“Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας” – Μεγάλο συλλαλητήριο στον Παλαμά
Μεγάλο συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι πλημμυροπαθείς στον Παλαμά Καρδίτσας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης. Τα αιτήματά τους.
Εκατοντάδες πολίτες από τον Παλαμά και τις Κοινότητες της περιοχής, την Καρδίτσα, αλλά και όλο το Νομό που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (1/10) στην πλατεία του Παλαμά για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη άμεσης στήριξης των πλημμυροπαθών με κεντρικό σύνθημα “Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας”.
Την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στο ύψος των αναγκών, αποζημίωση όλων των ζημιών στο 100% και την πραγματοποίηση άμεσα όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, ζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα κάτοικοι, εκπρόσωποι σωματείων, ενώσεων και συλλόγων στο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο.
Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι «ζητάμε να μας δώσουν πίσω τη ζωή μας», μίλησαν για ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα που λιμνάζουν τρία χρόνια μετά τον Ιανό, ενώ θεώρησαν αναγκαίο την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας. «Τίθεται λοιπόν ανάγκη σήμερα και άμεσα να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής», είπαν χαρακτηριστικά, ενώ τονίστηκε δε πώς «δεν χωράει κανένας εφησυχασμός».
Ζήτησαν παράλληλα να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Στα αιτήματα ήταν μεταξύ άλλων άμεσα συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση. Επίσης να μαζευτούν τα νεκρά ζώα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία του λαού, αφού έχουν μετατρέψει το δήμο σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα.
Ακόμη, απαίτησαν να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Παλαμά ώστε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, αλλά και να μεριμνήσει ο δήμος για τη διαμονή όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι λόγω των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια. Και να μαζευτούν οι τεράστιοι όγκοι της κατεστραμμένης οικοσκευής που βρίσκονται σε όλα τα χωριά. Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας ( ΕΟΑΣΚ ) κ. Κώστας Τζέλλας ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, ενώ μίλησε για τραγικά ελλιπής υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου. Χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο απηύθυναν εκπρόσωποι του Αγροτικού και Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας και του Στεκιού Πλημμυροπαθών Παλαμά .
Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου ήταν ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την έντονη παρουσία τους, ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πλημμυρών. Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής ο κ. Τζέλλας αναγνώρισε την ένταση των φαινομένων αλλά αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία διεκδικούσε η περιοχή μας από το 1994 έργα που υποσχέθηκαν κυβερνώντες, αλλά δεν υλοποιήθηκαν.
Όπως γράφει το karditsalive.net, ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν οργανωμένα με ενότητα και αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ζωή τους. “Και με τη ζωή μας δεν πρόκειται να δώσουμε το δικαίωμα να παίξει. Πρέπει να αγωνιστούμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας.” τόνισε χαρακτηριστικά. “Δεν κάνουμε παζάρια. Πρόκειται για την επόμενη μέρα της ζωής μας.” υπογράμμισε.
Μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου
Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης που αποτελεί απόφαση της σύσκεψης που συγκάλεσαν στις 25/9 στον Παλαμά η ΕΟΑΣΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά και ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων μαζικών φορέων της περιοχής προτάσσει τα εξής αιτήματα:
- Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
- Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
- Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.
- Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.
- Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
- Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- ΠΗΓΗ NEWSIT