Π. Μαρινάκης: Μόνο μας μέλημα η εφαρμογή του προγράμματός μας και να λύνουμε προβλήματα
"Σε αυτές τις εκλογές νομίζω ότι κέρδισε η αλήθεια, κέρδισε η κοινή λογική, κέρδισε η ενότητα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά.
Είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα "με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες των πολιτών και υπομονή, αλλά και πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις", ενώ είπε ότι η εντολή που έλαβε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τόσο ισχυρή "που είναι το μόνο μας μέλημα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα - γιατί τα προβλήματα παρέμειναν, δεν σβήνονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα - και να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν είτε όχι".
Αναφερόμενος στην παραίτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι "επειδή η ιστορία δεν είναι καλό να επαναληφθεί, μαζί με τον κ. Τσίπρα, που αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε να αποχωρήσει και η διγλωσσία. Δηλαδή άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε στη συνέχεια. Και βέβαια η τοξικότητα. Γιατί, δυστυχώς, αν κάτι μας έμεινε και ειδικά σε μας τους νεότερους, είναι ότι ποτέ δεν στάθηκε απέναντι στην τοξικότητα. Δεν ήταν πάντοτε αυτός που την εξέφραζε, αλλά στελέχη του πολλές φορές, τα οποία ουδέποτε τα έβαζε έστω στη θέση τους, κανέναν από αυτούς που μίλησαν τοξικά, που μίλησαν για προγραφές δημοσιογράφων, που κατηγόρησαν οικογένειες, συζύγους, συγγενείς του Πρωθυπουργού, των Υπουργών".
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι αυτό που θέλει η ΝΔ είναι να έχουμε μία συνολική αλλαγή εποχής για τη χώρα και σημείωσε:
"Πληρώσαμε πολύ ακριβά «την πάνω και την κάτω πλατεία» -συμβολικά τα λέω. Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω όχι μόνο όσα μας στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, των πολλών κρίσεων, αλλά να ανακτήσουμε την ενότητα συνολικά. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας στόχος πέραν των οικονομικών, πέραν των εξαγγελιών, που θα εφαρμοστούν όλες ..."
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι "στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία λογική - το είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - όποιος χάνει, φεύγει. Και μάλιστα έχουμε άμεσες διαδικασίες εσωκομματικές, εσωτερική κριτική. Τα έχουμε ζήσει όλα αυτά, και μέσα από πολύ δύσκολες στιγμές, στο παρελθόν. Γιατί δεν είναι πάντοτε τα εκλογικά αποτελέσματα για μία παράταξη νικηφόρα".
Συμπλήρωσε επίσης:
"Η Νέα Δημοκρατία έχει μία εσωτερική διαδικασία πολύ συγκεκριμένη. Και στο τέλος της ημέρας, μετά από πάρα πολύ σκληρή αυτοκριτική που κάνουμε, προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Εμείς μαθήματα στα υπόλοιπα κόμματα δεν θα κάνουμε. Θα ασχοληθούμε με τα του οίκου μας και το πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα που έχουμε και τις πολλές υποχρεώσεις που θα υλοποιήσουμε".
Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΝΔ είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε ανθρώπους, οι οποίοι, ενδεχομένως, να μην είχαν ασχοληθεί ούτε μία μέρα με την πολιτική.
"Αλλά, πέραν αυτού, υπάρχει μία λέξη, η οποία δεν χτίζεται από τη μέρα στην άλλη, η λέξη αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια είναι οδηγός για τα επόμενα. Τι θέλω να πω; ΄Όταν βγαίνεις και λες κάποια πράγματα στους πολίτες, αυτά καταγράφονται, μένουν. Είχαμε κουραστεί άλλα να ακούμε προεκλογικά και άλλα να βλέπουμε να γίνονται - ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση - μετεκλογικά. Αυτή, λοιπόν, η λέξη, αυτός ο όρος, αυτή η έννοια χτίστηκε μέρα με τη μέρα, γειτονιά-γειτονία. Και εδώ, λοιπόν, με αυτό το εχέγγυο, θα πάμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε όσα είπαμε. Και όχι μόνο αυτό. Ξέρετε, δεν είναι κάθε μέρα εύκολη. Δεν είναι κάθε περίοδος εύκολη. Υπάρχουν κρίσεις, υπάρχουν απρόβλεπτα. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν. Εμείς είμαστε εδώ, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, να τα αντιμετωπίσουμε μαζί".
