Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τροποποιήσεις της κύρωσης της σύμβασης που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών καθώς και τηης σύμβασης της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης.

Υπέρ των δύο κυρώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που καταψήφισαν με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια, τόνισε πως η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η οποία αποφασίζει τη σύναψη συμβάσεων που βελτιώνουν το επίπεδο των επικοινωνιών. Απαντώντας σε αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την σύμβαση που αφορά τα διαστημικά προγράμματα πλοήγησης και την δυνατότητα που παρέχεται να υπάρχει ανάθεση σε ιδιώτες, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι, έτσι, χωρίς καμία βάσανο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση των συλλογικών οργάνων, θα μπορεί η όποια υπηρεσία να παρασχεθεί από ιδιώτη. Το ότι αναφέρεται ως δυνατότητα σε ένα άρθρο, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει το 'φίλτρο' της προηγούμενης αξιολόγησης και της απόφασης των σχετικών οργάνων».

Σχετικά με τη σύμβαση που αφορά την τροποποίηση λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών και την αρνητική θέση του ΚΚΕ, ο κ. Γιώργος Γεωγραντάς παρατήρησε πως «το ΚΚΕ το 2008 την είχε υπερψηφίσει» και τόνισε πως η τροποποίηση που γίνεται, «ουσιαστικά δεν ιδρύει κάτι από την αρχή, δεν θέτει όρους, δεν θέτει κανόνες καινούργιους, αλλά γίνεται τυπικά η συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ραδιοεπικοινωνιών και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Τηλεπικοινωνιών στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών, χωρίς καμία επιβάρυνση για τη χώρα μας».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απάντησε και στις εμβόλιμες παρατηρήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι αυτό που «κάνουμε είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, για τον εκσυγχρονισμό τους, για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικά σε μια αγορά η οποία έχει περιθώρια. Καταφέραμε και μειώσαμε το παθητικό περίπου στο μισό τον μήνα που παραλάβαμε, πριν από την εθελουσία - αξίζει να το σημειώσω αυτό - και προσπαθούμε τώρα με μια εθελουσία, η οποία στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία (γιατί προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων) να κάνουμε εκείνες τις κινήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες, έτσι ώστε πραγματικά να γίνουν ανταγωνιστικά. Διότι δεν πρέπει κάποιος να μένει αμέτοχος και αδιάφορος όταν στοιχίζει η λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων 7 εκατομμύρια τον μήνα στον ελληνικό λαό και χωρίς να έχει και την ποιοτική εκείνη υπηρεσία που του αρμόζει». Τόνισε πως τα ΕΛΤΑ θα εξακολουθήσουν, με βάση το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ελληνική επικράτεια έτσι όπως οφείλουν, έτσι όπως ξεκίνησαν. Πρέπει πραγματικά, η προστιθέμενη αξία από τη διαχρονική παρουσία και την ταύτιση, με την ελληνική ιδίως περιφέρεια να παραμείνει και θα παραμείνει».

Ο κ. Γεωργαντάς, επίσης απέρριψε την κριτική, ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκορπά χρήματα με αναθέσεις έργων. Το υπουργείο, είπε, καταβάλλει εθνική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας; Το ότι το 2020 έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρασχέθηκαν 94 εκατομμύρια ψηφιακές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, αποφεύχθηκε η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των Ελλήνων πολιτών στα γκισέ του Δημοσίου, το ότι έχουμε διεκπεραιώσει με τόσο άψογο τρόπο, τόσες πολλές εφαρμογές οι οποίες έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και σε μια περίοδο πανδημίας, είναι μια απόδειξη», ενώ σημείωσε πως το σύστημα εμβολιασμών στηρίζεται σε πλατφόρμες οι οποίες δημιουργήθηκαν από το υπουργείο.

