Το παρασκήνιο του Predator και οι επόμενες κινήσεις
Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το θέμα δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαντληθεί
Κορυφαία πολιτικά στελέχη, πρώην και εν ενεργεία υπουργοί, δημοσιογράφοι και εκδότες, επιχειρηματίες και εκκλησιαστικοί παράγοντες είχαν γίνει στόχοι παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως προκύπτει από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Η Αρχή έχει επιβεβαιώσει ότι έστειλε γραπτώς αναλυτική ενημέρωση στους κατόχους 92 τηλεφωνικών αριθμών (οι πληροφορίες λένε πως ανήκουν σε 87 άτομα) που στοχοποιήθηκαν.
Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που αποκάλυψε ότι έχει λάβει τη σχετική επιστολή και κάλεσε όσους έχουν λάβει αντίστοιχες ενημερώσεις να τις δημοσιοποιήσουν. Τα σχετικά στοιχεία έχουν επίσης κοινοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο και στις εισαγγελικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση χωρίς να είναι γνωστό σε τι βήματα έχουν προχωρήσει.
Ζητάει απαντήσεις. Από τον αριθμό των μηνυμάτων (περί τα 220 συνολικά) προκύπτει ότι, όπως κατήγγειλε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή, τουλάχιστον σε κάποιους από τους στόχους έγιναν παραπάνω από μία προσπάθειες για να «μολυνθεί» το κινητό τους τηλέφωνο με το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από την ΑΠΔΠΧ, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έγιναν τρεις απόπειρες «μόλυνσης» με το Predator.
Η πρώτη απόπειρα, κατά την Αρχή, πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, η δεύτερη λίγες μέρες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου (αυτή που είχε εντοπίσει και η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου) και η τρίτη στις 20 Οκτωβρίου. Η τελευταία, όπως σημειώνεται από την πλευρά του, συμπίπτει με τη χρονική περίοδο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – ο ίδιος ο Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε στη Βουλή τη φράση «διαβολικές συμπτώσεις».
Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το θέμα δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαντληθεί. Ενώ επιφυλάσσονται για τα επόμενα βήματα στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν ξανά αφορμές δεδομένου ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Σημειώνουν δε ότι οι χειρισμοί Ανδρουλάκη είναι διαφανείς και ξεκάθαροι, πως έχει από την πρώτη στιγμή απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές και κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία που έλαβε δημόσια και στα πρακτικά της Βουλής, καλώντας τους πάντες να πράξουν το ίδιο. Υπογραμμίζοντας, με νόημα, ότι προσώρας δεν έχει κανείς τους απαντήσει.
Τα sms εστάλησαν από ελληνικούς αριθμούς μέσω προπληρωμένης διαδικτυακής υπηρεσίας και η πλειονότητά τους περιέχει ένα προσωπικό μήνυμα προς τον «στόχο» με το όνομα ή/και την ιδιότητά του και έναν ενεργό σύνδεσμο που παραπέμπει σε παραποιημένη ενημερωτική ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, ένας από τους στόχους έλαβε sms που έγραφε «υπουργέ μου, τι πράγματα είναι αυτά;» με link που παρέπεμπε σε blog δημοσιογράφου γνωστού για τις σχέσεις του με την Ακροδεξιά. Παρομοίως, τα μηνύματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν προσωποποιημένα. Για παράδειγμα, το ένα έγραφε «Νίκο, μετά την εκλογή σου θα βγω και θα το φωνάζω παντού» συνοδευόμενο με παραποιημένο σύνδεσμο από το YouTube.
Εξαίρεση αποτελούν επτά sms που δείχνουν ως αποστολέα το «EMVOLIO», δηλαδή μοιάζουν σαν να προέρχονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού για τον Covid-19. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση αυτή είναι ότι περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως τον κωδικό του ραντεβού εμβολιασμού του παραλήπτη ή και το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο που είχε επιλέξει μέσω της κρατικής πλατφόρμας, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποστολείς του Predator απέκτησαν πρόσβαση με κάποιον άλλο τρόπο σε αυτή την πληροφορία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται το πρώην στέλεχος της Meta, Αρτεμις Σίφορντ, που, όπως είχε αποκαλύψει στους «New York Times», βρισκόταν κι αυτή (όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης) παράλληλα σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Ο ακριβής αριθμός των 92 αριθμών-στόχων του Predator που παρακολουθούνταν παράλληλα και από την ΕΥΠ δεν είναι γνωστός και θα μπορούσε να προσδιοριστεί μονάχα από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατόπιν εισαγγελικού αιτήματος, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως σήμερα δεν της έχει ζητηθεί.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR