Π. Μαρινάκης: Αυτοδιοικητικές εκλογές σε έναν γύρο
«Θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή, που στόχος της είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε έναν γύρο. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι δημοτικές εκλογές με εκλογή σε έναν γύρο», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Θέλουμε να το κάνουμε τριάμισι χρόνια πριν τις δημοτικές και περιφερειακές έτσι ώστε να υπάρχει όλος ο χρόνος να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί ή οι εν δυνάμει συμμετέχοντες για τη διαδικασία. Όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο ξεκίνησε να συζητιέται κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών από τον υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο με τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πριν από κάποιους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί όλο αυτό ούτως ώστε να γίνει ο απαιτούμενος διάλογος και με τα κόμματα και σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης».
Εξήγησε ότι «όταν η κυβέρνηση, όπως και όλες οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις φέρνουν ένα νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής αφού αρχικά έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση, ο στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όμως είναι ανοιχτές οι κυβερνήσεις και ειδικά η δική μας το έχει αποδείξει αυτό, σε ουσιαστικές και κοστολογημένες προτάσεις -εν προκειμένω εδώ δεν μιλάμε για κοστολογημένες προτάσεις- σε σοβαρές προτάσεις. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Περιμένουμε και από τα κόμματα προφανώς και από τους αυτοδιοικητικούς και από την κοινωνία των πολιτών σοβαρές προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Θα γίνει ένας ο γύρος των εκλογών, θα τα δούμε στην πράξη. Οι πολίτες ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο θα έχουν βάλει και μια δεύτερη επιλογή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προσέρχονται ξανά. Ουσιαστικά αυτό που θα καλούμασταν εμείς, εσείς, όλοι, να κάνουμε σε περίπτωση που ψηφίζουμε σε έναν Δήμο που δεν βγει Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, θα το έχουμε κάνει από πριν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ξανά να πάμε και βέβαια να εξοικονομηθούν και χρήματα», τόνισε.
Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός όπως και στην πρώτη τετραετία έτσι και στη δεύτερη έχει αποφασίσει να πρωτοτυπήσει ή τέλος πάντων να αποτελέσει εξαίρεση σε έναν κανόνα αρκετών προκατόχων του που άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν -για να μη μηδενίζουμε υπήρχαν και άλλοι πρωθυπουργοί που τηρούσαν τον λόγο τους- και αυτά τα οποία λέει να τα κάνει πράξη. Έχει πει λοιπόν όταν ψήφισε τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες μετά την εκλογή του το 2019 ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πορευτούμε. Με αυτόν τον εκλογικό νόμο πορευτήκαμε στις δεύτερες εκλογές του 2023 -γιατί στις πρώτες δεν είχε εφαρμοστεί, είχε μείνει η απλή αναλογική με τα αποτελέσματα που είδαμε στη συνέχεια- και το σωστό είναι τους κανόνες να μην τους αλλάζεις και να πορεύεσαι με τους κανόνες που εσύ ο ίδιος έχεις ψηφίσει. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι στόχος η αυτοδυναμία. «Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εκλογές οπότε θεωρώ ότι είναι και λίγο ανεπίκαιρο και άκαιρο βασικά και δεν αφορά και την κοινωνία αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση. Είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση βέβαια η οποία θα ξεκινήσει να γίνεται όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου». Και πρόσθεσε: «Η αυτοδυναμία ή τέλος πάντων το οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι στα χέρια μόνο του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών. Δεν πιστεύουμε όμως στις κυβερνήσεις συνεργασίας και η πεποίθηση μας αυτή δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ετών και δεκαετιών, επιβεβαιώνεται και από την ευρύτερη πραγματικότητα, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ήταν το επόμενο θέμα συζήτησης. «Η προσπάθεια που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια είναι μια προσπάθεια -με βάση τα επίσημα στοιχεία- που συμπυκνώνει ενέργειες που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες στην Ελλάδα και έχουν γίνει σε λίγα χρόνια. Αν δει κανείς τα στοιχεία σε επιμέρους εκφάνσεις της εγκληματικότητας για παράδειγμα όπως είναι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια σε μια χώρα όπου κάθε πόλη είχε και μια κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο και τώρα δεν έχει ούτε μια ενεργή κατάληψη, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και με ακραία περιστατικά, που έχουμε μόνο το 2024, 12.000 συλλήψεις μόνο για την ενδοοικογενειακή βία. Τη βία στα γήπεδα όπου με πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία αμφισβήτησαν σχεδόν όλοι -και δικαίως θα πως εγώ- όταν τα ανακοινώσαμε, έχουν εφαρμοστεί και η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Τη βαρύτατη εγκληματικότητα, όπως αυτή που μου περιγράψατε, μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες η νέα υπηρεσία της Αστυνομίας, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει εξιχνιάσει 48 μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις. Όλο αυτό δείχνει ότι υπάρχει πλέον ένα κράτος, στο οποίο το ''νόμος και τάξη'', που για εμένα δεν είναι ένα δεξιό δόγμα ούτε καν δόγμα, είναι μια αυτονόητη προϋπόθεση για να έχουμε δημοκρατία και να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας, από μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα γίνεται πράξη», τόνισε.
