Σ.Μ.Υ.Κ.: Συνεχίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων – Οδηγίες για τις εξετάσεις Ιεροσπουδαστών
Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), οι οποίες θα λειτουργήσουν από την νέα εκπαιδευτική χρονιά (2024-2025) σε Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, Βελλάς Ιωαννίνων και Κρήτη (Χανιά). Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 20ης Αυγούστου, με τις Ιερές Μητροπόλεις να καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει αίτηση.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή του διδακτικού προσωπικού το οποίο προέρχεται με απόσπαση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ στις Σ.Μ.Υ.Κ. θα διδάξουν και μέλη ΔΕΠ των Α.Ε.Ι. αλλά και Διδακτικό Προσωπικό από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διδακτικό προσωπικό δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο καθώς οι καθηγητές που επελέγησαν δεν θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για τις υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος.
Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία αποτελεί καρπό της συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας και αφορά την εκπαιδευτική κατάρτιση των κληρικών τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και της Εκκλησίας Κρήτης και Ιερών Μητροπόλεως των Δωδεκανήσων. Οι Σ.Μ.Υ.Κ. έρχονται να ενισχύσουν το σημαντικό έργο που γίνεται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσα από τα προγράμματα που αυτό υλοποιεί σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις.
Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι κληρικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον διετή κύκλο σπουδών που παρέχουν οι Σ.Μ.Υ.Κ. και εν συνεχεία να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας.
Ο αριθμός εισακτέων ιεροσπουδαστών ανέρχεται: α) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής είκοσι (20) εισακτέοι, β) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. Βελλάς Ιωαννίνων σαράντα (40) εισακτέοι και γ) για τη Σ.Μ.Υ.Κ. Κρήτης είκοσι (20) εισακτέοι. Πλην της Ριζαρείου, επιτρέπεται να αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων, εφόσον τα έξοδα διαμονής και σίτισης βαρύνουν τους ίδιους. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές η Εκκλησία βάζει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια καθώς θα παρέχει δωρεάν διαμονή και σίτιση στις Σ.Μ.Υ.Κ. οι οποίες θα λειτουργήσουν σε Βελλά Ιωαννίνων και Χανιά.
Δυστυχώς, για φέτος, δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαμονής στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή καθώς εκεί θα διεξάγονται μόνο μαθήματα. Επίσης, για τη φετινή χρονιά, τα μαθήματα τα οποία θα διεξαχθούν θα γίνουν δια ζώσης καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξ ‘ αποστάσεως παρακολούθησης.
Διαδικασία αιτήσεων
Αποκλειστικός σκοπός των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) είναι η εκπαίδευση υποψήφιων κληρικών της, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εκκλησιαστικού ήθους, με προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, για να υπηρετήσουν στην Ελλάδα ή στις κοινότητες του απόδημου ελληνισμού.
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής και την εισαγωγή στις Σ.Μ.Υ.Κ. έχουν:
α. άρρενες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου του ν.3432/2006 (Α’ 14), Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου του ν.4823/2021 (Α΄136), Γενικού Λυκείου, κάτοχοι απολυτηρίου ή πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδών σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που κατέχουν τα προσόντα για να χειροτονηθούν κληρικοί και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
β. αλλοδαποί πολίτες κρατών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος (18ο) της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι τίτλων ισότιμων προς εκείνους της παρ. 1. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Α2, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254).
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτησή τους μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, κατόπιν αυθεντικοποίησης με χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) (taxisnet), ακολουθώντας τη διαδρομή: Αρχική → Εκπαίδευση → εγγραφή σε σχολείο → Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ).
Διαδικασία επιλογής Ιεροσπουδαστών
Η εισαγωγή των ιεροσπουδαστών στις Σ.Μ.Υ.Κ. γίνεται κατόπιν επιλογής που πραγματοποιείται σε δύο (2) στάδια.
Στο πρώτο στάδιο διενεργούνται οι προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων από την πενταμελή Επιτροπή Επιλογής, με βάση την πρώτη προτίμηση του υποψηφίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
Η Επιτροπή Επιλογής ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε συνέντευξη. Εάν συντρέχει σοβαρός λόγος, η συνέντευξη μπορεί να διενεργείται με την ίδια διαδικασία ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, με ευθύνη της επιτροπής επιλογής.
