Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Π. Μαρινάκης: Θα υπερψηφίσουμε το αίτημα για εξεταστική επιτροπή

«Εμείς απαντήσαμε θετικά, επιφυλασσόμενοι για το περιεχόμενο της πρότασης, αλλά απαντήσαμε θετικά. Εμείς δεν συνυπογράφουμε το κείμενο της πρότασης. Θα υπερψηφίσουμε, όμως, το αίτημα για εξεταστική επιτροπή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ, αναφερόμενος στην εξεταστική για το δυστύχημα των Τεμπών.

«Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό το οποίο συνέβη, αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, φωτογραφίζει διαχρονικές παθογένειες της Ελλάδας, χωρίς να θέλουμε να διαχύσουμε τις ευθύνες. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε μεγαλύτερο από το μερίδιο των ευθυνών των τεσσάρων ετών, γιατί έτσι νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το καθήκον και έτσι, νομίζω, ότι πρέπει να το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ένας πρωθυπουργός μιας χώρας, η οποία με τα πολλά καλά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, πάρα πολλά καλά, πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς αστερίσκους όλες αυτές τις διαχρονικές παθογένειες» πρόσθεσε.

Για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας αφού σημείωσε ότι ο ίδιος με πολιτικό θάρρος και γενναιότητα ζήτησε συγγνώμη είπε: «επειδή έχουμε ζήσει πολλές περιπτώσεις, χωρίς να θέλω να κάνω συμψηφισμούς, πολιτικών που είναι αμετανόητοι και λέξεις όπως συγγνώμη, ανάληψη ευθύνης είναι άγνωστες και το ζήσαμε και εμείς πολλά χρόνια, νομίζω ότι αναγνωρίζουμε στον κ. Γεωργιάδη ότι έσπευσε πριν κάνουμε την οποιαδήποτε δήλωση στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, να εξηγήσει και να πει ότι διαχωρίζει πλήρως την οποιαδήποτε συζήτηση για τα Τέμπη και τα θύματα -που είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση και χρέος απέναντι στους ανθρώπους αυτούς να διερευνηθούν πλήρως οι ευθύνες και σε επίπεδο ποινικό αλλά και σε επίπεδο συνολικών και διαχρονικών ευθυνών- με τη συζήτηση την πολιτική, όπως το εξήγησε. Από εκεί και πέρα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε σαφές είναι ότι όταν έχεις το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα δεν είναι τίποτα δεδομένο, ούτε η ψήφος, ούτε η στήριξη, ούτε ένα μεγάλο εκλογικό αποτέλεσμα».

Για τις εξαιρέσεις των νέων ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε «Χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοθετήματος και του κομματιού του νομοθετήματος που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς, θα ακούσουμε προτάσεις από τους φορείς, από τα υπόλοιπα κόμματα σοβαρές, οι οποίες μπορεί να έχουν περιπτώσεις ανθρώπων που να είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Όλα αυτά θα τεθούν στον διάλογο, θα μπουν στο ζύγι από το υπουργείο Οικονομικών, θα εξεταστούν με σοβαρότητα οι προτάσεις των ανθρώπων, των πολιτών μεμονωμένα, των φορέων. Το έχει αποδείξει, το έχει κάνει πολλές φορές η κυβέρνηση».