Είπε επίσης αναφορικά με τις εγκληματικές οργανώσεις ότι «προφανώς και είναι πρόβλημα, αλλά όποιος ισχυριστεί από το πολιτικό σύστημα ότι μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να εξαφανίσει την εγκληματικότητα σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμο, τότε κοροϊδεύει τον κόσμο. Εμείς έχουμε αποφασίσει να πολιτευόμαστε με την αλήθεια και με τις παραδοχές των προβλημάτων. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα με βάση αυτά τα οποία σας είπα και πολλά ακόμα, δηλαδή οι 48 εγκληματικές οργανώσεις που έχει εξαρθρώσει η νέα διεύθυνση της ΕΛΑΣ είναι αυτό που λέμε βαρύ έγκλημα. Βαρύ έγκλημα και ως προς περιστατικά που συζητάμε τώρα, η εγκληματική δραστηριότητα όπως συζητάμε τώρα, αλλά και πολύ βαρύ έγκλημα σε επίπεδο διαφθοράς σχετικά με το Δημόσιο, κρατικών υπαλλήλων, μεγάλα κυκλώματα, εμπορία ναρκωτικών. Είναι δεδομένο ότι όσες κι αν είναι οι επιτυχίες, θα παραμένουν κάποιοι, οι οποίοι επιμένουν να εγκληματούν. Αυτό, λοιπόν, είναι μια καθημερινή μάχη την οποία οφείλουμε να δώσουμε».
Αναλυτικά ανέφερε ότι «κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Επαναλαμβάνω, όσο γίνεται περισσότερες εξιχνιάσεις και εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων. Προφανώς θα συνεχίσουν κάποιοι να δρουν, εδώ είμαστε εμείς για να προλαβαίνουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα. Και το δεύτερο, ένας άλλος Ποινικός Κώδικας. Να θυμίσω ότι σε αυτή τη χώρα, το 2019, λίγο πριν τις εκλογές -εγώ δεν το κάνω συγκριτικά, δεν είναι μέτρο σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άμα κοιτάς το 5% μάλλον είσαι και εσύ χαμηλότερα, προς Θεού δεν είναι τόσο χαμηλός ο πήχης αυτής της κυβέρνησης- ψηφίστηκε ένας Ποινικός Κώδικας, όπου «άνοιγαν σαμπάνιες στις φυλακές οι εγκληματίες». Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που είδαμε μια έξαρση, είναι γιατί πάντα ισχύει ο επιεικέστερος νόμος, γιατί μέχρι να ψηφιστούν οι αλλαγές, σας μιλάω και ως νομικός, από εμάς, όλοι αυτοί οι εντός και εκτός φυλακής εγκληματίες, ήξεραν ότι θα επωφεληθούν από τον επιεικέστερο νόμο. Τότε μειώθηκαν ποινές για όλα τα κακουργήματα, ακόμα και για κακουργήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Πλέον υπάρχουν Ποινικοί Κώδικες, υπάρχει Ποινικός Κώδικας με τις αλλαγές που κάναμε, που ήταν τρεις διαδοχικές και κάποιες ακόμα παρεμβάσεις από τον κ. Φλωρίδη, όπου έχουν τελειώσει τα αστεία. Όποιος αποφασίσει η Δικαιοσύνη ότι διαπράττει βαρύτατα εγκλήματα δεν θα αποφυλακίζεται, ακόμα και στο μισό πολλές φορές της έκτισης της ποινής του και τηρούνται οι κανόνες».
