχεία που δίνουν την πρώτη ύλη και για την επόμενη δράση μας. Τελικά στη χώρα μας, για το θέμα που πραγματεύεται η ημερίδα, γίνονται πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Πολλές πλατφόρμες, πολλές ενημερωτικές σελίδες, πολλές εκδηλώσεις με αντικείμενο αυτό ακριβώς, την Παιδεία στα Μέσα. Μια πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για την επόμενη ημερίδα είναι να συγκεντρώσουμε όλο αυτό το υλικό, να το κάνουμε πιο ευσύνοπτο και να το επικοινωνήσουμε στην ελληνική κοινωνία».
Εν συνεχεία τόνισε: «Θα πρέπει να προφυλάξουμε τα παιδιά σε αυτή τη φάση από άλλου είδους προκλήσεις, κυρίως στο χώρο του διαδικτύου και να τους δώσουμε στη συνέχεια τα εφόδια εκείνα, όσο μεγαλώνουν και ωριμάζουν, να έχουν τη δυνατότητα της κριτικής προσέγγισης και της διάκρισης της αλήθειας από το ψέμα», ενώ σχετικά με την τρίτη θεματική ενότητα σημείωσε: «Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι προσεγγίζοντας τα fake news. Ίσως, επίσης, θα πρέπει στην έρευνα που γίνεται γύρω από τα fake news, να ενταχθούν και επιστήμονες από τα πεδία της κοινωνιολογίας, της λαογραφίας, αλλά και της ανθρωπολογίας και της ιστορίας. Από τότε που τα fake news κυκλοφορούν με τέτοια ταχύτητα στις κουβέντες μας και τη ζωή μας, δεν κυκλοφορούν πια ανέκδοτα. Έχουν υποκατασταθεί από τα fake news, από τα τρολ, από τις ατάκες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο» και έκλεισε επισημαίνοντας πως ο ορισμός του fake news δεν είναι εύκολος, ούτε επιστημονικά, ούτε όμως και θεσμικά.
Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συμμετέχοντες στα πάνελ, αλλά και γενικότερα στην ημερίδα δηλώνοντας: «Να έχουμε πάντα τέτοια για την Παιδεία, για τα ΜΜΕ και κυρίως για τα παιδιά μας και τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας».

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness