Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΜέΡΑ25: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων αντιστέκονται

«Μετά το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, με αφορμή την έναρξη των εργασιών για το Μετρό.

«Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία;», σχολιάζει και σημειώνει:

«Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της Πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της μπλε Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα».

 «Ήταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν άδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού», επισημαίνει το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής "άλωσης" της Πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην Πλατεία Εξαρχείων, φυσικά συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ».

«Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της "ανάπτυξης", του gentrification και του airBnB», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

    

 

Απόψεις

 01/12/2023ο Κίσιγκερ απέθανεΞεβρόμισεν ο τόποςΕιρήνης Νόμπελ κέρδισεΠου σκότωνε ανθρώπους.02/12Με επιστολική την ψήφοΔεν  χορταίνει η κοιλιάΛύστε της τιμής το...
randomness