 

Αντιπολίτευση

Η εισηγήτρια της μειοψηφίας Αναστασία Γκαρά ανέφερε ότι με την κύρωση των δύο συμβάσεων γίνεται ακόμα πιο έντονη η πρόοδος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τους τομείς των επικοινωνιών και των δορυφορικών πλοηγικών προγραμμάτων και την πορεία οπισθοδρόμησης ή αδράνειας στην οποία έχει μπει η χώρα μας εξαιτίας και των κυβερνητικών επιλογών της. Με αφορμή την σύμβαση που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών, που στόχο έχει την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους καταναλωτές στον τομέα των ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβερνητική πολιτική μετασχηματισμού στα ΕΛΤΑ, που όπως τόνισε «συνεχώς αποψιλώνονται, περιορίζοντας τις υπηρεσίες τους με αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικά στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές», ενώ συνεχώς «περιορίζετα η εμπλοκή του Δημοσίου». Ανέφερε επίσης, πως η χώρα μας είναι 33η πιο ακριβή χώρα σε κόστος σύνδεσης και 64η στην ταχύτητα του ίντερνετ σε σχέση με άλλες περιοχές.

Για την σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης, Galileo και EGNOS μαζί με το Copernicus, είπε πως αποτέλεσαν τα τρία εμβληματικά διαστημικά προγράμματα για την Ευρώπη κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τα οποία έχουν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η τότε Αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας τα χλεύαζε. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, λέγοντας πως «αντί, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που δίνονται και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης τεχνολογικής και παραγωγικής ανάπτυξης, παρατηρούμε αδράνεια, έλλειψη πρωτοβουλίας και πάγωμα πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση». Επίσης σχολίασε και την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία Cisco, λέγοντας πως η κυβέρνης μπορεί να την έκρυβε επί μήνες, αλλά αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι «κάθε άλλο παρά δωρεά ήταν, μια και για ένα σύστημα, που τις μισές μέρες λειτουργούσε, τις άλλες μισές δεν λειτουργούσε, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση και στην εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών, πληρώσαμε επιπλέον και 2 εκατομμύρια ευρώ, συν τα τα δεδομένα των Ελλήνων πολιτών» και πρόσθεσε πως τελικά η κυβέρνηση είναι «άριστη στην αδιαφάνεια, άριστη στο ξεπούλημα, άριστη στην οπισθοδρόμηση και αδρανής σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, επέκρινε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι «σκορπά δημόσιο χρήμα σε φίλους και γνωστούς, με απευθείας αναθέσεις σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας». Τόνισε πως «ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι τροποποιήσεις της δημόσιας σύμβασης για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ μέσω της 'ΚτΠ. ΑΕ', προκειμένου να εξασφαλίσετε 154.000 άδειες Cisco Webex for Education ετήσιας χρήσης για τις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας, φέρνει στο φως το πώς 'κάνουμε παιχνίδι' με τις δημόσιες συμβάσεις». Πληρώσαμε είπε «1.896.000 ευρώ για την πλατφόρμα Webex Meetings for Education της Cisco, για χρονικό διάστημα που περιορίζεται στους δώδεκα μήνες, ενώ με τις αρχικές συμβάσεις του Δημοσίου, πριν δηλαδή γίνει η τροποποίηση, θα αποκτούσαμε άδεια χρήσης (licences) της πλατφόρμας της Huawei και του προϊόντος Desktop για χρονικό διάστημα 26 μηνών». Κατέληξε δε, λέγοντας πως «δωρεά από τη Cisco δεν υπάρχει. Η Cisco πληρώθηκε και μάλιστα αδρά». Αναφορικά με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών, αναφέρθηκε επικριτικά στο σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ. Για την δεύτερη σύμβαση με την Ελβετία, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να πληροφορήσει τη Βουλή σχετικά την ελληνική συμμετοχή σε αυτό, τόσο σε οικονομικά δεδομένα, όσο και της ελληνικής επιστημονικής συμμετοχής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καταψήφισε και τις δύο συμβάσεις. Για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών ανέφερε πως αξιοποιείται για την προώθηση της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων. Οι τροποποιήσεις που γίνονται, είναι για να διαμορφώσουν κοινά κριτήρια για την εκχώρηση του ραδιοφάσματος σε εθνικό επίπεδο, ως προϋπόθεση για να δημιουργηθούν κίνητρα για επενδύσεις σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Οι ευρυζωνικές υποδομές, το ραδιοφάσμα, και γενικά η τεράστια ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας, δεν έρχονται για να μειώσουν τα δεινά των εργαζομένων και να καλυτερέψουν τη ζωή τους, αλλά για να εγγυηθούν τις επενδύσεις και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων στον ανταγωνισμό τους. Υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ελεύθερα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί να βγάλουν από τη μέση τα μονοπώλια. Για την δεύτερη σύμβαση, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ενισχύει και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια του κλάδου και ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας, τόσο για τις πολεμικές βιομηχανίες, όσο και για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, (εντοπισμός, παρακολούθηση θέσεων, δεδομένων όπως το big data, και άλλα πολλά) γι' αυτό και δεν μπορούμε παρά να προβάλουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε πως το ζητούμενο σε κάθε κύρωσης σύμβασης, είναι το τι παίρνει η Ελλάδα από αυτές. Για την σύμβαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνίων, ανέφερε ότι ένα συμβουλευτικό όργανο όπως αυτό, δεν μπορεί να έχει τόσες εξουσίες και υπερεξουσίες - να είναι ταυτόχρονα και θεματοφύλακας των αρχείων της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης και να μπορεί να διαδίδει κατά περίπτωση πληροφορίες σχετικά με αυτή. Αναρωτήθηκε σχετικά, ποιος εγγυάται την αξιοπιστία αυτού του Κέντρου. Χαρακτήρισε ασύμβατο το ότι ο διευθυντής και το προσωπικό του γραφείου μπορεί να έχουν άσυλο στη Δανία και δυνατότητα ασυλίας και σε άλλες χώρες, άρα και στην πατρίδα μας, την στιγμή μάλιστα που με το Γραφείο αυτό θα μπορούν να συνδεθούν και τρίτες χώρες της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αλβανία και η Β. Μακεδονία. Παράλληλα άσκησε κριτική και αυτός στην κυβέρνηση για το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ που υλοποιείται.