Η πρόσκληση με τις ημερομηνίες, κατά τις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι σε συνέντευξη, κοινοποιείται στη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και με ευθύνη της αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Υποψήφιοι οι οποίοι δεν προσέρχονται στη συνέντευξη, αποκλείονται από την επιλογή.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας της συνέντευξης, η Επιτροπή Επιλογής κάθε Σ.Μ.Υ.Κ. συντάσσει πίνακα επιτυχόντων του πρώτου σταδίου.
Γραπτές Εξετάσεις σε Ελληνική Ιστορία και Θρησκευτικά
Στο δεύτερο στάδιο επιλογής ιεροσπουδαστών για την εισαγωγή τους στις Σ.Μ.Υ.Κ. διενεργούνται οι γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία των υποψηφίων. Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου συμμετέχουν στις κοινές γραπτές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στη Σ.Μ.Υ.Κ. της πρώτης τους επιλογής.
Εξετάζονται γραπτώς στα εξής γνωστικά αντικείμενα: α) Ελληνική Ιστορία και β) Θρησκευτικά.
Η ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων έχει ως εξής:
α) Μόνο Θέματα που αφορούν στην Ελληνική Ιστορία (περίπου το ήμισυ) από το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου, (Για να κατεβάσετε το αρχείο σε PDF πατήστε εδώ)
β) Θρησκευτικά Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου (Για να κατεβάσετε το αρχείο σε PDF πατήστε εδώ)
Η γραπτή εξέταση περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και η βαθμολογία στο μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας γίνεται στην κλίμακα ένα (1) έως είκοσι (20).
Η γραπτή εξέταση περιλαμβάνει δύο (2) θέματα και η βαθμολογία στο μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται στην κλίμακα ένα (1) έως είκοσι (20).
Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες και περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία (1) ερώτηση ανοικτού τύπου και βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.
Στο δεύτερο θέμα μπορεί να δίνεται, σε έντυπη μορφή, σύντομο θεολογικό υλικό (π.χ. απόσπασμα από ιστορικό ή θεολογικό κείμενο, ύμνος, εικόνα κ.ά.), το οποίο δύνανται οι υποψήφιοι να λάβουν υπόψη ή να το αξιοποιήσουν στην απάντησή τους ως πηγή άντλησης πληροφοριών.
Κατά την αξιολόγηση των απαντήσεων στην ερώτηση ανοικτού τύπου συνυπολογίζονται η πληρότητα δομής και περιεχομένου, η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης η σαφήνεια και η ακρίβεια των διατυπώσεων. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα παραπάνω μαθήματα στο πλαίσιο μίας (1) ενιαίας εξέτασης διάρκειας εκατόν είκοσι (120) λεπτών. Η αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ευθύνη του Ε.Σ.Ε.Ε., αμέσως πριν την έναρξη της δοκιμασίας.
Στο δεύτερο στάδιο επιλογής ιεροσπουδαστών για την εισαγωγή τους στις Σ.Μ.Υ.Κ. διενεργούνται οι γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία των υποψηφίων. Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου συμμετέχουν στις κοινές γραπτές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στη Σ.Μ.Υ.Κ. της πρώτης τους επιλογής. Εξετάζονται γραπτώς στα εξής γνωστικά αντικείμενα: α) Ελληνική Ιστορία και β) Θρησκευτικά.
Κατά την αξιολόγηση των απαντήσεων στην ερώτηση ανοικτού τύπου συνυπολογίζονται η πληρότητα δομής και περιεχομένου, η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης η σαφήνεια και η ακρίβεια των διατυπώσεων. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα παραπάνω μαθήματα στο πλαίσιο μίας (1) ενιαίας εξέτασης διάρκειας εκατόν είκοσι (120) λεπτών. Η αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ευθύνη του Ε.Σ.Ε.Ε., αμέσως πριν την έναρξη της δοκιμασίας.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη
ΠΗΓΗ:ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR