Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η λύση βρίσκεται σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τους στόχους για την «πράσινη ανάπτυξη»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «γιορτάζεται» φέτος, ενώ «ηχούν οι βόμβες» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας. Η ενεργή στήριξη των καταστροφικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ απ' τους πολιτικούς εκπροσώπους της 'πράσινης μετάβασης' σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο πόσο υποκριτική είναι και ήταν η αγωνία τους για το περιβάλλον» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

   «Όλοι αυτοί, που τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος, στέλνουν στην Ουκρανία τεράστιες ποσότητες από βαρέα όπλα, κλιμακώνοντας την στρατιωτική αντιπαράθεση με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον. Πρόκειται, άλλωστε, για τους ίδιους πολιτικούς ενόχους που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, με τους λαούς των Βαλκανίων να μετρούν ακόμα τις δραματικές επιπτώσεις.

   Όλοι αυτοί που μόλις μερικούς μήνες πριν μας εξηγούσαν ότι κύρια προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της 'κλιματικής κρίσης', σήμερα μας εξηγούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ορυκτά καύσιμα, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, η πυρηνική ενέργεια 'για να απεξαρτηθεί γρήγορα η ΕΕ απ' το ρωσικό φυσικό αέριο'».

   «Ο πόλεμος είναι μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη των πραγματικών στόχων της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση, των κερδισμένων και των χαμένων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

   Όπως αναφέρει «επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός στόχος της 'πράσινης μετάβασης' είναι να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, απαξιώνοντας ελεγχόμενα υποδομές και εμπορεύματα και διαμορφώνοντας νέα χρυσοφόρα πεδία επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την αντικατάσταση των παλιών εμπορευμάτων με νέα».

   Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ΕΕ καθόρισε το πανάκριβο και ρυπογόνο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο, με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε κυβερνήσεων της Ελλάδας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή στη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι της θέρμανσης ευνοεί τα ενεργειακά μονοπώλια, αλλά και τους εφοπλιστές που μεταφέρουν LNG, έχει όμως ως αποτέλεσμα και τη σπατάλη ενέργειας».

   Αναφέρει τις βαριές επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στο περιβάλλον από τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη απ' το καλοκαίρι του 2021, πολύ πριν την εκδήλωση του πολέμου, οφείλεται και στο ενεργειακό μίγμα της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης που βασίζεται στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ και στη συνειδητή εγκατάλειψη του λιγνίτη, που μπορεί, χωρίς τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων της ΕΕ, να διασφαλίσει φθηνή ενέργεια».  

   Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «οι μοναδικοί ωφελημένοι της 'πράσινης' μετάβασης είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, στους οποίους θα καταλήξει, μεταξύ άλλων, και το κολοσσιαίο πακέτο των 300 δισ. ευρώ της ΕΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα».

    
Επισημαίνει ότι «όλα τα κόμματα της 'πράσινης μετάβασης' διατήρησαν και επιδείνωσαν την απαράδεκτη κατάσταση απουσίας ουσιαστικού κρατικού ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων και της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ευρωενωσιακής αρχής 'ο ρυπαίνων πληρώνει', δηλαδή συνεχίζει στην ουσία να ρυπαίνει».  

   «Η αντιδιαστολή της κρατικής πολιτικής με τις λαϊκές ανάγκες αποκαλύπτεται άλλωστε απ' το γεγονός ότι ενώ οι «πράσινες επενδύσεις» απολαμβάνουν επιδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα χρόνο μετά τον πύρινο όλεθρο σε Β. Εύβοια και Β. Αττική, 4 χρόνια μετά το Μάτι και 5 χρόνια μετά την Μάνδρα, οι υποδομές για την πολιτική προστασία του λαού παραμένουν ισχνές και η λύση που προτείνεται είναι η ιδιωτική ασφάλιση των κατοικιών» αναφέρει η ανακοίνωση. 

   «Σε νομοθετικό επίπεδο, μετά το 'καρότο' των επιδοτήσεων, έρχεται και το 'μαστίγιο' με τον νέο κλιματικό νόμο, που υποχρεώνει το λαό να πληρώνει τα κέρδη της 'πράσινης' ανάπτυξης με τους 'πράσινους φόρους', το πανάκριβο 'πράσινο ρεύμα', με την υποχρεωτική αντικατάσταση υποδομών, εξοπλισμού, αυτοκινήτων με αντίστοιχα 'πράσινα'» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις τους, είναι συνένοχα για αυτή την πολιτική».  

   «Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης καταστρέφει το περιβάλλον, αφού δεν μπορεί παρά να το αντιμετωπίσει σαν πεδίο πρώτων υλών, είτε σαν πεδίο απόθεσης των παραπροιόντων της παραγωγικής διαδικασίας» τονίζει το ΚΚΕ

    
«Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

   Στην αγωνία για το πώς μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον, συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικοί δρόμοι. Από τη μία ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης σε όλες του τις αποχρώσεις, παραλλαγές και μίγματα διαχείρισης και στον αντίποδα ο δρόμος του σοσιαλισμού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    
«Μόνο στο σοσιαλισμό μπορούν να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την ατομική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση».

    
«Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την 'προστασία του'. 

   Η λύση βρίσκεται σε σύγκρουση με τη σημερινή στρατηγική του κεφαλαίου, τους στόχους για την 'πράσινη ανάπτυξη', που το σύνολο των αστικών κομμάτων προωθεί. Χαμένος θα βρεθεί ο λαός μόνο όσο βρίσκεται στην αναμονή λύσεων σε πιθανές εναλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο.  

   Το σύνθημα που επιβεβαιώθηκε στις περσινές καταστροφές 'Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής', είναι οδηγός και επιβεβαίωση ότι τώρα είναι ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να νικήσει πραγματικά ο λαός, για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness