Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο Τασούλας Πρόεδρος Δημοκρατίας με “γαλάζιες” ψήφους και στη σκιά των Τεμπών

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία Πρόεδρος Δημοκρατίας με 160 ψήφους, αλλά σε μουδιασμένο κλίμα και ενώ όλοι στη ΝΔ περιμένουν ανασχηματισμό

Με 160 ψήφους ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που εξελέγη μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.

Κατά την οποία αποσυνδέθηκε η διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και άρα κατέστη στην πράξη μη αναγκαία η συναίνεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου ο κ. Τασούλας είναι και ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί ουσιαστικά μόνο με τις ψήφους του (κυβερνώντος) κόμματος που τον πρότεινε. Συν τις ψήφους τεσσάρων ανεξαρτήτων βουλευτών. Εκ των οποίων οι δύο (Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς) προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Και δύο από την άκρα δεξιά (ο Παύλος Σαράκης προερχόμενος από την Ελληνική Λύση και ο Χάρης Κατσιβαρδάς από τους Σπαρτιάτες).

Πρόεδρος Δημοκρατίας στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

Ο κ. Τασούλας είναι όμως και ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί όχι απλά χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά ευρισκόμενος στο στόχαστρο της.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τασούλα ότι απέκρυψε από την Ολομέλεια της Βουλής τη δικογραφία, στην οποία εν τελεί βασίστηκε η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα, επίσης με αφορμή τα Τέμπη.

Ενώ η Νέα Αριστερά αποφάσισε χθες το βράδυ να απέχει από τη σημερινή ψηφοφορία ως ένδειξη αποδοκιμασίας στον κ. Τασούλα. Το δε ΚΚΕ ούτως ή άλλως δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά θεωρεί πως ο εκάστοτε Πρόεδρος Δημοκρατίας απλώς λειτουργεί ως θεματοφύλακας της πολιτικής κάθε κυβέρνησης.

Αιχμές Μητσοτάκη κατά αντιπολίτευσης για “μικροκομματικούς ανταγωνισμούς”

Στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά του κ. Τασούλα αναφέρθηκε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συγχαρητήρια δήλωση του για την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κ.Τασούλας “διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία” για τη νέα του αποστολή. Επικαλέστηκε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά έχει αποδείξει ο κ.Τασουλας στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, “κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη” και δήλωσε: “Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας.”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια: “Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει.”

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη βέβαια με την υποψηφιότητα Τασούλα εξαρχής ήταν να συσπειρώσει τους βουλευτές της ΝΔ και να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά. Ο δεύτερος στόχος βέβαια δεν είναι σίγουρο κατά πόσον επιτυγχάνεται πλήρως. Δεδομένου ότι από την επιστροφή των Τεμπών στην πολιτική επικαιρότητα επωφελούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας πάντως ανέδειξε και το γεγονός ότι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη και σε αυτό ποντάρουν φυσικά από το Μαξίμου.

Ο Τάσος Γιαννίτσης τον οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ έλαβε 34 ψήφους και η Λούκα Κατσέλη την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 29 ψήφους. Η κ.Κατσέλη στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχε λάβει 40 ψήφους, ωστόσο όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ψηφοφορία απείχε η Νέα Αριστερά.

Σενάρια ανασχηματισμού περιμένοντας το πόρισμα για Τέμπη

Στους διαδρόμους και το εντευκτήριο της Βουλής στο περιθώριο της ψηφοφορίας για Πρόεδρο Δημοκρατίας τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών ήταν φυσικά οι εξελίξεις στην έρευνα για τα Τέμπη και οι επόμενες κινήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ άπαντες αναμένουν ανασχηματισμό, αλλά οι εκτιμήσεις ως προς το χρόνο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ποικίλουν. Υπάρχει η άποψη υπέρ άμεσων κινήσεων πριν την επέτειο του τραγικού δυστυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου. Η άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν προτιμότερο να περιμένει τα πορίσματα του ΕΜΠ και του πανεπιστημίου της Γάνδης που μετά την προσθήκη των βίντεο δεν αναμένονται εντός Φεβρουαρίου.

Αλλά και η άποψη ότι εφόσον το θέμα “πέφτει” ξανά επικοινωνιακά, επανέρχεται το αρχικό σενάριο για ανασχηματισμό κοντά στην επέτειο των δύο ετών από την εκλογική νίκη του 2023, δηλαδή το Μάιο. Άποψη στην οποία συνηγορεί το σκεπτικό ότι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα δείξει ότι δεν σύρεται.

Οι επόμενες ημέρες σε κάθε περίπτωση θα είναι κρίσιμες και πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Σημειωτέον ότι ο κ. Τασούλας ορκίζεται Πρόεδρος Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου και ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης για λόγους “θεσμικού προφίλ” να μη θελήσει να προβεί σε κινήσεις νωρίτερα.

Ποιος θα προλάβει ποιον

Σημειωτέον όμως ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μετά την οποία θα παραιτηθεί όπως έχει προαναγγείλει ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τα πορίσματα του ΕΜΠ και του πανεπιστημίου της Γάνδης για τα Τέμπη αναμένουν όμως και στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι επίσημες πραγματογνωμοσύνες. Για την κατάθεση πρότασης μομφής βέβαια απαιτούνται 50 υπογραφές βουλευτών, άρα η σύμπραξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Εν τω μεταξύ πάντως στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν και στη ΝΔ πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης – ανάλογα και με το πως θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση και πως θα διαμορφωθεί το κλίμα μετά και το συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου- θα σπεύσει να προλάβει την αντιπολίτευση, ζητώντας ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.