Μας ενδιαφέρει μια ισχυρή αντιπολίτευση
"Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά μία αντιπολίτευση πολιτική" είπε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε:
"Μία αντιπολίτευση που θα μας κάνει σκληρή κριτική, προφανώς, θα λέει τις δικές της προτάσεις, προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε πάντα - αυτός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης - αλλά μία αντιπολίτευση που να μην κάνει αντιπολίτευση στην χώρα, να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς, κάτι που είδαμε δυστυχώς να γίνεται στα προηγούμενα χρόνια. Και θα αποδέχεται - και εδώ είναι και η πρωτοβουλία η νομοθετική για την κοστολόγηση των προγραμμάτων, είναι μία κατάκτηση των προηγούμενων εκλογών - ότι όταν έξω είναι μέρα, είναι μέρα".
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πλήρως κοστολογημένο, και είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για όλη την τετραετία συνολικά, και τόνισε ότι βασίζεται σε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στην προηγούμενη τετραετία και αρχίζουν και υλοποιούνται.
Τάχθηκε υπέρ της λογοδοσίας της κυβέρνησης στο λαό γιατί "ήρθαν άνθρωποι και μας ψήφισαν, που μια ζωή είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν, αλλά ήρθαν και άνθρωποι και μας ψήφισαν που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά. Δεν έχουμε αυταπάτες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη φανατικοί νεοδημοκράτες. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν αυτά που είδαν στο χαρτί, αυτά που άκουσαν από μας, αυτά που είπαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, να τα συνεχίσουμε και αυτά που τους ενοχλούν, να αλλάξουν".
Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι "δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα»" προσθέτοντας ότι "όλα αυτά που έχουμε πει και έχουμε εξασφαλίσει προκύπτουν από το γεγονός ότι μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε, με μια μάχη που δώσαμε όλοι μαζί, να αυξήσουμε την πίτα, να αυξήσουμε το ΑΕΠ. Και μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουμε πλέον σχεδόν βέβαιη, αλλά πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη για τα επόμενα τρία χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα, με διαρκείς μειώσεις φόρων και σταδιακά θα αυξάνονται, όπως έχουμε υποσχεθεί, οι μισθοί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί έχουμε προγράμματα απασχόλησης, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 300% με τη νέα ΔΥΠΑ, λέω απορροφώνται και μένουν οι άνθρωποι αυτοί στις θέσεις εργασίας".
Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή είπε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αύξηση χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος αφού διπλασιάστηκαν, τα χρήματα τα οποία διακινήθηκαν ηλεκτρονικά στη χώρα μας, ενώ θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία.
Για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης το πρόγραμμα "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ" ήταν συνολική σκέψη και ο υπουργός κ. Σκέρτσος πρωταγωνίστησε σε αυτό, και το οικονομικό επιτελείο.
"Το σύνολο των μέτρων, αυτό μπορούμε να το πούμε μετά από καιρό, το σύνολο των πρωτοβουλιών για τους νέους ανθρώπους ήταν μια από τις προσωπικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Γιατί; Γιατί είχαμε ακούσει πάρα πολλές φορές ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε στους νέους, γιατί είναι «αποκλειστικό προνόμιο της Αριστεράς» και εγώ ως νέος άνθρωπος κιόλας δεν μπορούσα να το δεχτώ, από την άποψη ότι είχα δει τα εντελώς αντίθετα. Αν θυμάστε, λοιπόν, και στην προηγούμενη και στην τελευταία ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτών προέβη σε κάποιες εξαγγελίες. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια από τις κινήσεις για τους νέους ανθρώπους, με πάρα πολλές άλλες κινήσεις για την εύρεση εργασίας, με το πρώτο ένσημο, με τις πολλές μειώσεις φόρων, την ψηφιακή επανάσταση. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», λοιπόν, φαίνεται ότι πετυχαίνει γιατί το σύνολο δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί, άρα προχωράει η διαδικασία, είναι 4.706.
Είπε ότι το μέσο δάνειο θα είναι 105.000 € , ενώ διπλασιάζεται το πρόγραμμα και έχουν εξασφαλιστεί 1,8 δισ. € συνολικά στην 4ετία, συνολικά για το ζήτημα της βοήθειας των νέων ανθρώπων στην εύρεση στέγης.