Σχετικά με την δεύτερη σύμβαση που αφορά τα διαστημικά πλοηγικά προγράμματα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «η αχίλλειος πτέρνα της όλης συμφωνίας, είναι ότι η λειτουργία του Galileo δύναται να μεταβιβαστεί σε ιδιώτη, κάτι που, όχι μόνον καταργεί το σχέδιο και τον προγραμματισμό των δορυφορικών προγραμμάτων πλοήγησης, αλλά θέτει και σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της σύμβασης για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών, αλλά σημείωσε ότι από την κυβέρνηση «δεν βλέπουμε θετικές πρωτοβουλίες για το τοπίο των επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας».Η Ελλάδα είπε, στις επικοινωνίες εχει πολύ άσχημες επιδόσεις. Οι πάροχοι προσφέρουν τις χαμηλότερες ταχύτητες πλοήγησης στο ίντερνετ σε πάρα πολύ υψηλές τιμές και με μεγάλο κόστος μεταπήδησης για τον πελάτη. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είπε, είναι κάκιστες, και αυτό αναδείχθηκε έντονα την περίοδο των lockdown, ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στα ΕΛΤΑ. Για την δεύτερη σύμβαση, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 σημείωσε πως είναι πολύ προβληματική η δυνατότητα κάποιου ιδιώτη να αναλάβει με ανάθεση τη λειτουργία του συστήματος Galileo. Αυτές οι υποδομές δεν νοείται να λειτουργούν από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς είναι θέμα ασφάλειας των δεδομένων μας και πολύ βλαπτικής υπερσυγκέντρωσης δύναμης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness