Σε ετοιμότητα οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές στη δυτική Ελλάδα, για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών
Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που ενδέχεται να δράσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν από τα ανατολικά σύνορα στην Αθήνα και όπως δηλώνουν οι ίδιοι θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές.
Και τούτο διότι, όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους πείσουν πως έναντι χρηματικής αμοιβής, θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία. 'Αλλωστε οι συλλήψεις πέντε ατόμων στο Αιτωλικό το Μεγάλο Σάββατο, τα οποία κατηγορούνται πως προσπάθησαν να μεταφέρουν στην Ιταλία με ταχύπλοο 54 μετανάστες, έναντι αμοιβής 135.000 ευρώ, εκτιμάται ως ενδεικτικό γεγονός για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι διωκτικές αρχές, πως είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλων των ακτών, έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στο οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων.
Όσον αφορά το λιμάνι της Πάτρας, είναι συνεχείς οι έλεγχοι για τον εντοπισμό διακινητών που επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τροχόσπιτα. Εκτός λοιπόν από τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Ασφάλεια Πατρών στο λιμάνι, άνδρες του λιμενικού κάνουν συνεχείς ελέγχους σε φορτηγά, προκειμένου να εντοπίσουν οχήματα που μεταφέρουν μετανάστες κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί 36 διακινητές, 107 μετανάστες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και 61 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν σε κάποιο πλοίο της γραμμής προς Ιταλία, κρυμμένοι σε κάποιο όχημα. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί 38 διακινητές, 130 μετανάστες που είχαν πλαστά έγγραφα και 168 μετανάστες που προσπάθησαν να προσπάθησαν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι διωκτικές αρχές, από την εξάρθρωση κυκλωμάτων που πωλούν σε μετανάστες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνο για το 2014, ο τζίρος των κυκλωμάτων έφθασε περίπου τα 600.000 ευρώ, αφού το κάθε πλαστό έγγραφο πωλήθηκε κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ προς τους 600 μετανάστες που εντοπίστηκαν με πλαστά.
Όσον αφορά το ταξίδι με κάποιο ταχύπλοο, τότε ο κάθε πρόσφυγας μπορεί να πληρώσει μέχρι και 2.500 ευρώ, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι μετανάστες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