"Προφανώς, δεν λύθηκε ακόμα, αλλά λύνεται μέρα με τη μέρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Είναι εγκεκριμένη, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, μαζί με τη μείωση της ανεργίας που έχει φτάσει στο 10,8% με καλύτερους όμως μισθούς, αυτό είναι το πού σημαντικό, και ακόμα καλύτερους" είπε ο κ. Μαρινάκης.
Ελληνοτουρκικά - Μεταναστευτικό
Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαλόγου, ενώ υπάρχει μια σταδιακή μείωση των εντάσεων και των προκλήσεων και από την προεκλογική περίοδο. "Από κει και πέρα, όμως, εμείς επιμένουμε ότι δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή από τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες. Αυτό το ενσαρκώνει πλήρως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί, νομίζω, τη χώρα επάξια" είπε.
Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι έχει δοθεί σκληρή μάχη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Κυβέρνηση.
"Πρώτον, γιατί η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Τον φράχτη που κάποιοι υπονόμευσαν στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να τον επεκτείνουμε. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Κάποτε, όχι πολύ μακριά, στα νησιά μας ήταν 40.000 ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και στοιβαγμένοι. Τώρα είναι, σε ανθρώπινες συνθήκες , 4.000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90%. Όμως, μην έχουμε αυταπάτες. Όσο σημαντικά και αν είναι τα βήματα που έγιναν στο εσωτερικό και έχουν εξορθολογήσει την κατάσταση και στα νησιά και στην ενδοχώρα, έχοντας μειώσει και τις ροές, έχοντας μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, έχοντας μειώσει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων που πριν ήταν σε άθλιες συνθήκες, αν είναι αυτό ανθρωπιστικές κινήσεις, θέλω να πω 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα σε άθλιες συνθήκες ήταν τραγική κατάσταση. Τώρα είναι σε ανθρώπινες συνθήκες 2.700 παιδιά. Σημαντικές όλες αυτές οι κινήσεις, όμως πρέπει και η Ευρώπη να αλλάξει ρότα. Και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας με τις χώρες του Νότου, με προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση".
Τόνισε ότι οι προτεραιότητες είναι να διασφαλιστεί και στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να είναι μια συνολική ευθύνη και η διαχείριση των ροών να είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση.
"Μια πολύ σημαντική αλλαγή στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού που μένει να επικυρωθεί, είναι ότι πλέον δεν έχει η χώρα υποχρέωση να διατηρήσει για 10 χρόνια έναν αιτούντα άσυλο, αλλά μόνο για 18 μήνες, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Εδώ, όμως, θέλει και συνεργασία και με τα κράτη υποδοχής και να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα το πρόβλημα που είναι οι διακινητές, που ξεκινούν από τις χώρες της Β. Αφρικής, εδώ αναφέρομαι στη Λιβύη, στο Μαρόκο, όπου εκεί εμείς αυτό που ζητάμε είναι να το δουν ακόμα πιο δυναμικά, γιατί έτσι θα προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι άνθρωποι αυτοί. Ξέρετε, είναι κατατρεγμένοι άνθρωποι, τους εκμεταλλεύονται άθλιοι διακινητές" τόνισε.
"Αντίπαλος μας τα προβλήματα"
Απαντώντας σε ερώτηση "χωρίς τον Τσίπρα τι θα κάνετε;" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Αυτός είναι ο αντίπαλός μας. Και είναι κοινός αντίπαλος όλων των πολιτών. Και θα έπρεπε να είναι, αυτό θα το δούμε στην πράξη, και όλων των πολιτικών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος αντίπαλος από τα προβλήματα, από την καθημερινότητα, από τις ανάγκες".
Τέλος τόνισε, ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία, όσο αυξάνεται η πίτα, όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, όλα αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, είτε με μειώσεις φόρων, είτε με στηρίξεις των πολιτών, είτε με κινήσεις, όπως οι κινήσεις για τη στήριξη της οικογένειας.
"Δεν θα έχουμε καμία αύξηση φόρου και θα έχουμε μόνο αυξήσεις μισθών, πάντοτε όμως νοικοκυρεμένα, το ξαναλέω, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές" είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