«Κραυγές, όμως, από αυτούς οι οποίοι έβαλαν πάνω από 30 φόρους, από αυτούς οι οποίοι λέγανε ότι θα μπορέσουν να αυξήσουν συντάξεις και κατάργησαν το ΕΚΑΣ και κατηγορούν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη νομοθετήσει το 50% του προεκλογικού προγράμματος, έχει αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από μία κυβέρνηση που μόνο μειώνει φόρους, γιατί εδώ δεν έχουμε αύξηση φορολογικού συντελεστή, εμείς τις θεωρούμε μη σοβαρές αυτές τις κραυγές» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πολιτική μείωσης φόρων της κυβέρνησης και στη διεύρυνσης των ελέγχων στην αγορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «το τέλος επιτηδεύματος ήδη μειώνεται κατά 50% και 25% αναλόγως αν είσαι πάνω ή κάτω από τα 10.000 ευρώ. Και είναι, μάλιστα, η τελευταία εκκρεμότητα σε όσα είχαμε πει από το 2019, σε συνέχεια 50 φόρων που μειώσαμε ή καταργήσαμε. Δεύτερο σημείο. Ψηφιακοί έλεγχοι και αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων. Είναι ο βασικός πυρήνας της πολιτικής όλων όσων έχουμε πει και μετά τις δεύτερες εκλογές - δηλαδή, την επανεκλογή της κυβέρνησης αυτής - για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται ήδη. Τρίτον, έλεγχοι. Οι έλεγχοι, που ήταν δυστυχώς μέχρι το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση - και σε επίπεδο τροφίμων και σε επίπεδο φοροδιαφυγής - ανέκδοτο και ένα ανέκδοτο κακόγουστο για τους πολίτες, δεν γίνονταν στην πραγματικότητα, γίνονταν ελάχιστοι. Πλέον είναι μια καθημερινότητα. Και δεν είναι μια καθημερινότητα επειδή το λέω εγώ. Επειδή ανακοινώνονται συγκεκριμένα πρόστιμα -και όχι μόνο σε περιπτώσεις της ακρίβειας- και για φοροδιαφυγή».

Για τα πρόστιμα ο κ. Μαρινάκης αφού είπε ότι έχουν φτάσει περίπου 6,8 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και από αυτά τα 4,3 εκατομμύρια έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές ή έχουν πληρωθεί συμπλήρωσε «αυτό που έχουμε ως επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο με ένα δείγμα πλέον πολλών μηνών, είναι ότι έχουμε μείωση τιμής μέχρι και 25% στις περιπτώσεις των προϊόντων που επιβλήθηκε πρόστιμο. 'Αρα, δουλεύει το μέτρο. Το δεύτερο πιο σημαντικό ποιο είναι; Δεν μένουμε μόνο εκεί. Έχουμε βάλει τα 688 προϊόντα με σταθερά χαμηλή τιμή, από 5% και όσο πάει χαμηλότερα, μέχρι έξι μήνες, όπου εκεί αν αναγραφεί το προϊόν αυτό και δεν έχει αποδεδειγμένα χαμηλή τιμή, είναι έξτρα πρόστιμο. Συν πολύ σημαντικό - το ξαναλέω - όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που κανένα από μόνο του δεν μειώνει, δεν εξαλείφει την ακρίβεια, τα οποία συνεχίζουν και δουλεύουν και βέβαια την αύξηση του εισοδήματος».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και μόνιμο εργαλείο είναι η αύξηση των εισοδημάτων. «Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά τους φόρους και τις πληρωμές, των πολιτών κατά 7,5% - αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια - 8% και 7,5%. Γίνεται στο δημόσιο κατά 10,5% αύξηση, έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί είναι το πιο σημαντικό; Γιατί αυτό είναι κάτι μόνιμο το οποίο θα μείνει όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν. Δεύτερον, όλα αυτά τα εργαλεία, η παράταση του πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, η παράταση του «Καλαθιού», η μόνιμη μείωση τιμής, η ανάρτηση των τιμών των οπωροκηπευτικών είναι μέτρα τα οποία θα υφίστανται. Όταν έρχεται το τέλος της ισχύος του κάθε μέτρου, επανεξετάζεται. Και εφόσον υπάρχει ανάγκη, είτε παρατείνεται είτε αντικαθίσταται με ένα άλλο μέτρο. Για παράδειγμα, η σταθερή μείωση τιμής ήρθε να προστεθεί μετά τις εκλογές γιατί υπήρχε μια αυξημένη ανάγκη» ανέφερε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness