Κ. Τσουκαλάς: «Λαϊκισμός είναι να λες για λόγους επικοινωνιακούς ότι μπινελικώνεσαι με τους τραπεζίτες και να μην αλλάζεις τίποτα στην πράξη για να στηρίξεις την κοινωνία»
«Λαϊκισμός είναι να λες για λόγους επικοινωνιακούς ότι μπινελικώνεσαι με τους τραπεζίτες και να μην αλλάζεις τίποτα», σχολίασε μιλώντας στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, στον απόηχο της απόρριψης από την κυβέρνηση της τροπολογίας του κόμματος για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι φορολογούμενοι έχουν δώσει 38 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η κοινωνία στήριξε τις τράπεζες και το ΠΑΣΟΚ έπαιξε ρόλο στην πολιτική αυτή. Είχαμε το "Σχέδιο Ηρακλής", την πώληση των δανείων στα funds με τα γνωστά αποτελέσματα για να στηριχθούν οι τράπεζες. 'Αρα, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα», είπε. Πρόσθεσε ειδικότερα: «σήμερα έχουμε μία συγκυρία εκτεταμένης κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος με 8,1 δισ. ευρώ επιτοκιακά έσοδα το 2023 και 1,6 δισ. ευρώ προμήθειες, συν άλλα 10 δισ. ευρώ περίπου το 2024. Εμείς λέμε ότι στη χώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, δημιουργούνται τεράστια υπερκέρδη στο τραπεζικό σύστημα. Αντίστοιχα και οι προμήθειες. Και λέμε ότι, την ώρα που η κοινωνία λόγω της ακρίβειας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να πάμε σε μία λογική ενός πολύ μικρού έκτακτου φόρου 5% στα κέρδη -στην Ισπανία γίνεται στα έσοδα- και από την παρέμβαση αυτή θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ από τα δύο χρόνια, 2023 και 2024. Ξεκαθαρίζουμε ότι μιλάμε για έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη. Δεν είπαμε να φορολογηθεί το 2021 όπου δεν υπήρχε κερδοφορία».
Ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε την αναφορά του τότε υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το 2022 ότι «αντάλλασσε μπινελίκια με τους τραπεζίτες για να λυθεί το θέμα», για να τονίσει: «Είδαμε να αλλάζει κάτι στα επιτόκια χορηγήσεων; Είδαμε να αλλάζει κάτι στα επιτόκια καταθέσεων; Είδαμε να αλλάζει κάτι στις προμήθειες; Προφανώς τα μπινελίκια δεν έπαιξαν ρόλο».
Κατόπιν αυτών σχολίασε ότι «λαϊκισμός είναι να λες για λόγους επικοινωνιακούς ότι μπινελικώνεσαι με τους τραπεζίτες, να μην αλλάζεις τίποτα και το τραπεζικό σύστημα να συνεχίζει επί των ημερών σου να μη χορηγεί δάνεια, να μην αιμοδοτεί την ελληνική οικονομία και να έχουμε 60.000 πλειστηριασμούς κατοικιών κάθε χρόνο».
«Αν στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καλύτερα να κοιτάξουν ότι το δημόσιο χρέος επί των ημερών τους αυξάνεται», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σημείωσε ότι «κανένας άμεσος φόρος δεν θα έρθει με το ΠΑΣΟΚ». «Η Νέα Δημοκρατία φορολόγησε 600.000 επαγγελματίες. Και επειδή ακούμε για 72 φόρους που μειώθηκαν, αν δούμε τη λίστα, είναι οι ίδιοι φόροι κάθε χρόνο. Από τους 12 φόρους που μειώνουν φέτος, οι τρεις είναι οι ίδιοι», πρόσθεσε.
Σχετικά με τους μισθούς, είπε πως το ΠΑΣΟΚ φέρνει τροπολογία, ώστε ο κατώτατος μισθός να πάει στους εταίρους και παράλληλα να επανέλθει ο θεσμός της διαιτησίας, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Οι χώρες που έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι εκείνες που έχουν και υψηλό κατώτατο μισθό. Εμείς στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. Το 2019 που έφυγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ήταν στο 25%. Σήμερα είναι στο 28%. Έξι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκαν μόνο 3%», ανέφερε.
Αναφορικά με τη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «δεν είναι ώρα για βεβιασμένες κινήσεις. Υπάρχει συνταγματικός χρόνος και θα μιλήσουμε συντεταγμένα όταν έρθει η στιγμή. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε δείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος ΠτΔ και έχουμε επισημάνει την παράδοση πολιτικής εξισορρόπησης. Όταν έρχεσαι βεβιασμένα και πετάς ονόματα, αυτό δεν βοηθάει, ούτε τα ίδια τα ονόματα αυτά».
Για τη συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται «το δημογραφικό που είναι εθνικό θέμα και πρέπει να αποτελεί πεδίο συναινέσεων, διότι, αν δεν λύσουμε το δημογραφικό, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστική οικονομία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