Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ” ΝΔ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΩΝ

Μετά το 28% στις ευρωεκλογές, γαλάζιοι βουλευτές καταγγέλουν “πασοκοποίηση” της ΝΔ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στο “άνοιγμα στο κέντρο”. Η ΚΟ της Τετάρτης και η κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε στην επιφάνεια δυσαρέσκειες και αντιθέσεις, που υποβόσκουν στη Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό, αλλά μέχρι σήμερα καλύπτονται χάρη στην ισχυρή συγκολλητική ουσία της εξουσίας.

Από το 2019 άλλωστε, η ΝΔ μετρούσε μόνο εκλογικές νίκες και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 έδινε την αίσθηση της παντοδυναμίας. Οι ευρωεκλογές όμως αποτέλεσαν καμπανάκι: Ναι μεν η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά και με ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Αλλά ο στόχος του 33% δεν επετεύχθη και το 28% ερμηνεύθηκε ως ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας της γαλάζιας βάσης.

Ως προς τα αιτία όμως αυτής της δυσαρέσκειας, υπάρχουν εντός της ΝΔ πολλές και ποικίλες απόψεις. Η σαμαρική πτέρυγα υποστηρίζει ότι βασικός λόγος της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας ήταν η “διολίσθηση στο δικαιωματισμό” με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ δεν έχασε στην πραγματικότητα προς τη δεξιά, όσο προς το κέντρο και βεβαίως είδε παραδοσιακούς ψηφοφόρους απλώς να απέχουν.

Η καραμανλική “σιωπηρή πλειοψηφία” θεωρεί ότι απαιτείται “επιστροφή στις ρίζες” της παράταξης. Δηλαδή στη “λαϊκή δεξιά”, με την έννοια μίας πιο κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με έμφαση στο “πατριωτικό” στοιχείο, αφού υπάρχουν πολλές ενστάσεις για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δε διεύρυνση της ΝΔ έχει προκαλέσει ενόχληση, καθώς θεωρείται ως “πασοκοποίηση”.

Οι “μεταγραφές” στελεχών του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ και κυρίως το γεγονός ότι βρίσκονται σε κεντρικές θέσεις στην κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό και το Μαξίμου, είναι ειδικότερα η “πέτρα του σκανδάλου”. Το γεγονός ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό παρέμειναν αμετακίνητοι οι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Φλωρίδης, Λίνα Μενδώνη) ενίσχυσε τη σχετική δυσαρέσκεια.

    

 

randomness