Αναφέρθηκε ακόμη στην αστυνόμευση στις γειτονιές επισημαίνοντας πως «σίγουρα, λοιπόν, χρειάζονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα. Έχει βελτιωθεί ο αριθμός γιατί ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια κάποιες σημαντικές αποφάσεις, έφυγαν αρκετοί αστυνομικοί, νομίζω λίγο παραπάνω από 2000 - έχει πει τα στοιχεία ο κ. Χρυσοχοΐδης - από τη φύλαξη προσώπων και πήγαν σε αστυνομικά τμήματα και μάχιμες υπηρεσίες. Όλοι οι νεοδιορισθέντες αστυνομικοί πηγαίνουν στο Λεκανοπέδιο γιατί είναι το 70% της εγκληματικότητας. Άρα, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι: Η κατάσταση είναι καλύτερη, όχι όμως αυτή η οποία απαιτείται. Χρειάζονται, ναι, όλο και περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές».
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το χωροταξικό σχεδιασμό με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για το καλώδιο τόνισε: «είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Ξεκινώ με το δεύτερο που θέσατε, το καλώδιο. Ισχύει ότι έχουμε πει μέχρι σήμερα. Είναι ζήτημα σχεδιασμού. Όσα έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών ισχύουν στο ακέραιο, δεν έχει αλλάξει κάτι».
Ειδικά για τον χρόνο πόντισης του καλωδίου επεσήμανε ότι «ισχύουν όσα αναλυτικά εξέθεσε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών. Έχει να κάνει και με τεχνικά ζητήματα της εταιρείας. Δεν είναι ζήτημα άδειας ούτε χρειάζεται άδεια.
(Αν μιλάμε για μετά το 2025): Δεν μιλάμε για μεγαλύτερο διάστημα. Για να επανέλθουμε στο αρχικό θέμα. Δυστυχώς, και αυτό είναι ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, πάνω σε πολλά υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας κάποιοι στη χώρα μας ειδικά επένδυσαν στον πόνο και στις αγωνίες και τις δυσκολίες των πολιτών βάζοντας από πάνω μπόλικο ψευτοπατριωτισμό. Και αυτό το μείγμα, αυτό το "πολιτικό κοκτέιλ" με συνεκτικό στοιχείο τον λαϊκισμό απέδωσε δημοσκοπικά αρκετά. Κόντρα, λοιπόν σε αυτή τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά και συνολικά η κυβέρνηση αποφάσισε να μεγαλώσει την Ελλάδα με πράξεις. Όπως είναι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και βέβαια αυτή η ενέργεια που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου η αξία του είναι μεγάλη. Όχι μόνο σε επίπεδο ελληνικό αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Γιατί αυτό είναι με τη "βούλα" της Ευρώπης. Αυτό είναι το διαφορετικό και το πολύ σημαντικό».
Κλείνοντας μίλησε για τη στάση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει στον διάλογο με τη γειτονική χώρα. «Πιστεύουμε ότι αυτή η παρατεταμένη πλέον φάση διαλόγου με την Τουρκία έχει αποδώσει και για τις δύο χώρες. Έχει αποδώσει και στον εκμηδενισμό των εισροών, των προκλήσεων της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και στη μείωση έως και εκμηδενισμό των παραβιάσεων και στην υποδοχή νόμιμων τουριστών και όχι παράνομων μεταναστών. Όλα αυτά είναι θετικά. Όμως ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία. Δεν σημαίνει υποχώρηση. Ο διάλογος σημαίνει διεκδίκηση. Λέμε σε όλους τους τόνους κάτι το οποίο υπηρέτησαν χωρίς καμία αμφιβολία όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πριν από εμάς και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν και οι επόμενες από τη δική μας κυβέρνηση, ότι είναι δεδομένο ότι με την Τουρκία μας χωρίζει μόνο μια διαφορά: ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν πρόκειται ποτέ ούτε αυτή η κυβέρνηση -όπως δεν έκανε ούτε καμία άλλη κυβέρνηση πριν από εμάς- να υποχωρήσει σε κανένα ζήτημα κόκκινων γραμμών, αυτό που λέμε ζητήματα κυριαρχίας. Από εκεί και πέρα η Τουρκία έχει τις απόψεις της, έχει τις θέσεις της, τις έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, τις ακούγαμε και επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων. Σημασία έχει τι κάνεις εσύ. Σημασία έχει πώς εσύ ισχυροποιείς τη χώρα σου. Και η Ελλάδα και σε επίπεδο διπλωματικό και σε επίπεδο συμφωνιών και σε επίπεδο επίσημων κειμένων και συμφωνιών και σε επίπεδο εξοπλιστικό είναι πιο ισχυρή από ποτέ».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