Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σαρανταοκτώ χρόνια από το πραξικόπημα

Εκείνο το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 οι Έλληνες ξύπνησαν με εμβατήρια στο ραδιόφωνο και τανκς στους δρόμους.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και οι πραξικοπηματίες, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος, που κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας το νατοϊκό σχέδιο «Προμηθεύς» για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, στις 3.30 είχαν επικρατήσει αναίμακτα.

Άρχισαν τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»: Απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων και αναστολή άρθρων του Συντάγματος.

Το σκοτάδι διήρκεσε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Οι συλλήψεις επωνύμων και ανωνύμων άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια έγιναν καθημερινότητα. Άμεση ήταν και η συγκρότηση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων. Παλιοί αριστεροί, γνώριμοι από τα πεζοδρόμια των Ιουλιανών, ή νέοι φοιτητές με προκηρύξεις, είτε αυτοσχέδιες βόμβες, έστελναν το μήνυμα της Ελλάδας, που αντιστέκεται.. Οι διωγμοί στρέφονταν κυρίως προς την αριστερά, αλλά δεν γλύτωσαν ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, ούτε στρατιωτικοί, που αντιστάθηκαν. Σύμβολα ηρωισμού ο Αλέκος Παναγούλης και ο Σπύρος Μουστακλής.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη θλιβερή επέτειο

Ως ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα που θα πρέπει να διατηρηθεί στο διηνεκές, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας, που συντελέσθηκε την 21η Απριλίου 1967, στο μήνυμά του για τη θλιβερή επέτειο. Πρόκειται, τονίζει ο κ. Παυλόπουλος για «ένα στίγμα που διδάσκει, πρωτίστως, την αξία της Δημοκρατίας».



(ΑΠΕ)


    

 

randomness